Rozhlasová koncertná sezóna je v plnom prúde. Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie už 5. abonentný koncert, na ktorom sa pod taktovkou francúzskeho dirigenta Johana Farjota predstaví svetoznámy ruský klavírny virtuóz Boris Berezovsky.

Boris Berezovsky patrí medzi najvýznamnejších klaviristov súčasnej koncertnej scény, ktorý koncertoval snáď vo všetkých prestížnych svetových koncertných sálach. Berezovsky disponuje výnimočnou technikou a originálnym podaním hudobných štýlov a na rozhlasovom pódiu vystúpi vôbec po prvýkrát. V premiére uvedie Koncert pre klavír francúzsko-švajčiarskeho skladateľa poľského pôvodu Karola Beffu, ktorý v roku 2013 získal vo Francúzsku cenu Skladateľ roka.

Na úvod koncertu zaznie predohra Entrée pre veľký orchester z pera slovenského skladateľa a bývalého rozhlasového redaktora Hanuša Domanského, ktorý pre rozhlasový orchester skomponoval viacero zaujímavých skladieb. Vyvrcholením koncertu bude jedna z najslávnejších programových autobiografických symfónií francúzskeho romantizmu, Fantastická symfónia Hectora Berlioza. Autor ju napísal v roku 1830 v silnom emocionálnom vypätí z neopätovanej lásky a venoval ju ruskému cárovi Mikulášovi I.

5. abonentný koncert SOSR sezóny 2013/2014

28. 2. o 19:00 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu

Vstup voľný

Repertoár:

Hanuš Domanský: Entrée pre veľký orchester;

Karol Beffa: Koncert pre klavír a orchester (Sólo: Boris Berezovsky);

Hector Berlioz: Fantastická symfónia, op.14.


Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytol Juraj Kadáš, PR manažér RTVS.