Som fanúšik metalistu Arjena Lucassena a spisovateľa Douglasa Adamsa, preto ma skutočnosť, že sa hudobník inšpiroval Stopárovým sprievodcom galaxiou veľmi teší. A hádajte, aké poradové číslo má tento týždenník?! S magnetom prichádza i kopa šrotu a noviniek.


Magnet týždňa

Arjen Lucassen je späť! holandský skladateľ metalových opier má pod značkou Ayreon pripravenú novú nahrávku zvanú The Theory of Everything. Pripravte sa na komplexnú metalovú story s mnohými speváckymi hosťami, ako to býva u tohto bielovlasého inštrumentalistu zvykom. Podľa informácií na Blablahube bude mať nahrávka 2 nosiče, 4 fázy a 42 skladieb. A denzita retro klávesových vyhrávok bude proklatě vysoko! Titulnú skladbu počúvajte hneď teraz! (ak)


Šroty týždňa

Nasledovné video veľmi opisovať nemusím. Ale aby ste nepovedali, že som vás nevaroval – Justin Bieber sa v ňom snaží zreprodukovať sólo z Fade to Black od Metallica so svojim hlasom. A keby ste nemali dosť, tak mlaďas sa nechal počuť, že je veľkým fanúšikom tejto kapely. Jeho obľúbené songy sú vraj One a spomínaný Fade to Black. Teraz vám už asi stačí, však? (pm)


Juhokórejský spevák, na ktorého by sme najradšej úplne zabudli, PSY nahráva nové veci. Pýtate sa, prečo by vás to malo zaujímať? V novom songu sa po jeho boku objaví aj Steven Tyler z Aerosmith. Každý má očividne svoju cenu. (pm)

Pamätáte si ešte na Orgy? Ani ja veľmi nie, ale táto správa je príliš dobrá na to, aby som sa o ňu nepodelil. Nu metalová skupina sa rozhodla vyzbierať prachy od fanúšikov, aby mohla nahrať nový album a vydať ho cez vlastný label. Z plánovaných 100 000 USD sa im podarilo vyzbierať neuveriteľných 7 341 dolárov. Každému rozumnému človeku by to čosi napovedalo o záujme (alebo o jeho neexistencii). Urazená ješitnosť ale nepustí, a tak sa kapela pustila do boja s neprajníkmi na Facebooku a vyhlásila, že album aj tak vydá. Prajem veľa šťastia! (pm)


Predávanie darčekových predmetov a oblečenia s logom kapiel je celkom výnosným biznisom. V poslednej dobe sa toto odvetvie začalo rozrastať aj o pivo, víno, ale aj omnoho absurdnejšie veci. Kráľom absurdít je zrejme Slayer. Podľa MetalInjection už kapela predávala napríklad aj bikiny, či dokonca kondómy. Najnovším prírastkom do rodiny sú však slnečné a snowboardové okuliare. (pm)

Novinky

Koncertné okienko: prosíme všetkých speedmetalistov, aby sa povinne objavili v stredu o dvadsiatej pred Randalom v Bratislave. Hrať prídu Nemci Masterplan, ktorých gitarista Roland Grapow je dobre známy slovenským metlám aj vďaka producentskej robote. Ďakujeme za pozornosť. (ak)

Motörhead
pokračuje v propagovaní nového albumu Aftershock. Tentokrát vám prinášame video k songu Heartbreaker, ktoré premiérovalo na stránke Rolling Stone. Album oficiálne vychádza už zajtra, ale cez týždeň sa dal počúvať zadarmo. Dajte na mňa – je fakt dobrý. (pm)

O supergrupe v zložení Max Cavalera (Soulfly, Cavalera Conspiracy), Greg Puciato (The Dillinger Escape Plan), Dave Elitch (ex-The Mars Volta) a Troy Sanders (Mastodon) sme už písali viackrát. Od teraz ich konečne môžeme volať aj (trochu lacným) menom – Killer Be Killed. Podľa najnovších informácií už majú nahratých 12 songov a cez týždeň podpísali zmluvu s Roadrunner Records. Na album si ale ešte počkáme. Vyjsť by mal v polovici budúceho roka. (pm)

Austrálski hard rockeri Airbourne sú späť v hre. Aspoň tak hlása ich nové video Back in the Game z ostatného albumu Black Dog Barking. (pm)


Jedno z najväčších sklamaní tohto roku – Korn – má nové video. Je k songu Love & Meth. Našťastie je oproti Never Never omnoho lepšie po hudobnej, ako aj vizuálnej stránke. Na starý materiál sa ale ešte stále nechytá. (pm)


Nové video majú aj Linkin Park. A Light That Never Comes spravili v spolupráci s DJom Steveom Aokim. Aj keď samotný song sa mi nepáči, musím uznať, že video je už tradične veľmi dobré. (pm)


Progrockoví tatkovia Rush ukázali live video z nadchádzajúceho DVD/BluRay koncertu Clockwork Angels Tour. Skladba The Garden je záverečnou na aktuálnom albáči, po ktorom je turné pomenované. Koncert vyjde 19. novembra a bude nádherný. (ak)


Francúzi Gojira a Nóri Kvelertak v tieto dni hrajú koncerty v USA a ich vydavateľstvo v rámci proma ponúklo na stiahnutie live EP týchto dvoch kapiel. Sťahujte het. Ešte k tomu pridávajú aj live video Gojiry. Skladbu The Gift of Guilt pozerajte a počúvajte na Metalsucks. (ak)

Po deviatich rokoch máme možnosť počuť nové zvuky od superskupiny A Perfect Circle, ktorej panuje Maynard James Keenan, inak z kapely Tool. Alternatívni rockeri vydávajú "greatest hits" kompiláciu Three Sixty, na ktorej bude aj nová skladba By and Down. Kapela vydá aj limitku live nahrávok Featuring Stone and Echo, ktorej fyzická verzia je už síce vypredaná, ale vyjde aj digitálne. Takže nakoniec to ani limitka nie je. Čo sa týka výberovky, tá bude na svete v novembri. Skladbu By and Down počúvajte na stránke magazínu Spin. Kiežby sa chlapci hecli i k novému albumu. (ak)

Ak by ste náhodou zabudli, že kapela s názvom Black Sabbath ešte existuje, ich manažment na to myslí a vypúšťa live videoklip k skladbe Loner z albumu 13. Zábery pochádzajú z nadchádzajúceho DVD Gathered in Their Masses, ktoré vyjde koncom novembra. (ak)


Minule sme hovorili o Nightwish a ich oficiálnom prijatí Floor Jansen za mikrofón. A ľaľa, kapela Vám s ňou nakrútila i koncert. Takže potvrdenie speváčky bolo len logickým vyústením. Koncert zvaný Showtime Storytime vyjde v novembri. Tu je live video k skladbe Storytime. (ak)


Naspeedovaní metláci Protest the Hero vydali album s pomocou crowdfundingovej kampane na Indiegogo. Evidentne boli úspešnejší, než Orgy. Ich album Volition vychádza už za osem dní a pod týmto textom Vám nechávame: a.) oficiálne lyric video k skladbe A Life Embossed a po b.) celý album Volition v jednom streame na vypočutie. No nie sme super? (ak)


Lyrický videoklip prinášajú aj severania Soilwork, ktorí na začiatku tohto roka vydali vyčerpávajúci dvojalbum The Living Infinite. Zaškriekajte si so skladbou Tongue a jej textom. (ak)


Ak sú medzi vami fanúšikovia experimentálnejších odnoží metalu, možno ste sa otreli o kapelu Ephel Duath. Kedysi talianske zoskupenie valcovalo uši poslucháčov i kritikov neopakovateľnou fúziou chaotic metalovej dravosti a jazzového filozofovania. Dnes americká trojica produkuje akúsi prazvláštnu formu pomalej agresívnej nudy. Nový album Hemmed by Light, Shaped by Darkness vychádza v novembri a predstavu o tom, ako znie, získate z priloženého lyric videa. Ak sa však s kapelou len zoznamujete, odporúčame staršie nahrávky, najmä nikdy a nikým neprekonaný a neprekonateľný Pain Necessary to Know. (ak)


Haluze týždňa

Dnes na tému žánrové presahy a prachy. Pavol vyššie píše o kapele Killer Be Killed zloženej zo štyroch metlákov ako lusk. No ale zdá sa že ich bubeník je zapredanec popu! Dave Elitch, bývalý bubeník excentrických bláznov The Mars Volta a spomínanej superkapely, na ktorej output ešte len čakáme, totiž najväčšie lóve inkasuje z hrania s Miley Cyrus! Ó bože. Ale musím uznať, že kočka je to pekná a aj pesnička je príjemná. Len ten princíp. Nuž, lóve sú lóve. (ak)


A ani iný bubeník menom Lars Ulrich na betón nevie, či je metla, alebo poper. V rozhovore pre Metalhammer totiž nadhodil, že chce koncertovať s U2 a Green Day. Ble! A nikto nevie, kto by také turné zaplatil, kto by headlineoval a kto predskakoval. Čo vy na to? Je tá Metallica ešte vôbec zaujímavá?

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: arjenlucassen.com

Súvisiaci interpreti: Ayreon, Slayer