Americká kapela Dream Theater, ktorá je ikonou a synonymom žánra progresívny metal, vznikla v roku 1985 v Bostone, kde jej členovia študovali na slávnej hudobnej škole Berklee College of Music. Štúdium však nedokončili, lebo sa chceli koncentrovať na kapelu, v tom čase nazvanú Majesty. Napokon sa po premenovaní na dnešný názov a vydaní množstva zásadných nahrávok stala rovnako zvučným pojmom ako samotná škola.

"Alma mater" však pre členov kapely naďalej zostala veľmi dôležitou. V roku 2014 s blížiacim sa 30. výročím svojho vzniku Dream Theater nahrali live album Breaking the Fourth Wall spolu s novou generáciou študentov Berklee, ktorí vytvorili orchester a spevácky zbor. O šesť rokov neskôr, v marci 2020, zase pri príležitosti 35 rokov od založenia skupiny vzniklo na Berklee College of Music štipendium nazvané Dream Theater Scholarship Fund. Príbeh kapely totiž k štúdiu na tejto škole počas uplynulých desaťročí prilákal množstvo mladých fanúšikov progresívnej inštrumentálnej hudby.

Možno formácia niečo špeciálne s Berklee vymyslí aj k svojmu 40. výročiu. Už teraz je však jasné, že ho poriadne oslávi so svojimi fanúšikmi na svetovom turné, ktoré odštartuje už na jeseň tohto roka. Dream Theater naň vyrazia v hviezdnej zostave, ktorú tvorí pätica James LaBrie (spev), John Myung (basgitara), John Petrucci (gitary), Mike Portnoy (bicie) a Jordan Rudess (klávesy). Slovenskí fanúšikovia sa na nich môžu tešiť v Incheba Expo Aréne v stredu 30. októbra.

Veľkolepá koncertná šnúra s názvom 40th Anniversary Tour 2024 – 2025 prinesie fanúšikom masívne a časovo opulentné predstavenia v štýle An Evening With Dream Theater. Začnú sa v októbri v Európe a budú sa niesť predovšetkým v znamení návratu jedného zo zakladajúcich členov kapely, bubeníka Mikea Portnoya, ktorý sa minulý rok do Dream Theater vrátil po dlhých trinástich rokoch.

Znovu sa tak obnovila kultová zostava, ktorá spolu prvýkrát hrala v roku 1999 na albume Metropolis Pt. 2: Scenes From A Memory. Ten je právom považovaný za jeden z najvýznamnejších progresívno-rockových albumov všetkých čias. Dream Theater v tejto zostave naposledy nahrali štúdiové dielo Black Clouds & Silver Linings. Bolo to v roku 2009 a išlo o desiaty radový album Dream Theater. V súčasnosti je kapela uprostred tvorby šestnásteho štúdiového albumu, novinky z ktorého určite zaznejú na koncerte popri priereze bohatou diskografiou skupiny. Zatiaľ posledný album kapela vydala v roku 2021 pod názvom A View from the Top of the World.

Pôjde už o štvrtú návštevu Dream Theater na Slovensku, avšak prvú s bubeníckou legendou Mikeom Portnoyom v zostave. Jeho nezameniteľný energický štýl neposedného čertíka neustále vyskakujúceho spoza obrovskej zostavy bicích bude nesporne ozdobou koncertného večera. Zároveň to bude prvé vystúpenie kapely v bratislavskej Inchebe, pričom organizátori náročným fanúšikom progresívneho rocku a metalu sľubujú "skutočne kvalitný zvuk, ktorý si táto hudba plná inštrumentálnej ekvilibristiky a krkolomných aranžmánov zaslúži".

K pripravovanému turné sa vyjadrila aj samotná kapela: "Táto šnúra bude pre nás všetkých neuveriteľne výnimočná! Každý koncert bude nepochybne nabitý očakávaniami a celou paletou najrôznejších emócií. Nevieme sa dočkať momentu, keď na jeseň opäť raz vykročíme na pódium a spolu s vami všetkými odštartujeme túto historickú oslavu 40. výročia vzniku Dream Theater."

Koncert prináša agentúra Seahorse Promotion, všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom Facebook evente.

Zdroj: Seahorse Promotion / Rudi Rus (Hudba.sk edit)