Pred pár rokmi čelila Rock'n'rollová sieň slávy kritike. Hovorilo sa o nej ako o múzeu, v ktorom sa zastavil čas. Kritizovaná bola najmä za "obchádzanie" hudobníkov, ktorí si už dávno zaslúžili byť do nej uvedení. Krivdu už roky cítila napríklad speváčka Cher, ktorá sa minulý rok vyjadrila, že ju neustále obchádzanie tejto pocty uráža a už stratila záujem.

Po piatkovom ceremoniáli je všetko inak a Cher konečne dostala pozvanie, ktoré sa neodmieta. Aj keď si neodpustila vtipnú poznámku: "Bolo ľahšie rozviesť sa s dvoma mužmi, ako sa dostať dovnútra." Práve Cher a jej hitu Believe patril úvod večera. Poctu tejto piesni zložila Dua Lipa, ku ktorej sa Cher na pódiu pridala. Obe speváčky sa držali za ruky a spoločne zaspievali refrén.

"Jedna vec, ktorú som od svojej mamy dostala, je, že som sa nikdy nevzdala. Mám šťastie, stalo sa mi veľa zlých vecí – štyri vydavateľstvá ma vyhodili," povedala a dodala, že práve vtedy prišla skladba Believe, ktorá podľa jej vlastných slov "zmenila zvuk hudby".

Cher, Rokenrolová sieň slávy 2024 Zdroj: AP Photo/Chris Pizzello

Počas slávnostnej ceremónie, ktorá trvala viac ako päť hodín, sa uvedenia do siene slávy dočkal aj Ozzy Osbourne, ktorý neraz zdôrazňoval, že s kapelou Black Sabbath v nej už je, ale ako sólo umelec ešte stále nie. "Sám nemôžem uveriť, že som tu. Dovoľte mi, aby som vám v rýchlosti poďakoval, pretože vás nebudem nudiť dlhým monológom. Chcel by som poďakovať každému, kto hlasoval v Rock'n'rollovej sieni slávy za moju sólovú prácu. Veľké ďakujem. Ďakujem z celého srdca."

"Moji fanúšikovia mi boli za tie roky tak lojálni, že sa im nemôžem dostatočne poďakovať. Za tie roky som mal to šťastie, že som mohol hrať s niektorými z najlepších svetových gitaristov, bubeníkov, basgitaristov a zopár z nich je tu dnes večer. Ale musím povedať jednu vec o chlapíkovi menom Randy Rhoads. Keby som nestretol Randyho Rhoadsa, nemyslím si, že by som tu teraz sedel. A najviac zo všetkých ďakujem mojej žene Sharon. Zachránila mi život. A moje vnúčatá a moje deti. Milujem ich všetkých," dodal princ temnoty.

Poctu mu počas večera vzdali viacerí hudobníci. Maynard James Keenan a Wolfgang Van Halen vystúpili s hitom Crazy Train, Jelly Roll a Robert Trujillo sa spojili v piesni Mama, I’m Comig Home. Spoločným vystúpením prispeli aj Billy Idol a Zakk Wylde interpretáciou piesne No More Tears.

J. Black a Ozzy Osbourne, Rokenrolová sieň slávy Zdroj: AP Photo/Chris Pizzello

Mary J. Blige uvideli do Siene slávy Dr. Dre & Method Man. Hovorili o nej ako o umelkyni, ktorá "samostatne vytvorila úplne nový žáner hudby". Nazýva sa hip-hop soul a ako znie, predviedla speváčka mixom hitov My Life, Love No Limit, Be Happy a Family Affair.

"Som vďačná, že som milovaná, a som schopná dávať lásku. Keď som povedala, že chcem byť šťastná, myslela som to vážne. A to nehovorím len o šťastí, kde ste v sebaklame a myslíte si, že je všetko v poriadku. Hovorím o šťastí, kde viete, že budú skúšky, ale aj tak sa budete usmievať, pretože veríte, že to zvládnete," povedala vo svojom prejave.

Mary J. Blige, Rokenrolová sieň slávy 2024 Zdroj: AP Photo/Chris Pizzello

Ocenenie si prišli prevziať aj dvaja pôvodní členovia Kool & the Gang, James "JT" Taylor a Robert "Kool" Bell. Divákom ponúkli zmes najväčších hitov formácie, zloženú zo skladieb Hollywood Swinging, Get Down on It, Ladies Night, Jungle Boogie a ako inak, na oslave nemohol chýbať ani hit Celebration.

"Je to veľmi radostné, vzrušujúce, smutné, horkosladké – prajem si, aby tu boli ostatní členovia kapely," povedala po udelení ocenenia vdova po zoznulom Georgeovi "Funky" Brownovi. "George bol zástancom toho, aby sa tam skupina dostala. Vždy veril, že si tam zaslúžia mať svoje miesto a dnes by bol šťastný a nadšený."

Kool & The Gang, Rokenrolová sieň slávy 2024 Zdroj: AP Photo/Chris Pizzello

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com, Billboard.com)