Program jednodňového festivalu Jarné Bratislavské jazzové dni, ktorý sa uskutoční 24. mája v bratislavskej Inchebe, doplní domáca jazz-funková kapela Finally. Spolu s ňou zahrajú aj slávni americkí hudobníci - saxofonista Eric Marienthal a bubeník Eric Valentine. Kapela zároveň prvý raz vystúpi so živou dychovou sekciou.

Skupina Finally, ktorú založil Eugen Botoš s kamarátmi z konzervatória – basgitaristom Robertom Vizvarim a s gitaristom Martinom Koledom, predstaví najmä skladby z debutového albumu My Space (2010). Nahrávka, na ktorej hosťovali svetoznámi hudobníci ako Victor Wooten, Eric Marienthal, Peter Horvath, Janek Gwizdala, Harry Stojka, Sean Freeman, Morris Pleasure či Otmaro Ruiz, sa po vydaní vyšplhala na druhú priečku medzi najpredávanejšími platňami v USA v kategórií jazz-funk.

Kompletná zostava na koncerte Finally v rámci Jarných BJD 2012: Eric Marienthal (saxofón), Eric Valentine (bicie), Robert Vizvari (basa), Eugen Botoš (klávesy), Martin Koleda (gitara), Ondrej Juráši (trúbka), Michal Motýľ (trombón).

Eric Marienthal & Finally (live - XVI. Medzinárodný jazzový festival, Košice, Ges klub, 2010)
(video pre Hudba.sk natočil Juraj Cagáň)

Eric Marienthal začínal v roku 1980 v New Orleans po boku trúbkára Ala Hirta. Po návrate do Kalifornie sa stal členom Chick Corea Elektric Band. Nahral s ním šesť albumov a dostal dve ocenenia Grammy. Na konte má aj trinásť sólových albumov, ten najnovší s názvom It's Love vyšiel v tomto roku vo vydavateľstve Peak Records.

Hviezdny saxofonista vydával aj na značkách Verve a GRP. Počas vyše tridsaťročnej karéry hral s hviezdami ako Stevie Wonder, Aaron Neville, Barbra Streisand, B.B. King, Ramsey Lewis, The Yellowjackets, Billy Joel, Elton John, Patti LaBelle, Dionne Warwick alebo The Rippingtons. Jeho pódiová spolupráca s Finally začala v roku 2009 práve na Bratislavských jazzových dňoch (viď. video nižšie). Neostala však len pri jednej akcii - prerástla do regulérneho priateľstva.

Druhým americkým hosťom na koncerte uznávanej slovenskej skupiny bude smoothjazzový bubeník Eric Valentine. Svoju kariéru odštartoval v doprovodnej kapele speváčky Patti LaBelle, hrával aj s umelcami ako Stevie Wonder, Dionne Warwick, Jonathan Butler a Kirk Whalum. Svet ho pozná ako bubeníka v kapele Steva Lukathera.

Eric Marienthal & Finally (live - Bratislavské jazzové dni 2009)

Okrem Finally a ich hostí na prestížnom podujatí vystúpi aj americký multiinštrumentalista Marcus Miller, ktorý na Bratislavských jazzových dňoch koncertoval už dvakrát - v roku 2003 s vlastnou sprievodnou kapelou a v roku 2008 s projektom S.M.V. V Inchebe sa predstaví s päťčlennou kapelou v zložení: Maurice Brown (trúbka), Alex Han (saxofón), Kris Bowers (klávesy), Adam Agati (gitara) a Louis Cato (bicie nástroje).

Veľkým lákadlom Jarných BJD je aj britská jazz-funková skupina Level 42, ktorej lídrom je basgitarista Mark King. Aj táto hviezda už na Slovensku vystúpila - koncert na Bratislavských jazzových dňoch v roku 2004 patril medzi najžiadanejšie vystúpenia v celej histórii festivalu.
 Agentúru SITA informovala PR manažérka podujatia Silvia Turnerová.

Zdroj: SITA, PR
Foto: Juraj Cagáň