Adriána Dráfiová, vystupujúca pod umeleckým menom Gitana, je hrdá na svoje rómske korene a v krvi má silné hudobné gény. V spolupráci s ďalšími talentovanými umelcami Česka, Slovenska a USA pripravila chytľavú novinku Odhalená, ktorú predstavila spolu s videoklipom. Hoci rómčina nie je jej materinským jazykom, Gitana je ňou nadšená a naspievala v nej aj časť novej piesne.

Hudbníkmi, s ktorými Gitana na singli Odhalená spolupracovala, sú Ondra Gizman, Eugen Botoš a David Darlington. Ako k tejto medzinárodnej spolupráci prišlo? "Pesničku zložil Ondra Gizman, úžasný saxofonista z Česka a poslal mi ju s otázkou, či by ma oslovila. Za hodinu som mala zloženú spevovú linku. Melódia a text mi liezli z pera samé," hovorí so smiechom Gitana. "Zamilovala som sa hneď - áno, do muziky, no ešte to nebolo ono. Ako sa vraví, pripadalo mi to príliš kostrbaté a potrebovalo to tú správnu šťavu," pokračuje v rozprávaní o novinke.

Zhruba v tom istom čase sa jej dostal do rúk album Eugena Botoša a jeho projektu Finally - Final Definition (2016), na ktorom sa podieľali poprední americkí hráči a vokalisti. Skladba Weather Report z tohto albumu sa ako jediná z Európy dostala do amerického rebríčka Billboard v kategórii Best Contemporary Song. "Vedela som, že ho potrebujem počúvať, tým aj uzdraviť svoje uši a potvrdiť si, že hudba má byť pestrá harmonická i široká."

Od projektu s detskými talentmi po spoločný singel

Nasledovalo osobné stretnutie s Botošom, ktorého pracovná verzia pripravovanej novinky zaujala. Ako tvrdí, Adrianu Dráfiovú registruje dlhší čas a vždy na nej obdivoval nielen svojský štýl a jedinečnosť, ale tiež vysokú dávku profesionality. Nejde však o ich prvú spoluprácu. Prvýkrát sa stretli už v januári tohto roka a podarilo sa im nahrať úspešné CD Džas denašas - Gitana a talenty s nadanými rómskymi deťmi, ktoré vyšlo v apríli. Obaja umelci na toto stretnutie spomínajú ako na okamžitú hudobnú symbiózu.

"Práca s Adrianou bola už vtedy výborná, a tak som jej navrhol, že by sme mohli skúsiť urobiť spolu dva-tri single. Na mix a mastering som oslovil môjho zvukára z New Yorku, ktorý si vypočul jej demo a bol veľmi príjemne prekvapený z Adrianinho spevu i celkového zvuku skladby. Verím, že tak vzniká naša nová spolupráca na stále ďalších a ďalších projektoch," netají ambíciu pokračovať v spoločnej tvorbe uznávaný hudobník. "David Darlington, držiteľ niekoľkých Grammy Awards, dal celej pesničke život. Môžem povedať, že ju milujem rovnako ako celý tento štýl. Dokonale ma vystihuje. To som celá ja, takto vidím lásku a presne takú ju aj mám." 


Letná párty priamo na streche

Aj pri tvorbe videoklipu Gitana ukázala, že nemá problém prispôsobiť sa spontánnym nápadom. V horúcom počasí sa nakrúcalo na oboch stranách Dunaja, konkrétne v štýlovej francúzskej reštaurácii Brasserie La Marine v Eurovei a na streche reštaurácie Aušpic na petržalskom nábreží so skvelým výhľadom na všetky dominanty Bratislavy, kde sa konala záverečná latino párty.

"Aj touto cestou by som sa chcela poďakovať všetkým účastníkom za skvelú spoluprácu. Všetci, ktorí sa natáčania zúčastnili, mi určite dajú za pravdu, že išlo o náročný deň, a to nielen kvôli extrémnym teplotám. Moja vďaka patrí ochotnému personálu oboch reštaurácií, ktorý nám poskytol podmienky na natáčanie, ale aj tanečniciam, kapele, hosťom i celému tímu, vrátane aguntúry Stella Production, ktorá rovnako významnou mierou prispela k celému priebehu natáčacieho dňa," dodáva na záver Gitana.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Michelle Kristová z agentúry Stella Production. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych profiloch speváčky na webe Stellaproduction.sk, Facebooku a Instagrame.

Foto: Pavol Kulkovský

Súvisiaci interpreti: GITANA