Už to tak býva zvykom, že marketingové Vianoce začínajú zhruba dva mesiace pred tými skutočnými. Veď aj takí chudáčikovia ako nadnárodné korporácie a hudobné vydavateľstvá musia na niečom ryžovať, no nie? Takže sa postupne môžeme pripraviť na nové albumy, najrôznejšie špeciálne a limitované edície. A tí, čo to nestihnú, spustia aspoň predobjednávky.

Black Sabbath sú v štúdiu Shangli La v kalifornskom Malibu a pracujú s producentom Rickom Rubinom. Majú hotových 15 skladieb, dvanásť z nich sa dostane na album a tri zvyšné prídu pravdepodobne vo forme bonusov špeciálnych edícií. Jedna z nich je údajne pomenovaná God is Dead. Ach, kontroverzie... Nahrávka kapely bude prvou od roku 1995 pod značkou Black Sabbath. Súčasná zostava: Ozzy, Tony, Geezer. Bubeník Bill Ward sa od kapely po problémoch so zmluvou dištancuje.

Ak sa vám zdalo, že už dlhšie nevyšli žiadne zaujímavé albumy, tak sa pripravte na koncoročnú nádielku. Len v priebehu novembra vyjde dvadsiatka albumov, ktoré stoja za zmienku. Obľubujete skôr rockovejšiu hudbu? Tešte sa na Aerosmith, Green Day, či Soundgarden. Ak ale fandíte tvrdším rytmom, potešia vás napríklad Megadeth, Deftones či Machine Head. (pm)

Dávame vám do pozornosti mladých progrockerov Disperse, ktorí vznikli v roku 2007 v poľskom Krakowe a aktuálne podpísali zmluvu na vydanie svojho druhého albumu s firmou Season of Mist. Tá zastrešuje také mená, ako Cynic, Sólstafir, Morbid Angel, The Dillinger Escape Plan a iné. Ich novú robotu budete môcť počuť na jar 2013. Navnaďte sa prvým albumom Journey Through the Hidden Gardens z roku 2010.


Magazín Loudwire sa rozhodol konkurovať americkým prezidentským voľbám trochu netradičným spôsobom. Zorganizoval voľby prezidenta heavy metalu. Ak sa chcete zapojiť do hlasovania už v prvom kole, zostáva vám čas do stredy. (pm)

Ak ste sa nádejali, že sa vám podarí získať lístky na londýnsky koncert The Rolling Stones v oficiálnom predaji, tak ste s veľkou pravdepodobnosťou mali smolu, tak ako tisíce ďalších fanúšikov. 30 000 vstupeniek sa totiž v piatok "rozchytalo" za 7 minút a momentálne sa dajú zakúpiť len od špekulatov za vskutku absurdné ceny. (hudba.sk)

Carnifex
sa rozpadli. Alebo lepšie povedané, dávajú si prestávku. Vokalista Scott Ian Lewis sa na internete vyjadril o sklamaniach z hudobného priemyslu a vydavateľstva a o svojej demotivácii skladať, nahrávať a byť na tour. Jeho vyznanie si prečítajte na Facebooku. Končí sa však v pozitívnom duchu. Scott to totiž ide skúsiť v priemysle knižnom. Sme zvedaví, kam to s nedostatkom sebaistoty dotiahne v tejto oblasti. Držíme mu palce!

Stratovarius oznámili zastávky jarného európskeho turné s názvom The Nordic Nexus of Nemesis Tour 2013. Predskakovať im budú Švédi Amaranthe. No a prídu samozrejme aj na Slovensko. V bratislavskom MMC ich uvidíme 24. marca. Pozrite si plagát.

Renomovaný švédsky producent a hudobník Dan Swanö spojil sily s Lordom K. Philipsonom (The Project Hate MCMXCIX, Torture Division), aby spoločne vytvorili death metalovú znelku do reklamy na liek proti bolesti – Ipren. Ich spoločný projekt Iburprophane sa so svojím príspevkom prebojoval až do finálnej časti súťaže, kde za príspevky hlasujú ľudia. Po kliknutí na čierne políčko #294 sa Vám zobrazí celé video, za ktoré zahlasujete klikom na 5 hviezdičiek nad ním. Lord K. povzbudzuje: "Get the metal of death into Sweden's national TV!!"

Takmer-španielsky Ill Niño vydali nový album s názvom Epidemia. Kúpiť si ho môžete od dnes. Nemáte radi mačky vo vreci? Pustite si najprv stream vydavateľstva Victory Records na Soundcloud(pm)

Ill Niño - The Depression

Organizátori najväčšieho metalového sviatku v Čechách – Brutal Assault, ohlásili prvé hviezdy 18. ročníka. Ide o šesticu severských metalových telies, kde najväčšími menami sú MeshuggahIhsahn, no nemenej zaujímaví sú i Leprous, Carpathian Forest, AmorphisBorknagar. Prvá limitovaná edícia lístkov sa pohybuje v cenách 1150 – 1200 Kč.

Organizátori slovenského Topfestu zatiaľ pre fanúšikov hard & heavy neponúkajú nič zaujímavé, no pred pár dňami informovali, že 10. ročník festivalu sa bude konať tri dni namiesto doterajších dvoch. "Radi by sme splnili sny ľudí o kapelách, ktoré nám opakujú dlhé roky. Robíme všetko preto, aby sa nám podarilo dotiahnuť na Slovensko ďalšieho hviezdneho interpreta. Prezradím, že rokujeme aj so skupinami, na ktoré sme si v minulosti netrúfali, respektíve sme s nimi neboli v kontakte," uviedli organizátori. Fanúšikovia roky snívajú napríklad o Metallice, čo myslíte, dokáže ju Topfest získať? (hudba.sk)

Tento týždeň sa objavili celé nové albumy od Lacrimosy, Evocation, Forgotten Tomb, či Pig Destroyer. Videoklipy nakrútili Enslaved, Insomnium, Cradle of Filth.

Pikoška na záver: Na internete už dokážete nájsť prakticky čokoľvek. A čo sa týka hudby, tak niekedy sa dá nájsť aj to, čo by ste naozaj vidieť nechceli (napríklad Gangnam Style). Ale niektoré veci sú celkom vtipné. Napríklad táto deathmetalová práčka. Je fakt dobrá. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza každý pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (všetko okrem pm), Pavol Magic (pm), hudba.sk
Foto: AP Photo/Jim Cooper

Súvisiaci interpreti: Black Sabbath