Filmová biografia jednej z najväčších popových hviezd histórie patrí nepochybne medzi najočakávanejšie hudobné filmy roka. Snímka o speváčke Whitney Houston, pod ktorou je okrem iných podpísaný scenárista filmov Bohemian Rhapsody (2018) a Teória všetkého (2014) Anthony McCarten, prichádza do slovenských kín už vo štvrtok 22. decembra.

Film Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody je emotívnou oslavou života jedinečnej a nezabudnuteľnej popovej hviezdy. Whitney Houston už ako dieťa rada spievala so svojou matkou Cissy v kostole v New Jersey, ale ani vo sne by jej nenapadlo, že sa stane speváckou ikonou svojej generácie. Novinka prichádza do kín symbolicky 30 rokov po premiére filmu Osobný strážca, v ktorom sa Whitney po boku Kevina Costnera navždy zapísala do sŕdc filmových fanúšikov.

"Whitney Houston bola zrejme najväčším ženským talentom modernej hudby," hovorí Clive Davis. Tento 90-ročný hudobný producent, ktorý zohral kľúčovú úlohu v kariére takých umelcov ako Janis Joplin, Bruce Springsteen, Sly and the Family Stone, Billy Joel, Chicago, Pink Floyd a mnohých iných, hovorí, prečo jej hudba stále oslovuje nové generácie fanúšikov. "Jej schopnosť spievať v svižnom tempe, spolu so všestrannosťou a neuveriteľným ovládaním emócie a sily hlasu v baladách, to všetko z nej robí dokonalú popovú speváčku a dokonalú R&B speváčku. Preto vždy vynikala, a preto si ju vždy budeme pamätať."

Nový hudobný životopisný film divákom pripomína jej jedinečný hlas a hovorí aj o málo známych detailoch z jej života a práce. Je oslavou triumfov jej života a tiež triezvym pohľadom na osobné pády a tragédie, kvôli ktorým odišla priskoro. "Naším úmyslom bolo vzdať úprimný ľudský hold jednému z najúžasnejších a najdojemnejších talentov svojej doby," hovorí režisér Kasi Lemmons, ktorý spojil sily s tvorcami svetového kinohitu Bohemian Rhapsody vrátane spomínaného scenáristu a producenta Anthonyho McCartena.

Pozrite si trailer filmu Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody:


Ani tragický koniec nemôže zatieniť jej hviezdu

Hlavným zdrojom podrobností o speváčke bol jej hudobný producent Clive Davis. Piesne, ktorým ako interpretka vdýchla svoju dušu, zvykli vyberať spoločne a ak aj Clive našiel takú, ktorá sa jej podľa neho hodila, naspievala ju až vtedy, keď s ňou naozaj rezonovala - podľa toho, čo prežívala a s čím sa dokázala pravdivo stotožniť. Preto aj vo filme hudobný príbeh korešponduje s jej osobným životom. Témami, ktoré sa tiahli celou jej kariérou, a zároveň prirodzene tvoria rozprávačský oblúk celého filmu, sú hľadanie rodiny a domova, a túžba po hlbokom spojení, ktoré prichádza s láskou a náklonnosťou.

"Pretože sme pracovali s Cliveom a tiež s jej bratom Garrym Houstonom a jeho manželkou Pat, mohli sme priniesť naozaj autentický príbeh - dostali sme sa k takým detailom o Whitney, ktoré by sme sa nemali ako inak dozvedieť bez spolupráce s jej rodinou," hovorí filmový producent Matt Jackson"Týmto filmom sme chceli ukázať celú Whitney, nielen jej problémy. Mojou misiou bolo ukázať život veľkej hudobnej hviezdy a prečo bola jedinečná. Určite sme nechceli zľahčovať smrteľný účinok drog a to, ako priviedli výnimočnú ženu k predčasnému tragickému koncu. Chceli sme však vyzdvihnúť jej úžasný dar, prečo ju toľkí milovali a ako svojím talentom zasiahla celý svet," dodáva Clive Davis.

Autor scenára Andrew McCarten priznáva, že sám mal spočiatku pochybnosti, či je naozaj dobré predstaviť Whitneyin príbeh ako biografický film. Nakoniec dospel k tomu, že ani jej tragický koniec nemôže zatieniť to, čo po sebe zanechala. "Ak by sme posudzovali umelcov len podľa dĺžky ich života, Shakespearov život by bol čistou tragédiou. Whitneyin život je triumf. Dala nám mnoho výnimočných chvíľ, úžasné predstavenia. Táto časť jej príbehu v doterajších snímkach a publikáciách nebola vypovedaná. Zároveň to bol obrovský záväzok, voči jej rodine a fanúšikom, aby sme jej príbeh vypovedali spravodlivo. 
Ľudia milovali Whitney kvôli hudbe, ale dokumentárne filmy a knihy vám ju nedajú. Rozprávať Whitneyin príbeh bez hudby je ako hovoriť vtip bez pointy. A napriek koncu je to naozaj inšpiratívny príbeh," vysvetľuje zmenu svojho postoja McCarten.

"Anthony brilantne zasadzuje piesne do scenára tak, aby prevzali úlohu rozprávača, v jeho rukách piesne podčiarkujú emócie a udalosti, ktoré človek prežíva," približuje film producent Denis O'Sullivan.

Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody, 2022 Zdroj: ItaFilm

Whitney Houston a najdôležitejší ľudia jej života

Postavu Whitney Houston stvárňuje britská herečka Naomi Ackie. Keď ju pozvali na konkurz, bola to výzva, ale zároveň ohromujúci pocit, že si vôbec trúfa zahrať svoj idol. "Až v poslednom kole, už v kostýme Whitney, som spievala I Will Always Love You... A vtedy mi to docvaklo. Ja naozaj dokážem rozprávať jej príbeh. Úplne ju chápem, ona skrátka chcela spievať. Ja to mám podobne, akurát s hraním. Nič komplikované za tým netreba hľadať," hovorí 30-ročná rodáčka z londýnskeho Camdenu.

Film zobrazuje kľúčové vzťahy v osobnom i hudobnom živote Whitney Houston. Vzťah s Cliveom Davisom (hrá ho Stanley Tucci) začína ako biznisové partnerstvo, no prerastie do úprimného priateľstva. Stanleyho fascinovalo, že "Clive bol právnik bez hudobného vzdelania, no paradoxne si vybudoval kariéru budovaním kariéry skvelých muzikantov. Bola výzva stvárniť verne niekoho, kto ešte žije, a tak som sa musel naučiť hovoriť s minimálnou intonáciou. Celkom ironické u človeka, ktorý celý život pracuje s hudobníkmi."

Speváčkinu matku Cissy Houston si zahrala Tamara Tunie. Zhodou okolností v mladosti chodievala do toho istého klubu, kde Cissy vystupovala, a počula ju naživo. "Cissy a Whitney nie vždy súhlasia, ale vždy je tam cítiť hlbokú lásku. Láska je niekedy aj pichľavá. Cissy miluje ako bojovná levica a dúfam, že sa mi to podarilo zachytiť." Otca Johna Houstona stvárňuje Clarke Peters. "Je to skrátka biznismen, zanietene sa snaží, aby Whitney bola úspešná, no jeho predstava o dcérinom úspechu je krátkozraká. Nerozumie, prečo by tento biznis mal smerovať tam, kde sa jeho dcéra cíti šťastná, a tak sa ich vzťah začne kaziť," približuje svoju postavu Peters.

Jednou z najdôležitejších osôb vo Whitneyinom živote bola jej milenka, priateľka a dôverníčka Robyn Crawford. Túto postavu hrá Nafessa Williams. "Vždy sa o tom šuškalo, no pre fanúšikov bude táto časť Whitneyinho príbehu prekvapením. Zoznámili sa mladé, mali 16 a 19 rokov. Myslím, že vzájomná príťažlivosť im bola okamžite jasná, no neskôr ich vzťah prerástol do nádherného celoživotného priateľstva. Robyn nesúdila, zároveň však bola veľmi úprimná a snažila sa Whitney chrániť, najmä keď videla, že jej vzťah s búrlivým Bobby Brownom nie je najšťastnejšia voľba. Keby sa tie dve stretli v dnešných časoch, možno by svoju lásku nemuseli skrývať."

Ashton Sanders hrá Bobbyho Browna, ktorý kultivuje imidž zlého chlapca v R&B 90-tych rokov. "Bobbyho Browna bolo všade plno, drzá persóna, titulky bulváru, reality šou. Bolo čo hrať. Hral som ho ako skutočnú osobu, a zároveň som do toho vložil aj svoju interpretáciu."

Naomi Ackie vo filme o Whitney Houston, 2022 Zdroj: ItaFilm
Piesne Whitney Houston ako ste ich ešte nepočuli

Filmoví tvorcovia získali pôvodné nahrávky 22 klasických hitov speváčky a zremixovali ich úplne nanovo, aby naplno využili možnosti priestorového ozvučenia kín. Zvukový a hudobný editor John Warhurst a hudobná majsterka Maureen Crowe získali od vlastníkov práv nielen master mixy ale aj pôvodné surové nahrávky. "Tie nahrávky boli vtedy zmastrované tak, aby dobre zneli cestou v aute alebo na stereu doma. Lenže v kine, hlavne ak je vybavené systémom Dolby Atmos, je priestor na podstatne silnejší zvukový zážitok," hovorí Warhurst.

Talentovanú herečku Naomi Ackie si tvorcovia filmu vybrali aj preto, že vie spievať. "Spievanie sa nedá zahrať s otváraním úst na playback, bez naozajstného spievania. Musí tam byť vidieť výraz, energiu, ako sa rozťahuje hrudník, pracujú hlasivky, hrdlo, nádychy aj výdychy. Naomi má skvelý hlas a každú jednu pesničku spievala z plných síl," hovorí producent Jeff Kalligheri.

Vo filme však spev talentovanej herečky počuť len pri nácvikoch zboru v kostole, v náboženskej piesni Guide Me, O My Great Jehovah a na začiatku piesne Greatest Love of All. Tú spieva v scéne, kde si Clive Davis príde prvýkrát vypočuť Whitney - zo začiatku neisto, no postupne nachádza sebavedomie a jej hlas pevnie. Zvyšok piesne potom plynule preberie hlas naozajstnej Whitney, ktora spieva aj všetky ďalšie skladby.

Naomi Ackie vo filme o Whitney Houston, 2022 Zdroj: ItaFilm
Slávne vystúpenia vo filme

Aby Naomie Ackie dokázala verne zahrať vystúpenia Whitney Houston, spolu s pohybovou trénerkou Polly Bennet rok tvrdo pracovali na každom jednom geste. "Oči, artikulácia, mimika, výraz, ako drží mikrofón, ako roztiahne ruky, usmeje sa... Všetko," hovorí Kalligheri a 
Polly Bennet dodáva: "Pracovali sme na všetkom, čo tvorí vystúpenie, nielen pohyb, ale aj drobné tiky a zvyky, ktorými sa telo prejavuje. U Whitney je v reči tela poznať soul, gospel, ako ovláda hudbu, keď je na pódiu. Automaticky vám napadne, že diva na pódiu robí veľké gestá, no v skutočnosti ich Whitney často nerobila a keď už hej, pomáhalo jej to vložiť sa do tónu a mať ho pod kontrolou, určite nedržala naširoko otvorenú náruč len tak na efekt. Chcem však zdôrazniť, že my sme len tak nekopírovali Whitneyine pohyby a mimiku, pracovali sme na tom, prečo sa tak pohybovala. Mojou prácou bolo naučiť Naomi voľne sa pohybovať ako Whitney, aby ňou mohla byť hocikedy. A to je veľmi odlišné od obyčajnej imitácie."

Naomi pracovala aj s hlasovou koučkou Bridgette Jackson. "Keď bola Whitney mladšia, jej hlas bol ľahký, vzdušný. No časom sa prehĺbil a zdrsnel. Jednak sa hlasom živila, no podpísali sa na tom, samozrejme, aj cigarety, alkohol a drogy. Melódia hlasu, kadencia, celková kvalita hlasu... Toto všetko sme chceli hodnoverne zachytiť vo filme. Zároveň sme pri tom nechceli zničiť Naomin hlas," vysvetľuje Bridgette Jackson.

Film Whitney Houston: I Wanna Dance With Somebody môžete vidieť v kinách od 22. decembra.

Zdroj: Itafilm (Zuzana Vašková), Hudba.sk edit

Súvisiaci interpreti: Whitney Houston