Informoval o tom dnes dopoludnia na sociálnej sieti jej manžel Erik Horák, s ktorým sú rodičmi štvorročnej dcéry. "Vďaka láska za všetko, bola si najlepšia manželka, maminka, kamarátka a samozrejme basáčka a gitaristka. Bola si hodená do boja, ktorý sa nedal vyhrať, ale bila si sa ako lev. Ľúbim ťa," napísal hudobník a producent v statuse.

Basgitaristka a gitaristka Stanka Apfelová vstúpila na hudobnú scénu v roku 2009 ako členka rockovej skupiny Got Blue Balls. Neskôr spoluzakladala superskupinu Zlokot, ktorej členkou bola až do svojho predčasného odchodu. V posledných rokoch hrala aj v skupine Toddler Punk zameranej na detské publikum.

S rakovinou hudobníčka prvýkrát bojovala v roku 2020. Počas dojčenia vtedy šesťmesačnej dcéry Lindy si objavila hrčku v prsníku a následne absolvovala dlhú a náročnú, no úspešnú liečbu, ktorá zahŕňala operáciu aj chemoterapiu. O rok neskôr však musela s rakovinou bojovať znova, nové nálezy jej objavili v uzlinách a v hrudníku. Chemoterapia bola opäť úspešná, no tento rok vo februári jej diagnostikovali ďalší nádor.

"Veľmi tu ešte chcem byť pre svoju štvorročnú dcérku, pre svojho partnera Erika, odohrať ešte veľa koncertov, nahrať album so Zlokotom, Toddler Punkom... Nemám pocit, že moja úloha by v 34 rokoch mala byť na tomto svete naplnená," napísala Stanka vo februári v statuse po tom, ako sa dozvedela, že liek Trodelvy, ktorý by jej mohol zachrániť život, na Slovensku zdravotná poisťovňa neprepláca. Následne však na transparentnom účte v zbierke, ktorú zdieľali tisícky ľudí a o ktorej informovali všetky médiá, vyzbierala za niekoľko dní viac než 300-tisíc eur.

Zlokot v MMC, 30.3.2023 Zdroj: Martina Mlčúchová

Peniaze zo zbierky pomôžu iným, poisťovne už liek budú preplácať

Suma, ktorú na svoju liečbu potrebovala, bola nižšia, a tak ihneď po obrovskej vlne solidarity informovala, že nevyužité peniaze poputujú na pomoc ďalším pacientom. V čase zbierky sa uskutočnilo aj benefičné podujatie Koncert pre Stanku na lodi Pink Whale (tej, ktorá nedávno prežila požiar), kde počas jedného výnimočného večera na troch pódiách vystúpilo množstvo Stankiných kolegov a kolegýň z nezávislej hudobnej scény vrátane kapiel a umelcov ako Para, Modré Hory, Saténové ruky, Puding pani Elvisovej, Vec, Hviezda, Archívny Chlapec, Marhule, Zabiť Františka a ďalších.

Stankin život sa napriek zbierke, o ktorej pred pár mesiacmi vedelo celé Slovensko, zachrániť nepodarilo. Medializácia jej prípadu však pomohla verejnú diskusiu o (ne)preplácaní účinných liekov onkologickým pacientom otvoriť aj na najvyššej politickej úrovni. Trodelvy je totiž liek, ktorý poisťovne v okolitých krajinách už dlhšiu dobu preplácajú (napr. v Českej republike od mája 2023).

Posledným statusom, ktorý Stanka na svojom profile zdieľala, boli len pred pár dňami screenshoty zo statusu poslanca Františka Majerského (KDH) a správy z Denníka N. Informovali o tom, že ministerstvo zdravotníctva 8. mája podpísalo zmluvu s držiteľom registrácie. Liek Trodelvy tak bude pre liečbu pokročilých karcinómov prsníka hradený zdravotnými poisťovňami.

"Je potrebné k tomuto povedať niečo viac? Toto je obrovská nádej pre veľa pacientiek, ktoré môže zachrániť práve tento liek. Hlavne vďaka VÁM!!!" napísala hudobníčka 10. mája. Obrovská škoda, že práve v jej prípade už bolo neskoro.

Mal som tú česť, že som Stanku tiež osobne poznal. Bola nielen výbornou hudobníčkou ale aj skvelým, pozitívnym a inšpiratívnym človekom. Erikovi a celej rodine chcem preto touto cestou v mene celej redakcie Hudba.sk vyjadriť úprimnú sústrasť. (autor článku)

Reakcie kolegov a kolegýň z hudobnej scény:

"Stanka, budeš navždy v mojom srdci." – Lyrik (Zlokot, Modré Hory)

"Stanka má také gule, že môžeme byť boyband, som napísal pred vyše desiatimi rokmi v jedinom texte, ktorý repoval dakto iný. Ten dakto iný bol Lyrik a text bol pre jeho kapelu Zlokot. Tie slová platili vtedy a platia aj teraz. Dnes ráno som dostal správu, že Stanka zomrela. Je to celé strašne naprd. Nemám slová. Stanka, odpočívaj v pokoji. Bola si najviac cool. A hlava mi neberie, že to musím písať v minulom čase. Ach." – Bene (Modré hory)

"Stanuška Stanka Jabĺčková, nechce sa nám lúčiť... Bola si úplne prirodzenou súčasťou nášho hudobného aj ľudského vesmíru. Dnes si uvedomujeme, že nenahraditeľnou. Nielen preto, že si nám požičiavala svojho muža Erika na koncerty, najmä pre Teba samotnú. Klamala si telom, vieš to? V drobnom stvorení energia tigra. A veľa veľa láskavosti. No a keď si schmatla svoju basu do ruky, to sa diali veci. Nádherné. Ďakujeme Ti za spoločné chvíle, budeme si ich s láskou pripomínať." – Saténové ruky

"Zomrela Stanka. Nemám slov. Stanka bola pri zrode našej kapely Terrible 2s a veľmi nám helfla, hoci mala vlastné hudobné plány a ešte veľmi malú dcérku a operáciu čerstvo za sebou. Nahrala nám basu do prvých pesničiek a to vám teda poviem, bol to zážitok. Stanka bola nežná a drsná ako agentka z 007. Kým sme zabávali jej dcérku, aby nezistila, že mama si odbehla, všetko dala na šupu bez mihnutia oka. Bolo to krátke a omračujúce stretnutie. Stanka bola odhodlaná nedať tej chorobe šancu a hrala ako bohyňa! Je mi to moc moc ľúto. Myslím na Erika a ich malú dcérku a spomínam na tie rozjasané chvíle, ktoré sme spolu zažili a je to strašne smutné." – Lucia Piussi (Terrible 2s, ex Živé kvety)

"Stanka! Obdarovala si mnohých z nás svojím pohľadom, úsmevom, hlbokými tónmi tvojej basgitary, a Erika aj krásnou rodinou. Strhla si nás nádejou a silou, s akou si sa pustila otvorene do boja o svoje zdravie. Neviem prijať, že si už na ceste niekam… Musí to byť predsa niekam… Zatiaľ si pre mňa stále tu, v mojej mysli a ešte dlho budeš." – Dano Salontay (Longital)

"Ak by som mal napísať definíciu na to kto je dobrý človek, napísal by som iba Stanka Apfelová. Plačem a stále nemôžem tomu uveriť. Budeš nám všetkým veľmi chýbať." – Denis Lacho

"Stanka Apfelová znamená pre našu scénu veľa… Veľa slniečka. Ako muzikantka, i ako manažérka, či produkčná, vždy s ňou bola radosť sa stretávať. Áno, chcel s ňou hrať každý, ale nebolo to len o hudbe. Stanka bola úžasný človek. A naďalej ostáva súčasťou nášho sveta. Vďaka za všetko." – Pohoda festival

RTVS pripomenie Stanku Apfelovú v televíznom vysielaní dnes (21.5.) o 23:05 na Dvojke v špeciálnej repríze relácie Hudba – Made in Slovakia.

Rádio_FM dnes na túto výnimočnú osobnosť nezávislej hudobnej scény spomína priebežne počas dňa vo vysielaní a o 20:00 odvysiela reprízu programu Pohoda_FM so Stankou Apfelovou zo 6. apríla 2021.

Text: Patrik Marflák (zdroj: Denník N, SME, archív Hudba.sk)