Nielen Justin Timberlake či Coldplay tento týždeň potešili svojich fanúšikov novými videoklipmi. Pridali sa aj OneRepublic, Macklemore & Ryan Lewis, The Last Shadow Puppets, Richard Ashcroft, Jake Bugg, či nový projekt Joea Jonasa DNCE.

Americká pop-rocková kapela OneRepublic zverejnila video k piesni Wherever I Go, ktorá je podľa ich vlastných slov inšpirovaná tvorbou švédskej skupiny Miike Snow. Klip zobrazuje imaginatívny pracovný deň istého ázijského úradníka. O réžiu sa postaral uznávaný Joseph Kahn, s ktorým v minulosti spolupracovali napríklad Taylor Swift, Robbie Williams, Maroon 5, Eminem, George Michael a mnohí ďalší. Skladba Wherever I Go je prvým singlom z očakávaného štvrtého albumu formácie. Skupina plánuje štúdiovku uviesť na trh tento rok. Názov ani presný dátum vydania zatiaľ nie sú známe.


Tanečné kreácie na netradičných miestach dominujú aj novému klipu hip-hopového dua Macklemore & Ryan Lewis ku skladbe Dance Off. Vo videu účinkuje aj anglický herec, producent, dídžej a raperom Idris Elba, ktorý v skladbe hosťuje. Réžie novinky sa ujali producent Ryan Lewis a Jason Koenig. Skladba, do ktorej prispel vokálmi aj Anderson .Paak, pochádza z druhého štúdiového albumu dvojice, ktorý vyšiel vo februári pod názvom This Unruly Mess I've Made.

 
Fanúšikov indie rocku tento rok novinkami teší anglická kapela The Last Shadow Puppets. V nedávno zverejnenom videoklipe k podmanivej piesni Miracle Aligner členovia kapely Alex Turner a Miles Kane tancujú a spievajú v oblekoch v luxusných priestoroch. O réžiu sa postaral Saam Farahmand, ktorý s kapelou spolupracoval aj na klipe k piesni Aviation. Obidve skladby sa nachádzajú na albume Everything You've Come To Expect, ktorý formácia vydala tento rok 1. apríla. Nahrávka sa dostala na prvé miesto UK Chartu a pochádza z nej aj singel Bad Habits.

Muzikanti tento rok odohrajú niekoľko koncertov na festivaloch v okolitých krajinách. Najskôr sa predstavia na festivale Open'er, ktorý sa bude konať od 29. júna do 2. júla v poľskom meste Gdynia. Zahrajú tiež na Szigete, ktorý sa uskutoční od 10. do 17. augusta v Budapešti a 19. augusta vystúpia na rakúskom Frequency Festivale v meste St. Pölten.

 
Anglický spevák Richard Ashcroft, známy ako frontman kapely The Verve, v piatok vydal nový sólový album These People. Ešte predtým ako ďalšiu ochutnávku zverejnil videoklip k piesni Hold On, ktorý si režíroval sám. Skladbu v ňom prezentuje v modrom obleku a bielom roláku s okuliarmi na očiach. Album, z ktorého už predstavil aj singel This Is How It Feels, obsahuje celkovo desať piesní. Spevák sa v nich venuje témam ako Arabská jar, vojna v Sýrii či smrť blízkeho priateľa. Ashcroft predstavil niekoľko skladieb z nového albumu počas koncertu, ktorý sa konal v pondelok v Londýne. 


Asi najvýraznejší zástupca mladej generácie britskej gitarovej hudby, hudobník a spevák Jake Bugg, zverejnil videoklip k piesni Love, Hope And Misery. Dvadsaťdvaročný interpret v novinke prezentuje skladbu s gitarou na stoličke, pričom ho sprevádzajú ďalší hudobníci. O réžiu sa postaral Michael Holyk. Skladba sa bude nachádzať na albume On My One, ktorý sa dostane na trh 17. júna. Bugg z nahrávky už ponúkol aj single Gimme The Love a On My One. Jeho tretia štúdiovka bude obsahovať celkovo jedenásť skladieb.

Novinky aj staršiu tvorbu príde talentovaný pesničkár v lete predstaviť aj na Slovensko - zahrá na Grape festivale, ktorý sa uskutoční 12. a 13. júla na letisku v Piešťanoch.


A naspäť k americkému popíku. Pop-rocková kapela DNCE, ktorú minulý rok založil spevák Joe Jonas (ex Jonas Brothers), zverejnila videoklip k piesni Toothbrush. V novinke sa 26-ročný líder formácie predstavil po boku Ashley Graham, ktorá sa stala prvou modelkou predvádzajúcou nadmerné veľkosti oblečenia na obálke plavkového vydania magazínu Sports Illustrated. Vo videu sa predstavili ako zamilovaný pár, pričom sa v ňom ukázali aj ostatní členovia skupiny. O réžiu sa postaral Luke Monaghan, ktorý pracoval napríklad na videoklipe piesne I'm Not the Only One anglického hudobníka Sama Smitha. Toothbrush sa nachádza na debutovom EP zoskupenia s názvom Swaay, ktoré formácia vydala vlani v októbri.


Okrem videoklipov sa počas týždňa objavilo aj niekoľko nových singlov, ktoré sú zatiaľ bez vizuálu. Juhoafrická formácia Die Antwoord vydala vo štvrtok nový mixtape Suck On This, ktorý sa dá vypočuť na Youtube aj na Soundcloude. Ešte predtým na ochutnávku ponúkla skladby Bum Bum (feat. God) a Gucci Coochie (feat. Dita Von Teese, The Black Goat + God), pričom k druhej menovanej chystá aj videoklip. Podľa ukážky sa v ňom objaví aj známa modelka a burlesque tanečnica Dita Von Teese, ktorá sa s výberom oblečenia príliš netrápila.

Formácia sa tento rok predstaví 3. júna na poľskom Orange Warsaw Festivale, 20. augusta na rakúskom Frequency Festivale v meste St. Pölten či 22. augusta v pražskom areáli Žluté lázně. Okrem toho vystúpia aj na festivale Sziget, ktorý sa bude konať od 10. do 17. augusta v Budapešti. 


Kanadské súrodenecké duo Tegan and Sara predstavilo skladbu ďalšiu pieseň z očakávaného albumu Love You To Death. Novinka s názvom Stop Desire mala premiéru počas šou Zanea Lowea v rádiu Beats 1. Dvojica z očakávanej ôsmej štúdiovky už predtým predstavila skladby U-Turn, Boyfriend a 100x, pričom k posledným dvom menovaným dvojičky ponúkli aj videoklipy. Album, ktorý bude obsahovať dovedna desať skladieb, uvedú na trh 3. júna.


Nový album chystá aj americká pop-rocková kapela Haim. Oficiálne zatiaľ nezverejnila žiadny singel, no na koncerte v kalifornskom meste Santa Ana tento týždeň predstavila dve nové skladby s názvami Nothing's Wrong a Give Me Just A Little Of Your Love, ktoré sa vo veľmi obstojnej kvalite objavili na Youtube. Skupina počas vystúpenia takisto vzdala česť zosnulému hudobníkovi a spevákovi Princovi, keď zahrala jeho skladbu I Would Die 4 U. Kapela sa tento rok ukáže aj v Európe, pričom vystúpi napríklad na rakúskom Frequency Festivale, ktorý sa bude konať od 18. do 20. augusta v meste St. Pölten.


Zdroj: SITA (Digitalspy.com, Billboard.com, Nme.com, Richardashcroft.com, Aceshowbiz.com, Consequenceofsound.net) + Hudba.sk
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Last Shadow Puppets, OneRepublic