Začínať naše týždenníky smutnými správami nikdy nie je ľahké. Bohužiaľ, najvýznamnejšou správou minulého týždňa jednoznačne bolo úmrtie Chrisa Cornella.

Šroty týždňa

Podľa oficiálnych informácií Chris Cornell, frontman kapiel Soundgarden, Audioslave, Temple of Dog a významný sólový umelec, spáchal samovraždu len niekoľko hodín po koncerte. Mal 52 rokov a po sebe zanechal manželku a tri deti. Krátko po zverejnení tejto správy jeho žena, Vicky Karayiannis, spochybnila, že by si Chris siahol na život úmyselne. Budeme si teda musieť počkať na správu z pitvy, aby sme sa dozvedeli, ako to naozaj bolo. Jedno je však isté. Opustila nás veľmi dôležitá osobnosť rockovej hudby, ktorá spolu s Nirvanou, Alice in Chains a Pearl Jam ovplyvnila celú generáciu. Aj preto mu mnohí hudobníci vzdali poctu na ich koncertoch, medzi inými aj Megadeth, Stone Sour, a na sociálnych sieťach mnohí ďalší. (pm)


Holandská djentová formácia Textures oznámila, že končí svoje pôsobenie. Kapelka na seba upozornila v roku 2003 vydaním podareného debutu Polars a na piatich položkách svojej diskografie išla svojím vlastným tempom dopredu. To pravdepodobne nestačilo, pretože členom chýba ďalšia motivácia. Minuloročná doska Phenotype mala naviac dostať tento rok dvojča s názvom Genotype, ktorého vydanie však label zatrhol. S kapelou sa budete môcť rozlúčiť na turné, ktoré prebehne v zime. 25. novembra zahrajú v Prahe a o deň neskôr vo Viedni. (ak)


Magnet týždňa

V sobotu sa v Banskej Bystrici konalo finále piateho ročníka Wacken Metal Battle Slovakia. Porota v zložení Stanislav Černák (Valhalla.sk), Rudi Rus (Headbanger_FM), Dodo Ďatel (Galadriel, Rock Hard Slovakia), Lukáš Polák (Hlukoskop) a Samuel Sámel (Hellmagazine) nakoniec celkom jednoznačne rozhodla o víťazstve kapely Morna, ktorá bude Slovensko, ale najmä svoju hudbu, reprezentovať na jednom z najznámejších metalových festivalov na svete - Wacken Open Air v Nemecku. Výsledky hlasovania nájdete na stránkach Valhalla.sk. Kapele srdečne gratulujeme a tešíme sa na jej veľké vystúpenie. (pm)


Novinky

Ako sme minulý týždeň informovali, Devin Townsend pracuje na štyroch nových albumoch. Podľa rozhovoru, ktorý poskytol magazínu Tone Deaf, to môže vyzerať aj na návrat ku zvuku Strapping Young Lad. "Vodítko, na ktorom som bol, odkedy som skončil so Strapping -najmä vychovávanie detí - bolo tak krátke, že je teraz vo mne časť, ktorá sa teší, keď stratí kontrolu." Asi by sme sa teda mali pripraviť na niečo tvrdšie, ako posledné nahrávky The Devin Townsend Project. (pm)

Nórski progeri Leprous sa pripravujú na vydanie nového albumu s pomerne komickým názvom. Minimálne pre nás. Doska sa totiž bude volať Malina. Vyjde 25. augusta tohto roku a podporí ho aj koncertná šnúra, v rámci ktorej sa páni predstavia v novembri aj v okolí -konkrétne vo Viedni, Prahe, či Budapešti. (pm)

Slovenská HC formácia Editor vydáva album Old School. Ako už z jeho názvu vyplýva, jedná sa o klasický hardcore, ktorého nikdy nie je dosť. Počúvajte a kupujte na Bandcampe. (pm)

Debutový album v týchto dňoch vychádza ďalšej slovenskej formácii. Samsara a jej album When the Soul Leaves the Body ukrýva výborný zvuk inšpirovaný doom metalom z 90. rokov. (pm)


Na odľahčenie tu máme nové video od Red Fang. O tom, že život so spolukapelníkmi na cestách nie je jednoduchý, hovorí skladba Cut It Short. (pm)


Ak sa 24. júna vyskytnete v Kalifornii, určite by ste si nemali nechať ujsť superkoncert, ktorý zorganizovala partička Tool. Na pomoc si zavolali PrimusMelvinsThe Crystal Method. Cez týždeň sa k týmto trom kapelám ešte pridali aj ClutchFantômas. Jop, celkom šupa... (pm)

Kapela White Swan, ktorej členkami sú aj bubeníčka a vokalistka Mercedes Lander a basáčka Kira Longeuay (obe z Kittie), vydala cez týždeň veľmi solídnu skladbu Lions. Shoegaze strihnutý sludgeom so skvelým vokálom, a to všetko posadené na doom metal. Album The White vychádza už na začiatku júna. (pm)


Silne sludgeová je aj ďalšia nahrávka. Skladba Tantrum od kapely Bison sa vyskytne na albume s poetickým názvom You Are Not the Ocean, You Are the Patient ("Nie si oceán, si pacient"), ktorý ukončí päťročné čakanie na ďalšie LP. (pm)


Bokovka gitaristu Paradise Lost Gregora Mackintosha - Vallenfyre - patrí dlhodobo k mojim obľúbencom. Preto sa už veľmi teším na nový album Fear Those Who Fear Him, ktorý je vlastne poctou švédskemu death metalu z 90. rokov. Dajte si ochutnávku v podobe An Apathetic Grave. Celý album tu bude už o dva týždne. (pm)


A ak sa vám predošlá vec páči, skúste aj Temple of Void a ich Wretched Banquet. Album Lords of Death vyjde mesiac po novinke od Vallenfyre. (pm)


Nemeckí heavymetaloví pionieri Accept odhalili obal novej štúdiovky. Pätnásty album zvaný The Rise of Chaos vychádza 4. augusta a bude prvou nahrávkou s gitaristom Uwe Lulisom (predtým hral v Grave Digger a  Rebellion) a bubeníkom Christopherom Williamsom (ex-Kid Rock, Funkadelic). Autorom obalu maďarský výtvarník Gyula Havancsák. V ďalších správach kapela oznámila špeciálne vystúpenie na tohtoročnom Wackene spolu s Českým symfonickým orchestrom. (ak)

Danzig zverejnili ďalšiu skladbu z dosky Black Laden Crown, ktorej vydanie je už na spadnutie. Zvuk piesne Last Ride Vás však pravdepodobne nepoteší - znie ako z miliónkrát prehratej kazety a je naozaj veľmi nečitateľný. Ktovie, či to bol zámer. To, ako otrasne znie bubeník kapely, už však určite náhoda nie je. (ak)


Tento piatok vychádza kompilačka Talianov Rhapsody of Fire zvaná Legendary Years. Powermetalová kapela na nej spomína na štrnásť svojich najväčších hitov z prvých piatich štúdioviek zastrešených koncepčným príbehom The Emerald Sword Saga. Nahrala ich znovu, tentokrát s novým vokalistom Giacomom Volim a bubeníkom Manu Lotterom. Vypočujte si hitovku Land of Immortals v novom zvuku. (ak)


Death-metaloví extrémisti Dying Fetus vydajú v júni ôsmu štúdiovku Wrong One to Fuck With. Singel Panic Amongst the Herd, ktorý dostal videoklip, je zbesilou riffovačkou, pri ktorej si nevydýchnete. (ak)


Americkí thrashmetalisti Byzantine vydávajú prvý album na značke Metal Blade Records. Nie sú to však žiadne uchá, za sebou už majú relatívne bohatú diskografiu, no teraz konečne aj šancu vystúpiť z undergroundu. Dosku The Cicada Tree prezentujú singlom New Ways to Bear Witness, plnom lahodných riffov občas zachádzajúcich do progresívnych vôd. Čo naň hovoríte? Album vychádza 28. júla. (ak)

             
Haluz týždňa

Že potrebujete tento týždeň začať funky jazz prerábkou Oroborus od Gojira? Presne to pre vás máme! (pm)


A funky tu máme aj v podaní mashupu Earth, Wind & Fire a Ozzyho Osbournea. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Kara Thomas - Soundgardenworld.com

Súvisiaci interpreti: Devin Townsend, Chris Cornell