Známe európske festivaly Frequency a Nova Rock už poznajú svojich hlavných aktérov. Okrem zvučných mien ako sú Kiss, Ramstein či System Of A Down sa objavia aj Biffy Clyro a Fall Out Boy. Poslední menovaní práve zažívajú comeback so svojím pripravovaným albumom, ktorý vyjde na jar.


Frequency


Na rakúskom hudobnom festivale Frequency vystúpi aj americká formácia Fall Out Boy, britská dubstepová trojica Nero a americká speváčka s ruským pôvodom Regina Spektor. Vo štvrtok popoludní o tom informovali organizátori 13. ročníka podujatia, ktoré sa bude konať 15. až 17. augusta v St. Pöltene. Okrem spomenutých mien potvrdili aj účasť interpretov Shout Out Louds, Little Boots, The Gaslight Anthem, Crystal Castles, Friska Viljor, Josh Kumra a Alex Metric.


Pop-punková formácia Fall Out Boy sa po viac ako trojročnej prestávke vráti na scénu comebackovým albumom Save Rock and Roll. Nahrávka vyjde v Európe 6. mája. Prvým singlom z albumu je skladba My Songs Know What You Did In The Dark. Okrem nej by na Frequency nemali vynechať hity ako Dance, Dance; Sugar, We're Goin Down; This Ain't a Scene, It's An Arms Race alebo Thnks Fr Th Mmrs.

Nero na festivale predstavia debutový album Welcome Reality (2011), ktorý obsahuje aj ich najväčší hit Promises. Tridsaťtriročná Regina Spektor sa na rakúskom festivale pokúsi zaujať svojou hravou, experimentálnou klavírnou hudbou. Jej najnovším albumom je nahrávka What We Saw from The Cheap Seats (2012).


Headlinermi Frequency festivalu budú tento rok arménsko-americká rocková formácia System Of A Down, nemecká kapela Die Toten Hosen a americká comedy-rocková skupina Tenacious D. Na zozname účinkujúcich figurujú tiež Nick Cave and The Bad Seeds, Franz Ferdinand, Skunk Anansie, Flogging Molly, Of Monsters And Men, Hurts, Imagine Dragons, James Blake, Bad Religion, Billy Talent, Pennywise, Laura Mvula, Flosstradamus, The Fratellis, Jake Bugg, Major Lazer, Zeds Dead, Porter Robinson či Awolnation. 

Podujatie bude mať znova svoju dennú časť (Day park) a nočnú časť (Night park), v ktorej si na svoje prídu najmä fanúšikovia tanečnej hudby. Klasická permanentka na festival sa predáva za 142,50 eura, VIP permanentka stojí 221,40 eura. V predpredaji sú aj klasické a VIP permanentky s parkovaním pre karavan. St. Pölten je od Bratislavy vzdialený 150 kilometrov, približne 90 minút cesty autom. Z hlavnej stanice v St. Pöltene bude opäť premávať kyvadlová doprava. Kapacita areálu je približne 45-tisíc ľudí.

Nova Rock 

V rámci festivalu Nova Rock sú medzi najnovšie potvrdenými menami napríklad škótska rocková formácia Biffy Clyro, waleská alternatívno-rocková kapela Stereophonics a anglická powermetalová skupina Dragonforce. Tento týždeň o tom informovali organizátori deviateho ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční 14. až 16. júna v areáli Pannonia Fields II pri Nickelsdorfe. Okrem tejto trojice pridali na zoznam účinkujúcich britského speváka s pseudonymom Passenger, fínske gothicrockové zoskupenie The 69 Eyes, nemeckú rockovú kapelu Bosse a berlínsku reggae formáciu Ohrbooten.

Biffy Clyro majú na konte šesť štúdioviek, tú ostatnú s názvom Opposites vydali koncom januára. Trojčlenná formácia s ňou dobyla britský rebríček. Na februárovom udeľovaní NME Awards kapela triumfovala v prestížnej kategórii Najlepšia britská skupina, na konte má napríklad aj Q Award, kde v roku 2011 uspela ako najlepší naživo vystupujúci interpret.


Stereophonics patria nielen vo Veľkej Británii k najobľúbenejším skupinám ostatných 15 rokov. Medzi ich najväčšie hity patria skladby ako The Bartender And The Thief, Just Looking, Pick A Part That's New, Mr. Writer, Have A Nice Day, Step On My Old Size Nines, Handbags And Gladrags alebo Vegas Two Times. Len pred pár dňami uviedli na trh novú štúdiovku Graffiti On The Train.


Headlinermi Nova Rocku budú tento rok kapely Kiss, Rammstein a Kings of Leon. Na zozname účinkujúcich figurujú tiež Korn, Papa Roach, Paramore, HIM, 30 Seconds to Mars, Volbeat, Bullet for My Valentine, Within Temptation, Airbourne, Bring Me The Horizon, Parkway Drive, Coal Chamber, Deichkind, A Day To Remember, Amon Amarth, Five Finger Death Punch, Johnossi, Cradle of Filth, Sportfreunde Stiller, Asking Alexandria, Sabaton, Kreator, Coheed & Cambria, Gentleman, Anti-Flag, Testament, Bauchklang, P.O.D., Gallows, The Bots, Hellyeah, Dir En Grey, Caliban, The Sword, Amaranthe alebo Heaven's Basement. Klasická permanentka v súčasnosti stojí 143 eur. Denná kapacita festivalu je znova 55-tisíc ľudí.

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/stereophonics

Súvisiaci interpreti: Biffy Clyro, Fall Out Boy, Stereophonics