Český swingový orchester B-Side Band, známy vďaka spoluprácam so spevákmi ako Vojtěch Dyk, Matěj Ruppert, Dan Bárta, Martin Chodúr, Kurt Elling či Judith Hill, oslavuje príchod Vianoc novým singlom Sníh. Výnimočným hosťom skladby je Sealov dvorný gitarista Gus Isidore, ktorý ju obohatil hrou na akustickú aj elektrickú gitaru a výborné sólo v závere piesne.

Sviatočne ladená skladba je prvou ukážkou zo zatiaľ bezmenného albumu, ktorý 18-členný B-Side Band pripravuje na jeseň budúceho roka. Vianočný singel sprevádza videoklip z Brna a Londýna. Big band sa postaral o zábery z brnianskeho klubu Metro Music Bar a scenériu zasneženého Londýna natočil práve skladateľ a hudobník Gus Isidore. Ten okrem Seala spolupracoval aj s ďalšími s velikánmi svetovej hudby ako Thin Lizzy a Peter Gabriel. So Sealom hral od raných demo nahrávok cez prvé albumy až dodnes a za spoluautorstvo v hite Prayer for the Dying získal ocenenie BMI Award.

"Mali to šťastie hrať so zahraničnými osobnosťami rôznych žánrov počnúc dvojnásobným víťazom Grammy Kurtom Ellingom, s ktorým sme išli aj turné, vokálnym ansáblom New York Voices až po tohtoročné spojenie s Judith Hill na 15. ročníku festivalu Groove Brno. Gus je náš dlhoročný priateľ a pri jeho častých návštevách Brna chodíme na pivo. Na tej poslednej sme zašli do štúdia k Petrovi Vavříkovi z Buty a natočili Sníh,“ hovorí líder B-Side Bandu a producent skladby Josef Buchta.


Skladba je nielen prvým singlom pripravovanej štúdiovky, ale aj súčasťou prvej nahrávky autorského repertoáru skupiny, na ktorom sa nepodieľal spevák Vojtěch Dyk. Spevu sa na novinke chopil Jiří Kalousek, gitarista a vokalista B-Side Bandu. Textu sa ujal perkusista, vokalista a spevák Petr "Rybíz" Toman a hudbu zložil basgitarista skupiny Tomáš "Vunderle" Koudelka.

"Je to pre nás nová etapa, obdobie nových výziev. V kapele sa to len tak hemží aranžérmi, textármi a skladateľmi, o vynikajúcich spevákoch nehovoriac. Chceli sme urobiť čisto B-Side Band album, všetko z vlastných zdrojov, tak povediac. Postupne ukážeme talenty z našich radov, každého člena s jeho umom považujem za nádherný unikát, akým býva aj každá snehová vločka," popisuje Buchta plány do budúcnosti.

B-Side Band plánuje vydávať každý mesiac jednu pieseň. Zatiaľ bezmenný album vyjde pod vydavateľstvom Bujoart na jeseň budúceho roka. Začiatkom 2024 odštartuje skupina turné.

Pesničku Sníh nájdete okrem Youtube aj na všetkých streamovacích službách.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Ricardo Delfino. Správu sme upravili.