A4 - priestor súčasnej kultúry v sérii hudobných prednášok Futurit predstavuje významné hudobné mestá. Peter "Faun" Dolník (Rádio_FM, predtým TLIS) si tentokrát "posvieti" na Los Angeles. Nižšie si môžete prečítať, ako pekne o ňom napísal, ešte pútavejšie bude o ňom už dnes večer rozprávať.

Je to mesto uvoľnenejšie ako New York. Aj keď je na jednej strane ulice nablýskaný hollywoodsky bulvár, na druhej strane je živá a tvorivá hudobná scéna. Hlavne hip-hopová a rocková.

Od šesťdesiatych rokov v Los Angeles kvitla umelecká kontrakultúra a vznikali tu kapely ako Love, ale aj notoricky známi The Doors. Zjedodušene by sa dalo povedať, že všetky veľké rockové a metalové kapely osemdesiatych a deväťdesiatych pochádzajú buď z Veľkej Británie alebo z Los Angeles.

Hip-hop, beaty a EDM

Je to etnicky pestré mesto, a aj preto sa v ňom mimoriadne darí hip-hopu. Mainstreamovému, ale aj "zbastardenému" a rôzne pokrútenému. V deväťdesiatych mu vládol G-funk, aby sa na prelome tisícročí začal von predierať alternatívny hip-hop a vydavateľstvá ako AnticonStones Throw. Obe sa nechcú zahrabávať vo svojich žánroch, a preto hľadajú nové zvuky. V ich katalógoch nájdete aj post-rock či psychedelický rock.

Aj súčasný boom amerického hip-hopu má silnú základňu práve v L.A. Veď aj Compton, najviac hip-hopové mesto (po Prostějove, samozrejme) je na dohodenie kameňom. Majú tu dobrých raperov - aj Kendrick Lamar, Tyler the Creator či Anderson .Paak sú "z oblasti" - no hlavne beatmakerov. Miestna beatová scéna okolo vydavateľstva Brainfeeder pred desiatimi rokmi zamotala hlavy mnohým. Flying Lotus a jeho kumpáni miešali hip-hop, ambient aj free jazz. A táto podivná a dobrodružná hudba chytila srdcia a mysle poslucháčov na celom svete. Aj na Slovensku. Spýtajte sa vo vydavateľstve Gergaz! Nemusíte, spýtali sme sa za vás. 


A ešte jeden fenomén nás bude zaujímať. Američania a ich vzťah k elektronickej tanečnej hudbe - v ich jazyku EDM. Z tej lepšej strany pochádza v L.A. usadený DJ Harvey, ktorého hudbu vraj pochopíte, ak "zažijete skupinový sex na extáze".  A keď nám zvýši čas, spomenieme si aj niekoľko výrazných indivíduí, ktoré pochádzajú z Los Angeles: Beck, Ariel Pink, či producent Greg Kurstin.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Katarína Svobodová z A4. Autorom textu o prednáške je Peter Dolník.

Foto: PR