Slovenská jazzová klaviristka Jana Bezek a taiwanská speváčka Wen-Hui Tsai predstavia dvomi koncertami na Slovensku svoj nový hudobný program. V piatok 23. júna vystúpia hudobníčky v prešovskej kaviarni Viola a o štyri dni na to, v utorok 27. júna, sa predstavia v bratislavskom kostole Klarisky.

Spolupráca tejto dvojice sa datuje do minulého roka, kedy sa stretli na medzinárodnej speváckej súťaži v Poľsku. Wen ako finalistka speváckej súťaže si okamžite hudobne porozumela so slovenskou klaviristkou a vzájomná inšpirácia sa pretavila do ich ďalšej spolupráce.

Oba koncertné večery sa uskutočnia v komorných priestoroch a zaznejú počas nich exotické tradičné taiwanské piesne, autorské piesne speváčky Wen-Hui Tsai, ale aj niekoľko kompozícií Jany Bezek. Koncerty v Prešovej aj Bratislave sa začnú o siedmej večer.

Biografie

Jana Bezek má už stabilné miesto na slovenskej jazzovej scéne. Kým jej hudobné začiatky sú spojené s poľským Krakovom, kde študovala na Akadémii múzických umení jazz a interpretáciu klasickej hudby, neskôr zakotvila a už viac rokov pôsobí v Bratislave. Na svojom konte má doteraz dva vydané albumy - prvý, Cracow, vyšiel v roku 2015 vo vydavateľstve Pavian Records a je autorským inštrumentálnym albumom, na ktorého nahrávaní Janu sprevádzajú jej kolegovia z Poľska.

Pred pár týždňami k nemu pribudol album Modlitbičky, na ktorom Janou Bezek zhudobnené verše Milana Rúfusa znejú v klavírnej interpretácii samotnej autorky a Bratislavského detského zboru v doprovode komorného orchestra.

Okrem sólového hrania sa Jana Bezek venuje spoluprácam s interpretmi z celého sveta, tvorbe improvizovaných vystúpení, komponuje vážnu i jazzovú hudbu a hudbu pre deti, vyvíja aj pedagogickú činnosť a organizuje workshopy improvizovanej hudby pre deti a mládež Muzikula. V minulom roku vystúpila so svojím triom aj na Bratislavských jazzových dňoch.


Taiwanská speváčka a klaviristka Wen-Hui Tsai patrí k mladej nádejnej generácii jazzových umelcov. Ako dieťa, napriek svojmu nespornému nadaniu, nemala možnosť študovať hudbu, bola samoukom, a ku klasickému hudobnému vzdelaniu sa dostala až vo veku 18 rokov. Jej talent a usilovnosť počas súkromných hodín hudby ju už po roku dostali až na štúdium klasickej hudby na Národnej taiwanskej univerzite umení. Tam študovala operný spev a klavír.

Keď mala 21 rokov, stretla sa po prvý raz s jazzom a toto stretnutie rozhodlo o jej ďalšom smerovaní a jej nástupe na dráhu profesionálnej speváčky. Popri koncertovaní pokračovala v štúdiu jazzovej hudby na Kráľovskom konzervatóriu v Bruseli u uznávaného speváka a pedagóga Davida Linxa.

Wen si postupom času vyvinula jedinečný a nezameniteľný štýl spievania. Pôsobí v rozličných projektoch po celom svete a napriek svojmu mladému veku vystupovala už okrem rodného Taiwanu aj v Japonsku, Belgicku, Holandsku, Nemecku, Švajčiarsku či Poľsku. K jej najpopulárnejším projektom patrí Yuan Quintet s belgickým kontrabasistom Martijnom Vanbuelom.


Zdroj: SITA (PR - Dr. Horák)
Foto: PR