Týždeň od 20. do 27. apríla prinesie 13. ročník festivalu [fjúžn]. Je to jedinečná možnosť spoznať život, kultúru a tradície ľudí, ktorí sú súčasťou našej krajiny, hoci z nej nepochádzajú. Na rôznych miestach v Bratislave budú prebiehať koncerty, výstavy, diskusie, komunitné podujatia či aktivity pre deti.

Koncerty a klubové noci predstavia interpretov rôznych žánrov - od domácej reggae špičky Medial Banana v špeciálnej festivalovej spolupráci cez zahraničných dídžejov Kutmah, Lotic či Sophie, až po vystúpenie detského zboru Superar. V rámci festivalu Bratislavu navštívi aj španielsko-argentínska kapela Colectivo Panamera, francúzske divadlo Tamèrantong či poľský reportér Wojciech Górecki.

Nezvyčajný pohľad na migráciu prinesie výstava Noela Roja a Magdalény Vaculčiakovej Ženy, ktoré zostali, približujúca osudy žien, ktorých partneri odchádzajú do zahraničia predovšetkým za prácou. Nový výstavný projekt vo verejnom priestore pripravuje aj fotograf Aleš Vojtášek.


Témou je dôvera

Súčasťou festivalu [fjúžn] bude už tradične pestrý program pripravený v spolupráci s cudzineckými komunitami a komunitnými centrami. Svoje aktivity predstavia aj v rámci podujatia Dobrý trh (21.4.), no predovšetkým v nedeľu 22. apríla počas Dňa otvorených komunít. Nový formát pozýva širokú verejnosť navštíviť a spoznať rôzne cudzinecké komunity pôsobiace v Bratislave. Počas celého dňa sa budú konať filmové premietania, diskusie, ukážky tradičnej kuchyne či tvorivé dielne. Podrobný program celého festivalu bude zverejnený na www.fjuzn.sk.

Tematicky sa trinásty ročník zameria na otázku dôvery. Ak je oslabená dôvera v naše inštitúcie, chýba aj medzi ľuďmi. A ak nedôverujeme blízkemu okoliu, je veľmi ťažké pociťovať dôveru voči ľuďom, ktorých nepoznáme a ktorí pochádzajú z iného kultúrneho prostredia. Dôvera je výsledkom nenápadného procesu, v ktorom absentuje strach, a rastie z pocitu bezpečia, keď sme prijatí takí, akí sme. Hlavným motívom festivalu, organizovanom Nadáciou Milana Šimečku, teda bude odbúravanie strachu, budovanie pocitu bezpečia a viery v seba navzájom.


Ojedinelé hudobné spolupráce

Formácie Colectivo Panamera spája rôzne tradície hudby z transatlantickej oblasti - rockové postupy dopĺňa prvkami žánrov ako cumbia, calypso, rumba či carnivalito. Radosť, tanec a dobrú náladu vám zaručia ich chytľavé piesne o univerzálnych témach lásky, sebapoznaní a plynutí času. V rámci festivalového warm-up večera ich vo štvrtok 19. apríla v KC Dunaj doplní domáca kapela Bad Karma Boy. Dreampopové trio pri tejto príležitosti chystá aj ojedinelú spoluprácu so špeciálnym hudobným hosťom.

Výnimočný koncert majú v pláne aj obľúbení Medial Banana, ktorí vystúpia v sobotu 21. apríla na podujatí [fjúžn] sounds v Majestic Music Clube. Slovenskú reaggae špičku doplní TiNG, osemčlenná medzinárodná kapela z Prahy. Ich vlastný eklektický štýl, ktorý nazývajú "Praggamuffin", čerpá z reggae, ska, dancehallu, drum&bassu, ale aj swingu, rocku a hip-hopu.


Obľúbený klubový formát ajlavmjúzik počas festivalu prinesie špeciálne vydanie s neoficiálnym otcom losangeleského beat movement, Kutmahom. Narodil sa vo Veľkej Británii egyptskej matke a škótskemu otcovi, vyrastal v Los Angeles. Okrem domácich mien ho počas večera doplní aj Sophie, eklektická dídžejka s iránsko-rakúskymi koreňmi. Akcia sa uskutoční v piatok 20. apríla v Novej Cvernovke pod názvom ajlavmjuzik [fjúžn] night. 

Ďalší klubový večer prinesie spolupráca s formátom Mäss. V posledný večer festivalu, v sobotu 27. apríla v bratislavskej Fuge, fanúšikov súčasnej elektroniky roztancuje dídžej a producent Lotic, známy zo scény okolo vydavateľstva Janus, a strhujúci live act predvedie Soda Plains, elektronický producent pôvodom z Hong Kongu, ktorý vyrastal vo Veľkej Británii a dnes pôsobí v Berlíne.

Vstupenky na hudobné akcie festivalu [fjúžn]:  Predpredaj.sk

Text: Michaela Kučová
Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Bad Karma Boy, Medial Banana