Hudba časov dávno minulých mala vždy svoje publikum, inak by prežila asi len v podobe notových záznamov niekde v archívoch. Dalo by sa povedať, že teraz zažíva svoj boom. Napríklad taká Wardruna, hrajúca na dobové nástroje tradičné vikingské piesne vypredáva tie isté priestory ako súčasné rockové hviezdy a jej popularita stále rastie.


Úspech kapely veľmi úzko súvisí s faktom, že Wardruna je autorom soundtracku k veľmi úspešnému seriálu Vikingovia, ktorý vysielala aj jedna zo slovenských komerčných TV staníc. Celkovo infiltrácia pohanskej mytológie z rôznych kútov sveta do súčasnej popkultúry je veľmi obľúbená, či už vo filmovej produkcii, hudbe, literatúre alebo počítačových hrách.

Zaklínač (ang. Witcher) od poľského spisovateľa Andrzeja Sapkowského je jednou z najúspešnejších fantasy sérii, ktorá okrem originálnej knižnej podoby má aj svoju seriálovú verziu na Netflixe. Tej predchádzala oveľa úspešnejšia, teraz už trojdielna hra doprevádzaná pôsobivým soundtrackom. Na ten skladbou Lazare prispela aj kapela Percival, pôvodom takisto z Poľska. Názov kapely je dokonca odvodený od jednej z postáv série Zaklínač, konkrétne Percivala Schuttenbacha.


Za projektom Percival sú Mikołaj Rybacki a Katarzyna Bromirska, nadšenci histórie a hudby raného stredoveku. Mikołaj je hráč na nástroj zvaný bağlama, ktorý do strednej Európy pricestoval z Turecka a je to vlastne dlhokrká lutna. Katarzyna má na starosti byzantskú lýru a obaja hru na nástroje dopĺňajú spevom. Táto dvojica už od roku 1999 okrem tvorby vlastnej hudby organizuje rôzne workshopy, koncerty a semináre so stredovekou tematikou.

V roku 2005 sformovali stredoveko-folkový projekt Percival, ku ktorému neskôr pridali aj jeho metalovú mutáciu s názvom Percival Schuttenbach. Pod oboma značkami nahrali už viac ako 15 dlhohrajúcich albumov a pravidelne vystupujú na najvýznamnejších historických eventoch po celej Európe, najmä na najväčšom festivale vikingskej a slovanskej kultúry na ostrove Wolin v Poľsku.

Nebránia sa však ani rôznym experimentom a v roku 2010 dali dokopy úspešnú spoluprácu s viacerými poľskými rapermi, ktorú zastrešoval producent Donatan a vyšla pod názvom Równonoc. Presahom do pop music je zase ich najnovšia coververzia hitu Staying Alive od Bee Gees, ktorú nahrali na želanie fanúšikov.

Či ju zahrajú aj v rámci svojho bratislavského vystúpenia, je otázne, isté však je, že pôjde o večer nabitý stredovekou atmosférou, ako napovedá názov podujatia - Večer stredovekého folku. Uskutoční sa už vo štvrtok 24. marca v klube MMC a vstupenky ešte stále môžete zakúpiť exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.


Okrem hlavnej hviezdy Percival sa môžeme tešiť aj na veľmi zaujimavých hostí. Slovenský stredovek bude reprezentovať Strigôň. Na domácej scéne už etablované kvarteto s dvoma albumami na konte založili Michal Jankuliak a Kristián Žilinec a inšpiráciou im zhodou okolností bol práve soundtrack ku hre Witcher.

A aby toho náhodou nebolo málo, usporiadateľská agentúra A&P Media Productions zavolala aj kapelu od našich západných susedov, českú stredoveko-rockovú kapelu Tempus s charizmatickou speváčkou Lindou Ravennou.

Nenechajte si ujsť večer plný histórie a zaujímavej hudby, na ktorú bežne len tak nenatrafíte.

Vstupenky:  


Autor: Tomáš Danišovič