Polícia v Los Angeles (LAPD) v utorok ráno zadržala haitského rapera a hudobníka Wyclefa Jeana, známeho z hip-hopovej formácie Fugees. Stalo sa tak po tom, čo si ho policajti pomýlili s podozrivým mužom, ktorý bol zapojený do ozbrojenej lúpeže vo West Hollywoode. Interpret o incidente informoval na Twitteri.

Podozrivého muža polícia opísala ako ozbrojeného Afroameričana v tmavej mikine s kapucňou a červenou šatkou, ktorý z miesta činu odišiel na zlatej alebo svetlohnedej Toyote Sedan. Podľa informácií denníka The New York Times členovia policajného zboru k 47-ročnému hudobníkovi pristúpili na čerpacej stanici blízko nahrávacieho štúdia, v ktorom pracoval. Wyclef Jean mal na sebe červenú šatku a bol v podobnom aute, v akom ušiel zlodej, a tak ho polícia bez vysvetlenia zadržala a spútala.

"Práve som v Los Angeles, prichádzam zo štúdia s T-Baby a všetci vidíte, ako mi polícia nasadila putá. Práve mi zobrali haitskú šatku. To je to, čo sa práve deje s Wyclefom v Los Angeles. LAPD ma spútala za nič," uviedol raper v krátkom videu na Twitteri. Jeana prepustili po tom, ako ho ďalší z policajtov identifikoval ako nesprávneho muža. Pohoršený rodák z Haiti po incidente v ďalšom videu na službe Instagram informoval, že má v pláne podať na políciu žalobu. Podozrivého muža policajti neskôr našli a zatkli. 


Hudobník neskôr na Twitteri zverejnil ďalšie detaily a vyjadril ľútosť nad súčasnou praxou, že policajti na ľudí mieria zbrane a nasadzujú im putá skôr, než sa ich pýtajú otázky alebo im vôbec povedia z čoho sú podozriví. "Policajti ma vyzvali, aby som dal hore ruky. Potom mi povedali, aby som sa nehýbal. Okamžite som bol v putách, bez toho, aby ma vyzvali k identifikácii. A vôbec mi nepovedali, za čo ma zatýkajú. Počas tohto procesu som im povedal moje meno a že majú nesprávnu osobu."

"Úplne ma ignorovali a správali sa ku mne ako ku kriminálnikovi, až kým sa neobjavil ďalší policajt a upozornil ich, že som nesprávna osoba. Som si istý, že žiadny otec nechce, aby ho jeho synovia či dcéry videli v putách, najmä ak je nevinný. Ako človek, ktorý má mužov zákona aj vo svojej rodine, som bol zdesený takýmto správaním losangeleskej polície," uviedol na sociálnej sieti.

Wyclef Jean začínal v spomínanej skupine Fugees, neskôr sa však vydal na sólovú dráhu. Na konte má nahrávky ako The Carnival (1997), The Ecleftic: 2 Sides II A Book (2000), Masquerade (2002), Carnival Vol. II: Memoirs of an Immigrant (2007),  If I Were President: My Haitian Experience (2010) či J'ouvert (2017). Je držiteľom troch cien Grammy. Objavil sa napríklad vo filmoch Shottas (2002) alebo Špina (2005). Venuje sa aj politike, v roku 2010 sa uchádzal o post prezidenta Haiti, no volebná komisia jeho účasť zamietla a neskôr sa kandidatúry sám vzdal.


Zdroj: SITA (Billboard.com, archív), Twitter
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Wyclef Jean