Spojenie vokálnej skupiny Fragile, symfonického orchestra Sinfonietta Bratislava, rockovej kapely a hitov kapely Queen organizátorom Viva Musica! festivalu naozaj vyšlo. Ohlasy po piatkovom koncerte sú viac než nadšené, preto už túto jeseň pod hlavičkou Viva Musica! records vyjde CD záznam z koncertu.

Z vypredanej Aegon arény NTC odchádzali ľudia minulý piatok v eufórii. Potvrdzujú to aj reakcie na sociálnych sieťach festivalu Viva Musica! aj kapely Fragile. Viac ako dvojhodinový program ponúkol všetky najväčšie hity kultovej kapely Queen ako sú The Show Must Go On, Don't Stop Me Now, Bohemiam Rhapsody či We Are The Champions. Hudbu pre orchester a kapelu zaranžoval Adrián Harvan, vokálnu časť mali na starosti lídri skupiny Fragile - dirigent koncertu Braňo Kostka a Jana Golis.

Hneď v úvodnej skladbe Innuendo nasadila Svetlana Rymarenko svojím vyzretým a silným hlasom latku koncertu veľmi vysoko. Okrem ďalších členov Fragile - Sone Norisovej, Heleny Krajčiovej, Vila Csontosa, Sláva Košeckého, Martina Madeja a Kamila Mikulčíka - doplnili zostavu ďalšie hlasy, ktoré patrili Kamile Apetauer, Jane Boltižiar, Petrovi Lachovi a Jozefovi Hečkovi. Ich hlasy sa v spoločných partoch harmonicky dopĺňali, no každý dostal priestor aj na to, aby sám predviedol svoju interpretáciu speváckeho umenia Freddieho Mercuryho.


"Keď si niekto trúfne spievať hity Queen, musí do toho vložiť veľmi veľa energie, aby to bolo aspoň dobré," povedala Svetlana Rymarenko bezprostredne po koncerte. Zároveň dodala, že tak, ako to spieval Freddie Mercury, to nikto nezaspieva, ani tucet spevákov. Fanúšikovia však zažili inú, skutočne očarujúcu podobu známych skladieb, ktorá sa už čoskoro dostane aj na CD nosiče. Organizátori tiež nevylúčili ďalšie podobné koncerty.

Na programe Fragile Queen Symphony sa pracovalo vyše pol roka a ako potvrdil Braňo Kostka, ide zatiaľ o ich najväčší a najnáročnejší projekt, na akom sa Fragile podieľali. Vďačiť za to môžu riaditeľovi Viva Musica! festivalu Matejovi Drličkovi, ktorý prišiel s nápadom spojiť najúspešnejšiu slovenskú a cappella formáciu s orchestrom, špičkovou kapelou (Michal Bugala, Martin Valihora, Juraj Griglák, Juraj Zaujec, Tomáš Gajlík a Eugen Vizváry) a reportoárom jednej z najslávnejších skupín v dejinách pop music.

Účinkujúci si už po tretej skladbe vyslúžili standing ovation, ktoré sa opakovali až do konca koncertu. Jedným z vrcholom večera bola skladba Barcelona, v ktorej si Fragile prizvali ako hosťa sopranistku Simonu Houda-Šaturovú. Charizmatická Slovenka, ktorá si podmanila už celý operný svet, si svojím fantastickým výkonom získala divákov aj v NTC. Na Viva Musica! festivale vystúpi ešte raz - 7. augusta na sólovom koncerte v Dóme sv. Martina.

Fragile Queen Symphony, NTC, Bratislava, 17.7.2015 Zdroj: Martina MlčúchováFragile Queen Symphony vo vypredanom NTC

Zo športovej haly sa Viva Musica! presunie do klubu

Viva Musica! festival pokračuje ďalším koncertom už tento piatok (24.7.). Vystúpi na ňom jeden z najvýznamnejších reprezentantov slovenského klavírneho umenia Miki Skuta, ktorý klasickú hudbu predstaví tam, kde by ste ju nečakali - v bratislavskom Nu Spirit Clube. Dôvodom je unikátny projekt The Future Symphony Orchestra, ktorý v sebe spája dva zdanlivo nesúvisiace svety - klasickú hudbu a najmodernejšiu digitálnu techniku. Tá umožňuje umelcovi realizáciu symfonického koncertu v podstate kdekoľvek, dokonca i na miestach, kde by realizácia takéhoto koncertu z priestorových dôvodov nebola možná. 

"Okolo roku 2009 som sa zoznámil s Vienna Symphonic Library. Je to obrovská zvuková databáza, ktorá bola nahratá sólistami tohto svetoznámeho viedenského orchestra. Tón po tóne, od najjemnejšieho pianissima až po razantné fortissimo. Na začiatku materiál leží ako nahé, mŕtve telo, ale ak ho niekto kompetentný privedie k životu, a vdýchne do neho dušu, tak to už neznie akoby hral chladný a bezcitný naprogramovaný robot. Po dôslednej a starostlivej príprave, do najmenšieho detailu, môže byť skutočne prebudený zvukový dojem, ktorý je prakticky totožný so zvukom živého orchestra," opisuje podstatu projektu Miki Skuta.


Pri výbere miesta pre tento špeciálny koncert sa organizátori nechali inšpirovať projektom Yellow Lounge prestížneho nemeckého hudobného vydavateľstva Deutsche Grammophon, ktorého základnou filozofiou je, aby sa aj klasická hudba hrala v nočných kluboch a v iných pre ňu atypických priestoroch. Viva Musica! sa preto po prvýkrát presťahuje do jedného z najvychytenejších bratislavských hudobných klubov, do Nu Spirit Clubu. V rámci večera si okrem sólových skladieb pre klavír J. S. Bacha, francúzskych impresionistov či amerického minimalizmu budete môcť vypočuť tiež časti z najznámejších klavírnych koncertov v zvukovo plnohodnotnom sprievode symfonického orchestra, ktorý však na koncerte neuvidíte.

Autor projektu, Miki Skuta, patrí k špičkovým slovenským hudobníkom, a to nielen na poli klasiky, ale tiež jazzu a improvizovanej hudby. Okrem hry na klavíri sa venuje aj komponovaniu a je držiteľom niekoľkých významných ocenení (Krištáľové krídlo, Cena Frica Kafendu, nominácia na cenu Nadácie Tatra banky za umenie či ocenenie Radio_Head Award).

Súčasťou večera bude aj beseda o hudbe s Jurajom Kušnierikom a jeho hosťami: Matejom Drličkom, Miki Skutom a programovým riaditeľom Rádia_FM, Danielom Balážom, na tému "Klasika v súčasnom svete". Daniel Baláž sa predstaví aj po koncerte - klubový večer uzavrie ako dídžej (ne)klasickou afterpárty.

Festival trvá až do konca augusta 

Ďalší koncert v rámci festivalu bude patriť unikátnemu projektu Carlos Piñana: Flamenco Symphony, ktorý sa predstaví 31. júla v Starej tržnici. Piñana patrí medzi najlepších flamenco gitaristov súčasnosti. Okrem hry na gitare sa venuje aj komponovaniu a je autorom viacerých flamenco projektov (Misa Flamenca, Body & Souls a ďalšie). V rámci koncertu na Viva Musica! festivale sa predstaví spoločne so španielskym spevákom Augustínom Garnésom, perkusionistom Miguelom Angelom Orengom a tanečnicou Maise Marquez v sprievode orchestra Moravskej filharmónie Olomouc pod taktovkou Jana Kučeru.

Zostávajúce koncerty Viva Musica! festivalu 2015:

24. 7. - Nu Spirit Club - Miki Skuta: The Future Symphony Orchestra 
31. 7.  - Stará tržnica - Carlos Piñana: Flamenco Symphony
7. 8. - Dóm sv. Martina - Simona Houda-Šaturová: Decade
14. 8. - Stará tržnica - Jánoška Ensemble
29. 8. - Reduta - Viva Opera! 

Redakciu Hudba.sk informovala Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica!. Podrobnosti o jednotlivých koncertoch nájdete na oficiálnych stránkach www.vivamusica.sk alebo www.facebook.com/vivamusicafestival.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Fragile