Šiesty radový album pesničkára Xindl X je plný útekov a jeho veľká časť vznikla v Španielsku. Dosku vydáva Universal Music, v piatok 21. septembra. Piesne inšpirované smutnými témami podáva Ondřej Ladek s ľahkosťou a jemnou iróniou sebe vlastnou. V závere roka ich predstaví na klubovom turné, ktorého súčasťou budú na konci decembra aj tri koncerty v pražskom Lucerna Music Bare.

"Spievam o útekoch zo vzťahov, od snov k pragmatickosti, od zodpovednosti aj o útekoch do virtuálnej reality a virtuálnych priateľstiev. Príznačne som väčšinu dosky napísal v Španielsku, kam som utekal pred svojím bežným životom," hovorí Xindl X a dodáva, že ako prvú mal hotovú skladbu so symbolickým názvom Kufry mám zbalený. V nej konštatuje, že väčšinu problémov si na úteky rovnako berieme so sebou.

K najoptimistickejším skladbám novinky patrí nový singel Dřevo, v ktorej sa Xindl zamýšľa nad údelom človeka, ktorý nenasleduje trendy doby. "Nepatrím do starého železa, som skôr drevo, a preto už z podstaty nehrdzavie mojej básnické črevo," spieva v nej a neskrýva, že song je do istej miery autobiografický. Pre pieseň Dřevo vznikol tiež doposiaľ najvýpravnější Xindlov videoklip, ktorý vytvoril režisér Radim Věžník.


Album Sexy exity už od januára postupne avizovali single Věčně nevěrná (so Sabinou Křovákovou, z rovnomenného filmu) a tematicky ostrejší Byznys. "Pieseň venovaná všetkým takzvaným kamarátom, čo sa s vami bavia, len keď sa im to hodí pre ich biznis." Štrnásť skladieb opäť spája Xindlov nezameniteľný autorský rukopis. Spevák sa tentoraz spolu s basgitaristom svojej kapely Radimom Genčevem podieľal aj na produkcii väčšiny piesní, zapojil sa ale aj Dalibor Cidlinský jr., Holandský producent Jens East a Jonathan Owusu-Yianomah z Londýna. Nebál sa osloviť ani niekoľko hostí, vrátane skupiny Jananas, ktorá s ním nahrala záverečný song ZZZ venovaný nadačnému projektu Svetluška. Okrem toho sa autorsky spolupodieľala na roztancovanej piesni Pouze jednou, ktorá vyzýva k tomu, aby sme nežili len na polovicu.

V Najlepší zvukař je playback sa vedľa Xindla predstavil nádejný pesničkár Petr Lüftner a druhýkrát oslovil k duetu slovenskú speváčku Mirku Miškechovú, známu z duetu Cudzinka v tvojej krajine, ktorý je s dvadsiatimi tromi miliónmi prehratí na YouTube jedným z najúspešnejších česko-slovenských hitov posledných desiatich rokov. Tentoraz ju počujeme v melancholickej balade Naruby nahranú so symfonickým orchestrom.

Novinky aj osvedčené hity zahrá Xindl X so svojou kapelou na jesennom turné, ktorým zároveň oslávi desať rokov na scéne. "Bude to naše najväčšie turné, ako do počtu koncertov, tak do veľkosti sál. Tiež na pódiu nás bude najviac v histórii kapely - okrem šesťčlennej kapely si s nami všade zaspievajú aj Sabina Křováková a Petr Lüftner," láka. Spomínaní hostia sa navyše budú striedať v úlohe predkapely.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Zdena Selingerová.

Súvisiaci interpreti: Xindl X