Fanúšikovia kultovej českej skupiny Pražský výběr majú pred koncom roka dvojnásobný dôvod na radosť. Vychádza totiž album lídra formácie Michala Kocába so skladbami, na ktorých pracoval desať rokov, a nezávisle na tom sa oficiálneho vydania dočkal dvojalbum Na Václavským Václaváku, ktorý obsahuje nahrávky zo začiatku 80. rokov.

Legendárna skupina Pražský výběr vydá 25. novembra, necelé dva týždne pred najväčším koncertom svojej kariéry v pražskej O2 aréne (7.12.), dvojalbum Na Václavskym Václaváku. Nahrávky zachytávajú prvopočiatky kapely ešte s Ondrejom Soukupom v zostave a aj jej známejšiu podobou s Vilémom Čokom. Ide o prvé oficiálne vydanie unikátnych archívnych nahrávok z rokov 1980 - 1982 na dvoj-CD.

Prvý album predstavuje Pražský výběr ako ojedinelý zjav na domácej rockovej scéne a prostredníctvom úryvkov z tlače poukazuje na všetky jeho rozpory, ktoré dráždili súdruhov. Kombinuje záznamy klubových vystúpení v Blansku a v pražskej Chmelnici. Druhý album obsahuje záznam jedného z posledných koncertov pred zákazom činnosti v brnianskej hale Rondo. Poslucháči tak dostávajú jedinečnú príležitosť sledovať genézu niektorých slávnych piesní. Mnohé z nich hrala skupina na zaznamenaných koncertoch vôbec prvýkrát, či v pôvodnej podobe a na nasledujúce radové albumy sa dostali úplne v inom šate.

Na spomínanom najväčšom koncerte v O2 aréne, príznačne nazvanom Last or Forever, vystúpi Pražský výběr so všetkými svojimi členmi, teda aj s Ondřejom Soukupom, Jiřím Tomkom a Jiřím Hrubešom, ale samozrejme i s Klaudiom Kryšpínom za bicími. Sprevádzať ho bude aj Český národný symfonický orchester pod vedením dirigenta Metropolitnej opery v New Yorku Stevena Mercuria. Ako hostia vystúpia David Koller, Vojtěch Dyk, Monkey Business a Gabriela Beňačková.

Kocáb a Soukup sa okrem toho v polovici decembra objavia aj v Bratislave. Budú totiž hosťami koncertu Šansónové Vianoce speváčky Lucie Šoralovej, ktorý sa uskutoční 18. decembra v Ateliéri Babylon.

Kocáb nespí na vavrínoch, vydal sviežu novinku

Líder Pražského výběru Michael Kocáb potešil fanúšikov aj sólovo. Jeho novinka Abstract je rozmanitá kolekcia nahrávok, na ktorých pracoval až desať rokov. "Album je vyjadrením mojej rozháranej skladateľskej duše," uviedol o novinke, ktorá je syntézou jazzu, funku, rocku, punku i techna a spolupracovalo na nej množstvo skvelých hudobníkov.

Zaujímavo znie pesnička Ruppert to vychytá. Spevák Matěj Ruppert v nej spieva po anglicky, v strede sa pridáva Michael Kocáb s českou pasážou. Hlasom prispela aj jeho dcéra Natalie Kocab, priestor pre štúdiový debut dostal jeho najmladší syn David. Album však nie je rodinným stretnutím. Z ďalších mien na novej nahrávke spomeňme aj mená ako Glenn Proudfoot, Klaudius Kryšpín, František Kop, Miroslav Hloucal, Jan Jakubec, Richard Scheufler, Petr Kukovič či raper Vladimir 518 (PSH).

Vypočujte si nový album Michaela Kocába:



Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Jan Malíř

Súvisiaci interpreti: Michael Kocáb, Pražský výběr