Začiatkom októbra sa už zdalo, že "vojna", ktorá na slovenskej hip-hopovej scéne vypukla v septembri, definitívne skončila - Rytmus po Molochovom príhovore natočil pár rozhovorov pre svoj domovský internetový magazín a vyhlásil, že je to preňho uzavreté. Posledné dve nedele však priniesli ďalšie reakcie, konkrétne od Suverena a Majka Spirita.

O "bielom čarodejovi" Suverenovi, ktorý svoj štít proti Patrikovi Vrbovskému vytasil 13. októbra - teda takmer mesiac po tom, ako Rytmus, Separ a Momo pourážali jeho, Rakbyho a pár ďalších v diss tracku Škola rapu - sme už informovali vo štvrtkovom Týždni v hip-hope. No keď už sa zdalo, že to bol iba posledný, planý výkrik na opustenom bojisku, prišla v nedeľu 20. októbra ďalšia nahrávka kritizujúca (nielen) Rytmusovo správanie. Tentokrát sa o ňu postaral jeho najväčší konkurent (aspoň čo sa týka komerčných sólo úspechov) - Majk Spirit.

Jeho účasť v slovnej prestrelke je celkom zaujímavým krokom, keďže jeho meno vlastne nikým zo zúčastnených spomenuté nebolo. Nie je to ale ani úplne nečakané - už od začiatku beefu ho fanúšikovia vyzývali, aby sa k celej záležitosti vyjadril aj on. Včera sa teda konečne dočkali a člen H16 v tracku s názvom Rap neni Hip-Hop ukázal polohu, ktorá mu celkom svedčí. V texte síce Rytmusa priamo nemenuje, no je jasné, že predovšetkým jemu a ďalším aktérom Školy rapu adresuje svoj hnev a slová ako "Nevadí násilie vo svete, vadí disko v rape? Pripadá mi to jak bitka na detskej diskotéke". Prehovára však aj do duše ďalších raperov, napríklad veta "Máš trochu fejm a hneď cítiš sa jak big boss, s hip-hopom to nemá nič, je to len mix póz" je určená pre Rakbyho.

Napriek kritike účastníkov beefu však svoj krátky ale o to údernejší track s produkciou od Grimasa uverejnil na internete so slovami, ktoré naznačujú, že nemá záujem vyvolávať svojím vyjadrením ďalšie konflikty. "Tešte sa na album Delika a Kontrafakt a nepretekajte sa v hlúpostiach," napísal na svojom Facebooku. Môžeme teda uzatvárať stávky či jeho diss-nediss vyvolá nejakú odpoveď alebo ostane len akýmsi zhrnutím toho, že v hip-hope by malo ísť o niečo iné ako o nezmyselné hádky. Na druhej strane mnohým fanúšikom možno práve takýto "nasratý" štýl u Majka Spirita, Rytmusa a ďalších v posledných rokoch chýbal.


Chcú ísť dobrým príkladom

Suvereno taký stručný, jasný a presvedčivý ako Majk Spirit vo svojej skladbe Čarodej ani zďaleka nie je. Skladba napriek ironickému podtónu a niekoľkým trefným vyjadreniam obsahuje aj množstvo zbytočnej vaty. Svoje motívy na jej nahratie sa však zástupca tzv. uvedomelého (conscious) hip-hopu rozhodol ozrejmiť aj prostredníctvom písomného vyjadrenia. "Ak na vás primitív jeden-dvakrát hodí špinu, dá sa nad jeho hlúposťou mávnuť rukou, ale ak s tým neprestáva a k tomu šíri lož a nenávisť medzi ľuďmi, je dôležité zakročiť. Z mojej strany ide čisto o sebaobranu, lebo nemám s nikým v úmysle viesť spory a žabo-myšie vojny na rozdiel od Vrbovského, ktorého celý marketing je postavený práve na konfliktoch, provokáciách a umelom strhávaní pozornosti," uviedol Suvereno.

Hlavnou myšlienkou skladby Čarodej podľa neho je, že hudobníci ovplyvňujú masy a mali by teda cítiť zodpovednosť za slová a hudbu, ktorú prinášajú. "V rámci conscious hip-hopu sa snažíme ísť dobrým príkladom pre mladých ľudí. Hudba má totiž možnosť byť nositeľom pozitívneho posolstva, preto prinášame práve myšlienky jednoty, spolupráce a motivovania mladých, aby na sebe pracovali. To však zahŕňa aj morálny a vzdelávací princíp, pretože je rozdiel viesť ľudí ku konzumu alebo naučiť ich rozumne narábať s materiálnym zabezpečením. A o tom sú presne korene hip-hopu z konca 70-tych rokov," dodal.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Facebook.com/MajkSpirit, Imrich Makó - Suverenove citácie)
Foto: Facebook.com/MajkSpirit

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit, Suvereno