James Blunt, vlastným menom James Hillier Blount, sa preslávil najmä tvorbou romantických piesní. Jeho skladba You're Beautiful je ešte i dnes soundtrackom mnohých zásnub či svadobných tancov. Spevák, ktorý vo štvrtok 22. februára vstúpi do radov päťdesiatnikov, má však na konte aj veľa rytmicky chytľavých a tanečných skladieb.

Mnohé z nich James Blunt predstaví aj počas svojej štvrtej návštevy Slovenska. Po dlhých šiestich rokoch sa už 6. marca predstaví na svojom doposiaľ najväčšom bratislavskom koncerte na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Posledné vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Rodina s dlhou armádnou históriou

James Hillier Blount sa narodil 22. februára 1974 v mestečku Tidworth v juhovýchodnom Anglicku. Jeho otec, plukovník Charles Blount, bol dôstojníkom a pilotom vrtuľníka v leteckej zložke britskej armády. Matka Jane Ann Farran Blount, rodená Amos, prevádzkovala lyžiarsku chatu v stredisku Méribel, ležiacom neďaleko mesta Moûtiers v juhovýchodnom Francúzsku. 

James vzal svoju hudobnú kariéru poriadnou okľukou. Rodina Blountovcov má totiž dlhú históriu vojenskej služby, ktorá siaha až do príchodu ich dánskych predkov do Anglicka v 10. storočí. A tak, hoci hudbu miloval od detstva, dlho sa jej nevenoval na profesionálnej úrovni. Namiesto toho po vzore milovaného otca slúžil v britskej armáde.

Stal sa dokonca členom Royal Air Force, kde sa ako vojak zúčastnil misie NATO v Kosove, a dosiahol až na hodnosť kapitána. V armáde slúžil šesť rokov a v rozhovoroch prezrádza, že išlo o cennú skúsenosť pre jeho osobný ale aj hudobnícky život plný cestovania. "Veď autobus je v porovnaní s tankom oveľa pohodlnejší," zvykne hovoriť s úsmevom.

Najstaršie dieťa zvyknuté na kočovný život

James má dve mladšie sestry, s ktorými vyrastal prevažne v dedinke St. Mary Bourne v grófstve Hampshire. No vzhľadom na otcovo armádne pôsobenie sa zhruba každé dva roky sťahovali. Žili napríklad v Nemecku alebo na Cypre. Veľa času ako rodina trávili aj v mestečku Cley next the Sea, ležiacom v grófstve Norfolk, kde Jamesov otec vlastnil významnú historickú pamiatku – mlyn z 18. storočia, známy ako Cley Windmill.

Čo sa vzdelania týka, Blunt najskôr navštevoval súkromnú školu Elstree School v dedinke Woolhampton, neskôr anglickú školu Harrow School v londýnskom obvode Harrow, na ktorej získal A-level (ekvivalent maturity) z fyziky, chémie a ekonomiky. Následne pokračoval v štúdiu na University of Bristol, kde si za svoj odbor vybral výrobné inžinierstvo a sociológiu. V roku 1996 získal titul bakalára vied (BSc).

Stvorený pre muziku

Na scénu vstúpil vo veľkom štýle, a to bez zásadnejších predchádzajúcich hudobných skúseností či úspechov. Vojenskú uniformu si vyzliekol v roku 2002 a už o dva roky neskôr sa stal vďaka hitu You're Beautiful celosvetovou hviezdou. Citlivá zmes tónov, kombinovaná s dojímavým vyznaním, dokázala osloviť nielen milióny žien na všetkých svetadieloch, ale medzi jeho fanúšikov sa zaradilo aj nespočetne romanticky založených mužov.

Jeho hudobné začiatky boli pritom viac než opatrné. Anglický spevák mával v detstve lekcie hry na piane a husliach. Neskôr ho v tínedžerskom veku oslovila gitara. Hoci počas svojej armádnej kariéry aktívne nekoncertoval ani nenahrával piesne, po celý čas neprestal tvoriť. Jeden z jeho blízkych priateľov raz zariadil, aby sa nahrávky s Bluntovými skladbami dostali k manažérovi Eltona Johna. Ten ich počúval počas jazdy autom a akonáhle si vypočul pieseň Goodbye My Lover, ihneď zastal a zavolal priamo Jamesovi. Tento okamih sa stal zlomovým bodom v Jamesovom živote, po ktorom sa niekdajší vojak pustil s plnou vervou do plnenia odvážnych hudobných ambícií.

Na jednom pódiu s najväčšími hviezdami

Priam neuveriteľne znie fakt, že hneď prvý koncert po skvelom hudobnom debute bol zároveň jeho prvým väčším vystúpením v kariére. Napriek tomu sa s touto úlohou a nemalou zodpovednosťou v jednom popasoval bravúrne. Na pódiu James dodnes pôsobí sebaisto, prirodzene a vždy je odhodlaný vydať zo seba maximum. Jeho prvotina Back to Bedlam, ktorá mimochodom tento rok tiež "jubiluje" – vyšla 11. októbra 2004 – sa nakoniec stala najpredávanejším albumom nultej dekády vo Veľkej Británii. Takýto úspech často nedosiahnu ani interpreti, ktorí sú na hudobnej scéne už etablovaní a najmä podstatne dlhšie.

Od vydania megaúspešného debutu Blunt predstavuje svetu štúdiové albumy na pravidelnej báze približne raz za tri roky. Aktuálne ich má na konte sedem. Ten ostatný s názvom Who We Used to Be vydal v októbri minulého roka a práve na neho nadväzuje rovnomenné turné, ktoré odštartoval dva dni pred okrúhlymi narodeninami, v utorok 20. februára vo francúzskom Rennes. Celkovo počas neho tento rok odohrá takmer 70 koncertov po celej Európe ale aj v Afrike či Austrálii.

Dohromady počas hviezdnej kariéry predal viac než 20 miliónov nahrávok. V roku 2021 vydal album The Stars Beneath My Feet, ktorý bol výberom jeho najväčších hitov. Okrem vlastných koncertov robil viackrát predskokana rôznym svetovým interpretom. Zahral si napríklad pred Eltonom Johnom, Sheryl Crow či Ed Sheeranom, ktorý sa dá vzhľadom na hudobný štýl a romantické texty považovať za Bluntovho nasledovníka. A keď už je reč o svetových hviezdach, už ste počuli jeho cover megahitu Flowers od Miley Cyrus?

O svojom živote povedal...

  • "Moja mama Jane Ann Farran bola tá, ktorá ma nasmerovala k hudbe. Ako štvorročný som sa učil hrať na husle a priviedla ma i k hre na klavíri, hoci som ho v detstve skôr nenávidel. No keď sa obzriem späť, je to to najlepšie, čo som kedy urobil. Dodnes som jej za to všetko vďačný. Veď práve vďaka mojej mame, ktorá videla, ako ma hudba baví a napĺňa, je dnes umenie mojím celoživotným poslaním," prezradil James Blunt už veľakrát v rozhovoroch.
     
  • Pokiaľ by ste sa Blunta opýtali na jeho najživšiu spomienku z detstva, pravdepodobne vám opíše tanec proti smeru hodinových ručičiek s ostatnými deťmi pri hre Hot Cross Buns. "Mal som vtedy asi šesť rokov, zrejme išlo o nejaký rituálny tanec, netuším, no bavil ma a zakaždým sa mi pri spomienkach na detské časy objaví práve ten."
     
  • "Som veľký introvert a nerád hovorím o svojich vzťahoch i pocitoch. No jedno vám poviem. Nikdy som nebol vychovávaný k tomu, aby som sa cítil dôležitý, a že svet mi niečo dlhuje. Moja matka aj otec si dávali záležať na tom, aby som pochopil, že nie som o nič lepší ako ostatní. Preto bojujem so slávou. Mnoho celebrít potrebuje terapiu, aby prežili a zvládli ten obrovský tlak. Ja mám na moju rodinu."
     
  • "Väčšinu svojich albumov som napísal a nahral v dome zosnulej herečky a scenáristky Carrie Fisher v Los Angeles. Carrie bola pre môjho staršieho syna ozajstnou kamarátkou a krstnou mamou zároveň. Jej domov bol nesmierne kreatívnym a inšpirujúcim miestom na písanie a ona bola veľmi povzbudivou osobou. Moje albumy by nedopadli tak, ako dopadli, keby nevznikali v tomto prostredí."

    Pamiatku Carrie Fisher a jej matky Debbie Reynolds si spevák uctil mimoriadne emotívnou pesničkou Courtney's Song. Carrie, známa predovšetkým ako princezná Leia z Hviezdnych vojen, bola krstnou mamou jeho staršieho syna. Zomrela vo veku 60 rokov 27. decembra 2016 a deň na to naposledy vydýchla aj jej 84-ročná mama.

Ďalšie zaujímavosti

Stretol sa s mnohými obľúbenými umelcami

James Blunt nevyrastal v bezprostrednom kontakte so žiadnymi celebritami, no ako vraví, jednoznačne ho inšpirovali hudobníci z éry 70. rokov, akými sú Fleetwood Mac, Elton John či David Bowie. Je rád, že sa pri svojej doposiaľ poslednej návšteve Austrálie stretol s členmi Fleetwood Mac a dostal sa do zákulisia, čo patrí dodnes k jeho najsilnejším hudobným zážitkom. Je totiž presvedčený, že nič sa nevyrovná hlasu americkej speváčky Stevie Nicks.

Otcovstvo ho veľa naučilo

V roku 2014 sa oženil so Sofiou Wellesley a vychovávajú spolu dvoch synov. Otcovstvo ho údajne naučilo vážiť si ešte viac vlastných rodičov, taktiež obrovskej pokore a zodpovednosti, pretože vie, že ho niekto bytostne potrebuje. Mimochodom, krstným otcom jeho staršieho syna je Ed Sheeran.

Inšpirácia k piesni You're Beautiful

Bluntov prelomový hit bol inšpirovaný skutočnými okolnosťami. Spevák a skladateľ prezradil, že pieseň napísal po tom, ako videl svoju bývalú priateľku s iným mužom. Emotívny text a citlivá melódia zabrnkali na strunu publika po celom svete, vďaka čomu sa skladba stala obrovským hitom a kraľovala na vrchole rebríčkov v mnohých krajinách.

Zmysel pre humor

Na rozdiel od svojich spravidla melancholických textov má James Blunt skvelý zmysel pre humor. Často komunikuje s fanúšikmi na sociálnych sieťach a už neraz zaujal vtipnými odpoveďami. Bluntova bezstarostná osobnosť dodáva jeho verejnému obrazu osviežujúci nádych a hudobník neustále dokazuje, že sa neberie príliš vážne.

Čo o ňom ešte (ne)viete

  • Počas Bluntovho pridelenia do Kosova nosil so sebou gitaru pripútanú na vonkajšiu stranu tanku a sporadicky vystupoval pre miestnych obyvateľov i vojakov. Počas služby tam napísal pieseň No Bravery.
     
  • James miluje lyžovanie a stal sa kapitánom tímu alpského lyžovania Household Cavalry vo švajčiarskom Verbier. V roku 2000 získal titul šampiónom Royal Armoured Corps v obrovskom slalome.
     
  • James opustil britskú armádu v roku 2002, aby sa mohol naplno venovať hudbe. Začal používať umelecké meno Blunt, čím ostatným uľahčil jeho vyslovovanie.
     
  • Bluntovo hlavné zázemie je na Ibize.
     
  • Vlastní aj chatu vo švajčiarskom meste Verbier, ktorú kúpil vo februári 2007. Po spevákovi tu pomenovali jeden z vlekov.
     
  • V roku 2012 otvorili Blunt, Carl Fogarty a Lawrence Dallaglio reštauráciu na vrchole sedačkovej lanovky s názvom La Vache.
     
  • Blunt je patrónom Help for Heroes, charitatívnej organizácie, ktorá zbiera peniaze na poskytovanie lepších zariadení a podmienok pre zranených britských vojakov. Pre túto charitu organizuje aj benefičné koncerty. 
     
  • Zhromažďuje finančné prostriedky pre lekársku charitu Lekári bez hraníc. Prvýkrát sa s mimovládnou organizáciou stretol počas operácií v Kosove. Odvtedy je jej aktívnym podporovateľom.
     
  • Možno si spomínate na video z roku 2014, keď moderátori Junior, Marcel a Vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky prekvapili speváka Jamesa Blunta pred jeho koncertom v Bratislave výnimočným coverom hitu You're Beautiful. Nielen jeho dojalo video k slzám.

Koncert Jamesa Blunta bude 6. marca o 19:00 v Bratislave na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

Vstupenky: Predpredaj.sk

Autorka: Danka Šoporová

Súvisiaci interpreti: James Blunt