Zaujímavú technologickú novinku svojim fanúšikom na práve prebiehajúcom rozlúčkovom turné predstavuje anglický spevák Elton John. Ide o zariadenie, ktoré umožňuje návštevníkom koncertov mixovať si svoj vlastný odposluch.

Drobný prístroj s názvom PEEX Rx prijíma zvukové stopy jednotlivých nástrojov prostredníctvom rádiového signálu vysielaného z backstage. Tie sa následne v reálnom čase zosynchronizujú s hranou hudbou a poslucháči si môžu pomocou aplikácie na svojich smartfónoch sami mixovať hudbu, napríklad zosilniť či stíšiť zvuk konkrétneho nástroja alebo spevu.

Budúcnosť živých koncertov?

Na vývoji tejto technológie sa počas posledných troch rokov spolupodieľal aj Elton John, a práve návštevníci jeho turné Farewell Yellow Brick Road, ktoré odštartovalo minulý rok v septembri a potrvá až do decembra 2020, si môžu túto novinku zapožičať a vyskúšať medzi prvými. Počas spevákových koncertov si tak môžu mixovať hudbu prostredníctvom piatich kanálov a cez slúchadlá si vychutnať kvalitný zvuk bez ohľadu na to, v ktorej časti publika sa nachádzajú.

Podľa reakcií ide o prevratný spôsob, ako si užiť hudobnú stránku koncertov s maximálnou kvalitou zvuku a jeho nastavením podľa vlastných preferencií. Ohlasy zahraničných médií sú nadšené, napríklad prestížny magazín Wired dal vo svojej recenzii novej technológii 9 bodov z 10.


Zdroj: SITA (bbc.com, peex.live), Hudba.sk
Foto: Valentin Flauraud/Keystone via AP

Súvisiaci interpreti: Elton John