Jeden z najvýraznejších saxofonistov slovenskej jazzovej scény Nikolaj Nikitin vydal 20. marca svoj debutový album Personal Suite. Talentovaný skladateľ na nahrávke, ktorá vychádza pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House, spojil tri jazzové generácie. Zastupujú ich klavirista Gabriel Jonáš, bubeník Jozef Döme a basgitarista/kontrabasista Juraj Griglák.

Nahrávanie albumu Personal Suite prebiehalo tradičným spôsobom bez dodatočnej editácie. Výsledkom je desiatka živelných skladieb, ktoré sú rozdelené do dvoch suít. Každá z kompozícií je súčasťou mozaiky Nikitinovej osobnej výpovede - viaceré z inštrumentálnych skladieb venoval manželke Katke a synovi Aramovi.

Nikolaj Nikitin - Personal Suite (dokument o albume alebo "Ako vzniká hudba pod hlavičkou Real Music House")

Album vznikal pod producentským dohľadom hudobníkov Róberta Pospiša a Martina Sillaya. O mastering nahrávky sa postaral fenomenálny Joe Tarantino, ktorého rukopis možno počuť na albumoch takých velikánov svetového jazzu ako sú Miles Davis, Chick Corea, Bill Evans, Dave Brubeck, alebo Sonny Rollins.

Najlepšou prezentáciou kvalitného jazzu sú však koncerty. Práve preto vyrazí Nikolaj Niktitin so svojím elitným kvartetom v apríli na veľké česko-slovenské Personal Suite Tour 2012. Hudobník s ruskými koreňmi ho odštartuje 5. apríla verejným krstom v bratislavskej umeleckej kaviarni Kafe Scherz. Po precestovaní ďalších slovenských a českých miest sa 31. mája vráti do hlavného mesta a turné zakončí vo svojom "domácom" klube Hlava XXII, kde v rokoch 2008 až 2010 pôsobil ako hudobný dramaturg.

Personal Suite Tour 2012


5. 4. - Bratislava - Kafe Scherz (verejný krst albumu Personale Suite)
7. 4. - Praha - Jazzdock
14. 4. - Nitra - Jazzcafé
24 .4. - Bratislava - Pod kamenným stromom
10. 5. - Trnava - Trnavská synagóga
11. 5. - Piešťany - Kursalon
12. 5. - Galanta - Bar Archive
26. 5. - Poprad - Groteska Art Caffe
28. 5. - Brno - Metro Music Bar
31. 5. - Bratislava - Hlava XXII

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Róbert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. Viac na www.realmusichouse.sk.