Brnianska kapela Květy vydala deviaty album nazvaný Květy Květy, ktorý hovorí o túžbe a izolácii, ktorá začala dávno predtým než korona. Autorom hudby aj textov je Martin E. Kyšperský. Aranžérsky sa na skladbách podieľala celá kapela, sláčiky napísal a zaranžoval Ondřej Kyas. Zvuk sa na albume presunul od elektroniky späť k živým nástrojom.

Album Květy Květy je intímna vzťahová doska, ktorá pracuje s princípom duality. V kapele sú dve dvojice: rytmika versus gitaristi. Album je z väčšej miery o vzťahu dvoch ľudí. A tiež preto je slovo Květy dvakrát obsiahnuté aj v názve dosky, raz za každú dekádu dvadsaťročného pôsobenia kapely na českej hudobnej scéne.

"Slovo Květy musíte povedať trikrát za sebou, to už je ako malá mantra," hovorí frontman kapely Martin E. Kyšperský. Ten sa narodil ako blíženec, tento rok má štyridsať, má za sebou dve dekády vzťahov a tiež dve dekády hrania v kapele. "Žijem sám a dochádza mi, že často vediem s niekým dialóg. Vraciam sa späť, prechádzam si situácie. Vybavujú sa mi príbehy, je na to teraz čas. Píšem v tých piesňach listy hlavne sám sebe, aby som nezabudol, čo som robil za posledné dve dekády, koho som miloval a s kým to nevyšlo. Politika a spoločenské veci úplne ustúpili do pozadia. Albumy predtým boli o láske, ale toto je najviac," upresňuje Kyšperský.


V kontraste k milostnej téme sú Květy Květy tiež albumom veľmi živým a energickým, v zostave sú prvýkrát dve gitary. Svoj podiel na tom má aj vlaňajší príchod nového bubeníka Jakuba Kočičku, ktorý je o dvadsať rokov mladší ako ostatní členovia kapely. Zároveň sa tiež jedná o veľa mestskú dosku, pretože vznikala výhradne v kulisách Brna, v jeho kaviarňach, parkoch a na stanici.

Album Květy Květy obsahuje 11 skladieb a vyšlo 17. novembra vo vydavateľstve Indies Scope. Kapela ho nahrávala v štúdiách "V" v Zlíne a v pražskom Jámor v spolupráci s Ondrejom Ježkom, ktorý sa postaral aj o mix a mastering. Už v októbri hudobníci zverejnili videoklip k singlu Robot v réžii Jána Fuksa. S rovnakým režisérom a herečkou Elizaveta Maximusovou teraz dokončujú ďalšie videoklip ku skladbe Do tmy, ktorý predstaví v závere novembra.

Květy v nových skladbách aj po dvadsiatich rokoch stále pôsobia ako kapela, ktorá má energie aj nápadov na rozdávanie. Po vydaní albumu Spí vánoční pták (2017) si vybrala oddychový čas a jej členovia sa pod hlavičkou YM realizovali v sólových žánrových projektoch. Elektropopový album Japonec Aleša Pilgra a country nahrávka Lorenzovi hoši Martina E. Kyšperského vyšli na konci roka 2018. Na jar minulého roka sólovú dosku Solárium v ​​žánri folktronica dokončil a pod vlastným menom vydal tiež Ondřej Kyas. Od roku 2019 potom Květy spoločne s Jakubom Kočičkom na bicie tvorí opäť kvarteto.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štepánek z Indies Scope.

Foto: Lenka Sedláčková