Skladba Don't Close Your Eyes, s ktorou sa o historicky prvý postup Slovenska do finále pesničkovej súťaže Eurovision Song Contest pokúsi Max Jason Mai, zaznie 24. mája v druhom semifinále ako 15. v poradí. Miro Šmajda však bude mať so svojím novým projektom v azerbajdžanskom Baku mimoriadne silnú konkurenciu.

Súpermi slovenského zástupcu budú v druhom semifinále interpreti z Bieloruska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Estónska, Gruzínska, Holandska, Chorvátska, Litvy, Macedónska, Malty, Nórska, Portugalska, Srbska, Švédska, Slovinska, Turecka a Ukrajiny. Arménsko, ktoré bolo pôvodne vyžrebované tiež do druhého semifinále, sa rozhodlo pre bojkot Eurosongu kvôli "protiarménskym" vyhláseniam azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva. Večer otvorí srbská a uzavrie litovská súťažná pieseň.

V "slovenskom" semifinále sa teda predstavia krajiny, ktoré v súťaži zvíťazili v rokoch 2001 (Estónsko), 2003 (Turecko), 2004 (Ukrajina), 2007 (Srbsko) a 2009 (Nórsko). Medzi mimoriadne úspešných účastníkov patrí so štyrmi prvenstvami aj Švédsko (1974, 1984, 1991 a 1999), o ktorého prvé víťazstvo sa so skladbou Waterloo postarala medzičasom kultová skupina ABBA.

Tradične silné sú okrem spomenutých aj krajiny z juhovýchodnej Európy či z bývalého Sovietskeho zväzu, v ktorých fanúšikovia nemajú problém hlasovať za interpretov zo susedných krajín. Slovensko však takéto silné "spriatelené" krajiny v Eurovízii nemá. Max Jason Mai a jeho skladba navyše zatiaľ nemá podporu ani na Slovensku - rádiá pieseň nehrajú a v ostatných médiách sa viac hovorí o jeho novom mene a imidži než o samotnej skladbe. Tú sa pokúsi spevák zviditeľniť na internete videoklipom, ktorý pripravuje so svojím tímom na vlastné náklady.

Max Jason Mai - Don't Close Your Eyes (making of) 

V prvom semifinále 22. mája si zmerajú sily interpreti a skladby z Albánska, Belgicka, Cypru, Čiernej Hory, Dánska, Fínska, Grécka, Írska, Islandu, Izraela, Lotyšska, Maďarska, Moldavska, Rakúska, Rumunska, Ruska, San Marina a Švajčiarska.

Šestica ostávajúcich prihlásených krajín, ktorá postupuje priamo do finále (26. mája), si v utorok vyžrebovala finálové štartovné čísla. Popri najväčších prispievateľoch do Európskej vysielacej únie (EBU) - Francúzsku (vo finále bude mať poradové číslo 9.), Nemecku (20.), Španielsku (19.), Taliansku (10.) a Veľkej Británii (1.), má finálovú účasť zabezpečenú ako vlaňajší víťaz a usporiadateľská krajina aj Azerbajdžan (13.). Ďalších 20 finálových pozícií pripadne najúspešnejším skladbám z oboch semifinále (po 10 postupujúcich).

Zdroj: TASR, pm
Foto: Facebook.com/maxjasonmai

Súvisiaci interpreti: Max Jason Mai