Za svoj albumový debut My Love Is Cool z roku 2015 získali nomináciu na Mercury Prize, cenu im však "vyfúkol" Benjamin Clementine. Takto pred rokom však vydali Wolf Alice svoju druhú štúdiovku Visions of a Life a tá už im túto prestížnu cenu priniesla.

Kapela Wolf Alice v lete album predstavila aj slovenskému publiku na piešťanskom letisku na festivale Grape (reportáž), teraz si zaň vyslúžili nielen v Británii ostro sledované hudobné ocenenie Mercury Prize. Obstáli v silnej konkurencii albumových noviniek od Arctic Monkeys, Florence and the Machine, Lily Allen či Noela Gallaghera

"Veľa pre mňa znamená, že si to môžem prevziať s mojimi troma najlepšími priateľmi," vyjadrila sa počas slávnostného udeľovania frontmanka kapely Ellie Rowsell. Formácia z Londýna dostala spolu s cenou, ktorú každoročne udeľujú za najlepší britský alebo írsky album, aj finančnú odmenu 25-tisíc libier (v prepočte 28 220 eur).


Víťazstvo rockového albumu

Porota označila album za "bujnú tapisériu víriaceho popu, grunge-u a indie rockových gitár," pričom práve rock a elektrické gitary sú zásadnou zložkou albumu. Mercury Prize je pritom ocenenie, ktoré dostávali väčšinou výnimočné projekty so sklonom k experimentom. Album Visions of a Life má v sebe akúsi staromódnosť (aj keď nie až v takej miere ako novinka Arctic Monkeys), napriek tomu ho odborníci ocenili ako to najlepšie za posledný rok.

Skupina je zaraďovaná medzi alternatívne kapely, hoci jej piesne dokážu osloviť aj mainstreamovejšie publikum. Samotní mladí hudobníci vnímajú tienistú stránku svojho nejednoznačného žánrového zaradenia. "Sme príliš popoví pre rock a sme príliš rockoví pre pop," uviedli v jednom z rozhovorov. Zaujímavosťou je, že Wolf Alice sú prvým interpretom či zoskupením s frontmankou na čele, ktoré vyhralo Mercury Prize od roku 2011, kedy toto ocenenie získala PJ Harvey. Tá je ako jediná dokonca dvojnásobnou držiteľkou ceny.

Po prvý raz Mercury Prize udelili v roku 1992, premiérovým víťazom bolo škótske rockové zoskupenie Primal Scream s albumom Screamadelica. Neskôr si ju pripísali na konto napríklad aj Ms. Dynamite, Portishead, Pulp, Suede, alt-J, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Klaxons, James Blake, Young Fathers, Benjamin Clementine, Skepta alebo Sampha.


Skupinu Wolf Alice založili v roku 2010 Ellie Rowsell (vokály, gitara) a Joff Oddie (gitara, vokály). V roku 2012 sa k nim pridali Theo Ellis (basgitara) a Joel Amey (bicie, vokály). Ich debutová štúdiovka My Love Is Cool vyšla v júni 2015. Album obsahuje aj skladbu Silk, ktorá sa objavila aj v snímke T2 Trainspotting (2016). Spomínanú druhú štúdiovku Visions of a Life muzikanti uviedli na trh vlani v septembri. Formácia má na konte dve NME Awards či nominácie na Brit Award, Ivor Novello Award či cenu Grammy.

Autorka: Marína Valentovičová + archív SITA
Foto: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk