Slovenskí rockeri Millhouse dostali v roku 2015 ponuku zahrať si akustický set na koncerte. Vtedy ešte netušili, ako veľmi to ovplyvní ich nasledujúcu tvorbu. Po niekoľkých prearanžovaných skladbách z debutového albumu Event Horizon (2014) začali tvoriť nové pesničky s akustickým zvukom a výsledkom je vyzretá novinka s názvom Owls On The Hunt.

Pôvodným žánrom skupiny Millhouse je stoner rock, ktorý je fúziou metalu a psychedelického rocku, v ich tvorbe však možno vystopovať aj ozveny grungu a ďalších subžánrov alternatívneho rocku. Všetky tieto žánre sa nezaobídu bez rôznych gitarových efektov a zosilovačov, takže keď prišla spomínaná ponuka zahrať pár skladieb akusticky, museli svoje piesne zásadne prearanžovať. Rozhodli sa túto výzvu prijať, pretože boli sami zvedaví, ako by ich pesničky v takomto prevedení mohli znieť.

Z pôvodného repertoáru prerobili do akustickej verzie najskôr len štyri skladby. Venovali tomu množstvo času a výborný výsledok prekvapil aj samotnú kapelu. Zhodli sa, že by bola škoda tieto verzie nezvečniť, najskôr však uvažovali iba o EP. "Vo víre nadšenia sme sa potom pokúsili upraviť aj ďalšie skladby a popri tom vznikli aj úplne nové pesničky. V jednom momente sme zistili, že máme na stole desať skladieb, čo už je slušný počet na plnohodnotný album. Skladby sme nacvičili a koncom roka 2015 sme začali s nahrávaním," hovorí spevák Shorty


Netradičný zvuk aj vďaka zapožičaným nástrojom

Nahrávaniu albumu Owls On The Hunt a dolaďovaniu detailov sa priebežne venovali aj počas celého minulého roka v štúdiu SMT v Bernolákove, zvukovú réžiu si zobral na starosti gitarista Baky. Bicie nástroje sa nahrávali vo veľkej sále kultúrneho domu v Bernolákove. Keďže ide o netradičné aranžmány, kapele sa žiadalo pridať aj nevšedné nástroje. Z mnohých možností nakoniec padla voľba na mandolínu, ukulele a balalajku. Tieto nástroje skupine na nahrávanie zapožičali kamaráti Dzurko Orawec, Daniela Olejníková a Marek Hradský, čím tiež prispeli k výnimočnej zvukovej atmosfére.

Zvuk albumu, s ktorým sa kapela naozaj vyhrala do detailov, je spestrený aj rôznymi bubienkami a perkusiami. Celkovú atmosféru završujú netradičné zvuky ako šušťanie mikroténového sáčku, psí štekot, bzučiaca mucha, hrebeňová väzba, list z pílky a mnohé ďalšie, ktoré sa môžu poslucháči pokúsiť v nahrávke nájsť. V záverečnej fáze nahrávania sa doplnil spev a vokály, o skvelý finálny mix sa postaral Tomáš Lobb z LVGNC Studio a "kozmetické úpravy" na záver urobil Boris v štúdiu High Five Mastering. Dizajn albumu pripravil dvorný grafik kapely Adam Pižurný, ktorý s kapelou Millhouse spolupracoval aj na debutovom albume Event Horizon


Celý album Owls On The Hunt je v digitálnej verzii dostupný od 21. februára vo všetkých digitálnych obchodoch a streamingových službách ako iTunes, Deezer, Spotify a ďalšie. Klasické CD nosiče budú dostupné vo všetkých dobrých kamenných obchodoch po oficiálnom krste albumu, ktorý sa uskutoční 9. marca v bratislavskom Gorila Urban Space, kde mala kapela Millhouse svoj úplne prvý akustický koncert v histórii. Hosťom na krste bude kapela Genius Locci, ktorá minulý rok vydala debutový dvojalbum Genius Locci Presents: Presence.   

Album Owls On The Hunt vydáva vydavateľstvo go2stage, ktoré sa prioritne venuje mladým kapelám alternatívneho charakteru. Svoje albumy pod touto značkou vydali okrem Millhouse aj Fúzy Múzy, Martina Javor, Saténové ruky či Tante Elze (digitálne EP). Najnovšie začína go2stage spoluprácu s mladým talentovaným interpretom vystupujúcim pod menom Adalbert a už pomerne známou prešovskou kapelou Papyllon.

Kapela Millhouse vznikla pôvodne v roku 2007. Odvtedy sa v nej vystriedalo viacero hudobníkov až po aktuálne zloženie, ktoré si navzájom sadlo. V roku 2014 vyšiel spomínaný dlhohrajúci debut Event Horizon, následne kapela vystúpila na viacerých festivaloch ako trenčianska Pohoda a banskobystrický Rockscape. Millhouse pravidelne hrávajú v kluboch, prípadne predskakujú zahraničným hosťom. Ich doposiaľ najväčším koncertom bol vystúpenie pred fínskymi hviezdami Nightwish v Banskej Bystrici, kde si ako predkapela zahrali pred šesťtisícovým davom.

Vypočujte si album Owls On The Hunt na Deezeri či Bandcampe, kde ho môžete aj podporiť kúpou:



Informácie redakcii poskytla PR manažérka Daniela Grečnerová.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Millhouse