Britská soulová a R&B speváčka Emeli Sandé patrí medzi najväčšie objavy posledných mesiacov a práve v týchto dňoch to potvrdila viacerými úspechmi. So svojou prvou štúdiovkou Our Version of Events (2012) tento týždeň debutovala na čele britského albumového rebríčka a ocenili ju aj kritici na tohtoročných Brit Awards.

Emeli Sandé, ktorá pre hudbu zanechala štúdium medicíny, patrí doma v Británii k najsledovanejším interpretom týchto dní. Prirovnávajú ju k popovej senzácii Adele, sympatická speváčka s čírom na hlave má však rovnako blízko aj k britskému hip-hopu a tanečnej hudbe a k americkému R&B.

Minulý týždeň vyšiel jej debutový album Our Version Of Events. Jednu z najočakávanejších ostrovných platní prvých mesiacov roka 2012 z albumu urobil úspech pilotného singla Heaven, ktorý znie akoby Beyoncé začala koketovať s britskou tanečnou hudbou, a najmä cena Critic's Choice na Brit Awards.

Emeli Sandé - Heaven

Cit a skvelý odhad jej talentu prejavil pár mesiacov pred vydaním jej albumu raper Professor Green, ktorý ju vlani angažoval ako hosťa do piesne Read All About It. Refrén, ktorý spieva práve mladá Britka, z piesne urobil skutočný hit, ktorý doteraz rezonuje aj v slovenských rádiách.

Professor Green feat. Emeli Sandé - Read All About It

Ešte predtým, v roku 2010, s ňou spolupracoval Wiley, hviezda grimeovej scény. Ďalšími menami britského rapu, ktorých nahrávky obohatila svojím vokálom sú Chipmunk, Wretch 32, Devlin, Tinchy Stryder alebo Tinie Tempah. Po úspechu debutového sólového singla Heaven, ktorý sa vyšplhal na druhé miesto uk chartu, nasledoval singel Daddy. Stal sa najsťahovanejšou skladbou, ktorú portál iTunes v Anglicku ponúkol v rámci rubriky Singel týždňa.

Emeli Sandé feat. Naughty Boy - Daddy

Album Our Version of Events, z ktorého sa za prvý týždeň predalo 113-tisíc kópií, má veľký úspech aj u kritikov. Napríklad mesačník Q ho hodnotí 4 hviezdičkami z piatich: "Emeli Sandé natočila album, ktorý by vám nemal uniknúť. Vášnivý a silný. Album je potvrdením jej kvalít a naplňuje jej hviezdne ambície." Denník The Times dievča s peroxidovým kohútom na hlave označil za "hlas roku 2012" a zaradil ju medzi 100 osobností, o ktorých sa bude v ďaľších mesiacoch najviac hovoriť.

Emeli Sandé - Next to Me

Na rozdiel od konkurentiek, ktoré niekedy za záujem vďačia hlavne dobre zvládnutej kampani na internete, sa Emeli Sandé navyše nemusí obávať, že si pri živom vystúpení urobí hanbu. Anglická hudobná obec v nej vidí novú Adele a o jej kvalitách svedčí aj fakt, že si ju ako hosťa na turné vybrali Coldplay.

Emeli Sandé - Heaven (live - Later with Jools Holland, 2011)

Emeli Sandé - Daddy (live - Abbey Road, 2011)

Emeli Sandé - Next to Me (live - BBC Radio 1 Live Lounge, 2011)

Zdroj: SITA, EMI
Foto: Facebook.com/emelisande