Festival Colours of Ostrava dnes na tlačovej konferencii v Prahe ohlásil ďalších 20 zahraničných mien. Najväčším tromfom je kapela N.E.R.D, ktorej lídrom je spevák, raper a producent Pharell Williams. Spolu s Chadom Hugom a Shayom Haleym roztancujú divákov výbušnou kombináciou hip-hopu, funky, rocku, R&B a elektroniky.

V industriálnom areáli Dolných Vítkovíc sa predstaví aj Kygo, jeden z komerčne najúspešnejších súčasných svetových dídžejov, producentov a skladateľov tanečnej hudby. Medzi najnovšie potvrdenými menami Colours of Ostrava sú tiež popredné mená africkej hudby, ako aj výber tých najzaujímavejších zahraničných hudobných projektov, ktoré organizátori videli na showcaseových festivaloch. Prvým českým menom je kapela Kafka Band, ktorá uvedie českú premiéru scénického koncertu Amerika podľa nedokončeného románu Franza Kafku. Tretíkrát sa v rámci festivalu uskutoční aj medzinárodné fórum Meltingpot

"Kapela N.E.R.D vystúpi v Českej republike vôbec prvýkrát a rozšíri tak zoznam tohtoročných premiér, ktorý zahŕňa aj Jessie J, Grace Jones, London Grammar, Ziggy Marleyho alebo Calexico. Program sme sa snažili zostaviť tak, aby kombinoval kvalitné celosvetovo známe mená s obrovským výberom skutočných hudobných perál považovaných v zahraničí za zásadné hudobné objavy súčasnosti," hovorí riaditeľka festivalu Zlata Holušová.


N.E.R.D založil Pharrell Williams so spolužiakom Chadom Hugom ako "bokovku" k ich úspešnému producentského projektu The Neptunes. V roku 1999 sa k nim pridal Shay Haley a zatiaľ čo pod hlavičkou The Neptunes skladali jeden urban-popový hit za druhým, s N.E.R.D tiahli k zložitejšej hudbe a posúvaniu hraníc rôznych žánrov od alternatívneho hip-hopu cez funk až k rap rocku. Do roku 2010 vydali štyri albumy a spolupracovali napríklad s Kanye Westom, Linkin Park alebo Gorillaz.

Minuloročný albumový návrat N.E.R.D po sedemročnej hybernácii vyvolala americká politická realita, stúpajúce rasové násilie a potreba sa k tomu vyjadriť. Aktuálna štúdiovka No One Ever Really Dies je považovaná za jeden z najlepších albumov N.E.R.D, nielen preto, ako nekompromisne znie po zvukovej a textovej stránke, ale aj vďaka hosťom, medzi ktorými sú mená ako Rihanna, Future, Kendrick Lamar, André 3000 (OutKast), M.I.A., či Ed Sheeran.

"Toto nie je hudba, toto je hnutie," konštatoval Pharell, ktorý sa okrem hudby venuje aj móde, dizajnu, multimediálnemu projektu i am OTHER a značke Billionaire Boys Club. Produkoval veľké množstvo úspešných nahrávok, v rámci svojej sólovej kariéry predal viac ako milión albumov, získal jedenásť cien Grammy (a desiatky nominácii) a niekoľkokrát bol nominovaný na filmového Oscara. Napísal hity pre Daft Punk, Jay-Z, Britney Spears, Justina Timberlakea, Snoop Dogga a ďalších. Od roku 2014 mu patrí hviezda na hollywoodskom Chodníku slávy.


Tanečný pop, plnokrvný soul aj súčasná hudba Afriky

Kygo je nórsky producent, dídžej a skladateľ, ktorý sa stal jednou z najrýchlejšie rastúcich hviezd súčasnej tanečnej hudby. Vďaka skladbám Firestone (feat. Conrad Sewell) a Stole The Show (feat. Parson James), ktoré dosiahli v 16 krajinách na zlaté a platinové ocenenia, mu patrí status umelca s najkratším časom, za ktorý na Spotify dosiahol jednu miliardu prehratí. S dvoma albumami bodoval na popredných miestach v hitparádach viacerých krajín.


Energický soul, R&B, gospel a rock prinesú do Ostravy Nathaniel Rateliff & The Night Sweats z USA. Kamkoľvek tento charizmatický spevák a showman príde, vtrhne na pódium a zakričí "neplačte a nemajte strach", nekompromisne rozblázni dav. Z britskej scény soulu a R&B príde na Colours Jacob Banks, spevák s drsným vášnivým hlasom pridávajúci "old schoolovej" hudbe modernú dušu. Atmosféru newyorského metra zasa prinesú buskeri Lucky Chops.


Tento rok ponúkne festival aj široký a reprezentatívny výber osobností súčasnej africkej hudby, ktoré so svojimi aktuálnymi albumami bodujú v prestížnych svetových anketách. Vystúpi napríklad speváčka, bubeníčka a tanečníčka Dobet Gnahoré z Pobrežia Slonoviny, ocenená Grammy a BBC Awards for World Music, senegalský spevák Cheikh Lô, v ktorého hudbe sa prelína senegalský mbalax, nigerijský afrobeat, konžská rumba, ale aj funk, kubánska salsa a karibské a brazílske rytmy.

Predstaví sa aj akustické Trio Da Kali tvoriace nové dejiny hudby v Mali, ktoré minulý rok nahralo mimoriadny a oceňovaný album s Kronos Quartet, alebo svetoznáma, Grammy a ďalšími cenami ovenčená speváčka z Mali Oumou Sangaré, čerstvá držiteľka ocenenia veľtrhu WOMEX. Na Colours of Ostrava sa po roku vráti aj jedno z najpríjemnejších prekvapení minulého ročníka, senegalský spevák a raper Faada Freddy, tentokrát však s legendárnym hip-hopovým projektom Daara J Family. Mimoriadny hudobný zážitok ponúkne i spievajúci hráč na koru Seckou Keitu zo Senegalu, ktorého bude doprevádzať kubánsky jazzový klavirista Omar Sosa.


Koncerty zahraničných umelcov, ktorých mená ešte neprenikli do širokého povedomia, ale sľubujú skvelé hudobné zážitky, sa stane tradične Fresh stage. Vystúpia tu napríklad americká experimentálna kapela Algiers, očarujúca kanadsko-nemecká indie-popová speváčka a víťazka European Border Breakers Award Alice Merton, britská kapela Yellow Days, za ktorou sa skrýva len 19-ročný George van den Broek spievajúci emotívne precíteným hlasom, britský spevák Declan McKenna, ktorý sa objavil vo výberu BBC Music Sound 2017, či kanadská kapela Black Pistol Fire s priamočiarou a energickou zmesou južanského blues rocku a garážového punku.

Predstaví sa aj nemecká pesničkárka s nevšedným hlasom Lilly Among Clouds, miešajúca klavírnu intimitu s elektronikou, gitarami a efektnými rytmami, juhoafrický pesničkár s gitarou a loop station Jeremy Loops, neobyčajný britský pesničkár Nick Mulvey alebo elektro-rockerka Morgane Ji z ostrova Réunion.


Novo oznámenými menami na krytej scéne Gong, ktorá ponúka koncerty vyžadujúce plné poslucháčske sústredenie, sú napríklad fenomenálny iránsky spevák Alireza Ghorbani a do mohavskej púšte návštevníkov festivalu zavedie klavírnymi meditáciami austrálsky pesničkár Martin Craft.

V sále Gong bude počas Colours of Ostrava uvedená v premiére aj hudobná adaptácia Kafkovho románu Amerika kapely Kafka Band. Po Zámku ide o druhý Kafkov román, ktorý kapela prevádza do hudobnej podoby. "Amerika je román o americkom sne naruby," hovorí spisovateľ Jaroslav Rudiš, ktorý v Kafka Band spieva a recituje Kafkove texty. Spolu s režisérom Alexandrom Riemenschneiderom a kapelou adaptoval knihu pre divadlo v nemeckých Brémach. Hudobná inscenácia mala s veľkým ohlasom premiéru v septembri minulého roka.

"Ranno industriálne znejúci techno sound sa prepája s tradičnými melódiami, z ktorých zas a znova vyrastajú naozajstné hity," napísal o hudbe Kafka Band denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hudobne sa zvuk sedemčlennej kapely od Zámku, ktorý bol taktiež uvedený v divadle, výrazne posunul. "Je chladnejší, strojovejší, väčší priestor majú syntetizátory, ale taktiež vocodery a elektronické bicie," dodáva gitarista a kapelník Dušan Neuwerth. Nový repertoár kapely je výrazne pesničkovejší, ako tomu bolo pri albume Das Schloss - Zámek. Koncert bude doprevádzať videoprojekcia, o ktorú sa opäť postará VJ Clad.

Diskusné fórum, ktoré rozširuje obzory

V rámci Colours of Ostrava prebehne tento rok tretíkrát medzinárodné diskusné fórum Meltingpot, ktoré na ôsmich scénach ponúkne 150 inšpiratívnych rečníkov z viac ako 25 krajín sveta a z rôznych oblastí spoločenského života. Prvými potvrdenými menami sú napríklad britská mierová aktivistka, poradkyňa a autorka bestselleru The Business Plan for Peace Scilla Elworthy. Nemecký lekár, terapeut a známy propagátor celostnej medicíny Ruediger Dahlke porozpráva o rovnováhe duševného a fyzického zdravia. "Futuristický mních", Francúz Bruno Marion, poradí ako využiť teóriu chaosu v praktickom živote a prísť k úspechu vo svete plnom neistôt.

Britský fyzik Geoffrey West vďaka svojej prelomovej vedeckej teórii vysvetlí, že poriadok v mestách, či firmách sa prekvapivo riadi rovnakými zákonitosťami ako všetky živé organizmy na našej planéte. Návštevníci sa môžu tešiť taktiež na Američana Johna Perkinsa, autora bestselleru o skutočnom obraze svetovej politiky, alebo na Amita Goswamiho, teoretického kvantového fyzika, ktorý prepája prírodnú vedu s filozofiou a štúdiom ľudského vedomia.

Z Čechov príde okrem iných spisovateľ Jáchym Topol alebo všestranný popularizátor vedy Václav Cílek. Ako bonus tento rok Meltingpot uvedie nový projekt Voices of Meltingpot - unikátne filmové rozhovory s vybranými rečníkmi tohto fóra. Rozhovory vznikli pod taktovkou skúseného režiséra Robina Kašpaříka.

Festival Colours of Ostrava 2018, ktorý sa uskutoční od 18. do 21. júla v unikátnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc, ponúkne na 21 vonkajších aj krytých scénach spolu cez 350 programových bodov - koncertov, divadiel, workshopov, diskusií, filmov aj výtvarných aktivít. Okrem vyššie spomenutých sú medzi ďalšími veľkými potvrdenými menami aj Joss Stone, George Ezra, Cigarettes After Sex, Kaleo, Future Islands, Beth Ditto, Mura Masa, Aurora, Seasick Steve, GusGus, Jon Hopkins (live), HVOB, Slaves alebo Lewis Capaldi. Festival sa na jeseň 2017 dostal do desiatky najlepších najväčších festivalov v prestížnej ankete European Festival Awards.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Colours of Ostrava pre Slovensko Zdenko Hanout. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe podujatia www.colours.cz.