Rodné hniezda (Príbeh môjho života) - tak sa znie celý názov nového singla populárneho muzikanta Ondreja Kandráča, ktorým vyjadruje svoj vzťah k rodine ako bezpečnému prístavu a zdroju bezpodmienečnej lásky. Pieseň, v ktorej spomína na detstvo, rodičov a rodnú dedinku Krásna Lúka, venuje svojmu otcovi, ktorý by sa tento rok dožil 70 rokov.

"Niektoré veci možno nevieme rodičom povedať slovami, možno z rešpektu, úcty, možno sa nevieme tak otvoriť... A celú tú nevyslovenú emóciu my speváci vkladáme do piesne. V jednej skladbe je emócia môjho sveta od detstva cez dospievanie až po súčasnosť," povedal Ondrej Kandráč o emotívnej novinke Rodné hniezda (Príbeh môjho života), ktorú poslal do neba svojmu milovanému otcovi. "Už dlhšie som chcel mať vo svojom repertoári skladbu, ktorá by odzrkadľovala to najdôležitejšie, čo ma v živote formovalo."

"Tá chuť prvých bozkov, náš dom, pred ním kostol a sny. Viem, otec môj drahý, tu sme spolu hrali, a ty? Ty išiel si hore, tam spíš a my tu žijeme dni. Občas sú ťažké a niekedy krásne, tak nám nadelil Pán," spieva Ondrej v úvode skladby. O dojímavý text sa postaral jeho dvorný textár a veľmi dobrý priateľ Vlado Puchala, podpísaný pod hitmi Kandráčovcov ako Hej, sokoly, Včielka, Dva duby či Postav dom, zasaď strom. Ako hovorí spevák, nikto iný preňho neprichádzal do úvahy. "Pozná mňa i moju rodinu. Stál pri mojich hudobných počiatkoch ešte z čias pôsobenia v rozhlase. Jeho texty sú pre mňa uveriteľné a autentické. Náš dom stojí naozaj pred kostolom. Vlado Puchala bol u nás a vycítil a odpozoroval to, čo ma formovalo, duchovne i priestorovo."


Hudba je prevzatá od v našich končinách málo známej nemeckej rockovej kapely Element of Crime (autori: Jakob Ilja, David Young, Richard Pappik). S nápadom na použitie melódie z jednej z piesní tejto skupiny prišiel producent Rolo Kubina. Na nahrávaní pesničky sa podieľali špičkoví slovenskí hudobníci Martin Valihora (bicie), Milo Suchomel (soprán saxofón), Ondrej Juráši (krídlovka, akordeón), Jimi Cimbala (gitara), Zoli Tóth (klavír) a Juraj Adam (basgitara).

Zaujímavosťou je, že spevák do skladby zapojil viacerých členov svojej rodiny. V piesni si s ním prvýkrát zaspieval aj jeho brat Milan Kandráč. Úvodné slová pochádzajú z rodinného archívu a patria práve ich otcovi. Záverečnú riekanku zase nahrali Ondrejove deti Emka a Ondrík. 

z rodinného archívu Ondreja Kandráča

Vzácne fotografie z rodinného archívu

Ondrej Kandráč je známy tým, že sa s fanúšikmi zvykne podeliť aj o rôzne súkromné fotografie. Tentoraz však načrel hlbšie do svojho rodinného albumu a vo videoklipe k skladbe Rodné hniezda ukázal množstvo čiernobielych záberov svojich rodičov a svojho detstva. Doplnené sú malebnými obrazmi slovenskej prírody, v ktorej sa muzikant prechádza. Ide o metaforu, ktorá pripomína ako človek kráča životom a zároveň vypovedá o tom, že nech sa vyberie kamkoľvek, vždy sa vráti k teplu svojho domova.

"Som tolerantný človek, ale myslím si, že nič lepšie ako fungujúcu rodinu ešte nikto nevymyslel. Cieľ nášho života nie je v tom, ako rýchlo a až kam vieme utiecť. Podstatné je, či sa viem vždy vrátiť k sebe a opýtať sa sám seba: Som stále ten chlapec, ktorý si plní svoje sny a verí hodnotám, ktorým veril ako dieťa? Nech je tak, či onak, túto skladbu chcem venovať môjmu otcovi. Práve v tomto roku - 26. júna by sa dožil svojich 70. rokov," vysvetľuje spevák.

O réžiu videoklipu sa postaral Tomáš Eibner a participoval na ňom aj fotograf Martin Krystýnek. "V čase sa mení nepodstatné na podstatné. To, čo som niekedy odmietal, napríklad hru na husliach, to mi rokmi príde ako dôležité. To, čo nám rodičia hovorili v detstve, nerob, nesmieš, pozor a čo nám tak liezlo na nervy, to opakujeme - či chceme alebo nie - svojim deťom. Neoplatí sa v živote zle vychovať vlastné deti. Deťmi a nádejou sa presahujeme, preto musíme do detí vložiť to najlepšie z nás tak, ako to nám dali do vienka naši rodičia,“ uzatvára Ondrej Kandráč.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.

Foto: archív O. Kandráča