Islandská skupina Sigur Rós sa rozhodla podporiť svoju novú skladbu nevídaným projektom. Včera spustila nielen na svojom oficiálnom Youtube kanáli, ale aj vo vysielaní islandskej národnej televízie 24-hodinové naživo streamované video z cesty po krajine.

Projekt Route One dostal názov podľa čísla hlavnej cesty, ktorá lemuje celý ostrov a je prakticky najdôležitejšou cestnou komunikáciou v krajine. Video odštartovalo práve v deň letného slnovratu a okrem autentických záberov Islandu ponúka 24-hodín neustále sa vyvíjajúceho soundtracku, ktorý je postavený práve na prvkoch ich novej skladby Óveður. 

Sekundu za sekundou hudobného zážitku vytvára špeciálny generatívny softvér, ktorý do podmazu zasadzuje elementy dosiaľ oficiálne nezverejnenej piesne.

Skupina sa nechala inšpirovať takzvanou "slow TV". "V dobe okamžitého uspokojenia, keď sa všetko hýbe rýchlo, sme chceli urobiť presný opak. Slow TV je protiútokom voči svetu, v ktorom žijeme. Tu sa deje všetko v reálnom čase a skutočne pomaly," vysvetlil k videu spevák Jónsi Birgisson.

V rámci celodennej cesty tak môžu fanúšikovia zhliadnuť viaceré prírodné dominanty Islandu vrátane najväčšieho európskeho ľadovca Vatnajökull, ľadovcovej lagúny či pláží s čiernym pieskom. Autori odporúčajú živé zábery sledovať na veľkej obrazovke a s kvalitným zvukom. 

Pozrite si živé video tu:


Text: Hudba.sk 
Foto: Ryan McGinley - Facebook.com/sigurros

Súvisiaci interpreti: Sigur Rós