Výstava David Bowie je vyhľadávanou udalosťou pre fanúšikov hudobnej legendy. Začala svoju púť v roku 2013 v londýnskom Victoria and Albert museum, pričom odvetdy navštívila 12 miest a videlo ju dva milióny ľudí. Dobrou správou pre tých, ktorý medzi tými štatnými neboli je, že si výstavu budú mocť pozrieť vďaka aplikácii v rozšírenej realite.

Aplikácia bude prístupná pre operačné systémy iOS a Android od 8. januára, presne v deň 72. narodenín Davida Bowieho. Fanúšikovia si tak budú môcť prezerať stovky jeho kostýmov, ktoré poznajú z videoklipov či Bowieho legendárnych vystúpení, ale tiež budú mať prístup k jeho ručne písaným textom, videám a umeleckým dielam, ktoré sú súčasťou výstavy. 

Aplikácia bude vytvorená v rozšírenej realite a pôjde o vôbec prvú výstavu sprostredkovanú týmto spôsobom. "Odzrkadľuje fyzickú výstavu prostredníctvom sekvencie audiovizuálnych priestorov, prostredníctvom ktorých možno preskúmať diela a artefakty Bowieho života," uvádza sa v tlačovej správe. 


Pohľad ako naživo a bez bariér

Návštevník výstavy prostredníctvom aplikácie bude môcť nadobudnúť pocit, akoby sa reálne nachádzal v priestore. Kostýmy a iné predmety budú prezentované v špeciálnych 360-stupňových prevedeniach a poskytnú viac pohľadov na každý artefakt. Zažitok bude umocnený zvukovou zložkou obohatenou aj o rozprávanie Davida Bowieho, ktoré bude preložené do siedmich jazykov. Aplikácia bude dokonca obsahovať takmer 60 položiek, ktoré sa v pôvodnej výstave neobjavili a budú prístupnené špeciálne pre aplikáciu.

"Adaptácia rozšírenej reality výstavy David Bowie Is umožňuje preskúmať celú výstavu v intímnom prostredí svojho vlastného bytu, bez sklenených bariér, vitrín alebo davov návštevníkov," píše sa na webovej stránke výstavy. "Pozrite sa na to vo svojom voľnom čase alebo skočte priamo na to, čo máte radi. Prejdite toľko, koľko chcete, a uložte akúkoľvek položku do vlastnej kolekcie v aplikácii." Ako jednu zo zásadnych výhod tiež tvorcovia uvádzajú fakt, že sa na výstavu môžete kedykoľvek vrátiť.


Aplikácia vznikla v spolupráci s Archívom Davida Bowieho a spoločnosťou Sony Music Entertainment (Japan) Inc., ktorá hostila výstavu začiatkom roka 2017 v Tokiu. 

Výstava David Bowie Is bola uvedená v čase, keď David Bowie žil a zostávali mu ešte tri roky života. Informácie a artefakty okolo jeho posledného albumu Blackstar, ktorý vyšiel 8. januára 2016, by preto hľadali fanúšikovia na výstave márne. 


Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: consequenceofsound.net)
Foto: RCA Records

Súvisiaci interpreti: David Bowie