Formácia Schody sa po viacerých rokoch spoločného fungovania rozhodla pre nahratie svojho debutového albumu. Nahrávka s názvom Básne ako z dymu vznikla v štúdiu PJ Sound Studio. Na CD sa producentsky podieľali Tomáš "Hollub" Krista a Peter Dobrík.

"Na nahrávanie sme si pozvali viacerých hostí. Za všetkých spomeniem Luciu Žiakovú z kapely Sto múch a Michala Hudáka z banskobystrickej Štátnej opery," prezradil Juraj Jamrich, spevák kapely Schody. Na tvorbe hudby sa podieľali jednotliví členovia formácie, o texty sa okrem Juraja Jamricha a Rasťa Kašiara postarali básnik Jaroslav Klus a Rudo Rusiňák. Album, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Hevhetia, už stihli pokrstiť, a to hneď dvakrát, v Banskej Bystrici a v Prahe.

Kapelu Schody v súčasnosti tvorí Juraj Jamrich (spev a gitara), Rasťo Kašiar (gitara), Andy Debnár (bicie) a Michal Poliak (basová gitara). Koncom roka 2010 sa skupina dostala medzi 15 víťazov, ktorí sa ocitli na spoločnej kompilácii Volume 1. Táto kompilácia vyšla vo vydavateľstve PJ Records a pokrstil ju Marcel Palonder.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Andrea Pivarčiová, PR manažérka kapely Schody.