Pravidelný štvorročný interval medzi albumami projektu Autumnist sa narušil až pri jeho štvrtom štúdiovom albume. Nový počin Vlada Ďurajku a spol. pod názvom False Beacon vyšiel vo štvrtok 22. marca, takmer päť rokov od predchádzajúceho opusu Sound Of Unrest.

Autumnist sa na konci minulého roka pripomenul skvelou skladbou Evening Falls on Mars, ktorá otvára druhé pokračovanie kompilácie Ostrov hudby. Na dlhohrajúcu kolekciu tohto výnimočného trenčianskeho projektu si však fanúšikovia museli ešte pár mesiacov počkať. Nájdete na nej aj zmienený kúsok z prehliadky súčasnej slovenskej nezávislej hudby, ktorého mimozemský názov je na mieste - s použitím dychových nástrojov a elektroniky poslucháča unáša do veľmi zvláštneho, tajuplného sveta.

Prvou ukážkou novej tvorby však bola úvodná skladba albumu Inner Space Invaders, ktorú formácia zverejnila už pred takmer dvoma rokmi spolu s psychedelickým klipom od britského režiséra a fotografa Carla Foxa. Singel s ponurou atmosférou a znepokojujúco pulzujúcou rytmikou len čiastočne predznamenal zvuk albumu False Beacon, ktorý je podľa zakladateľa a tvorivého lídra kapely Vlada Ďurajku zatiaľ najsurovšou a najviac priamočiarou nahrávkou v katalógu Autumnist. Oproti predchádzajúcim albumom, ktoré boli viac ovplyvnené trip-hopom, je novinka inšpirovaná aj kraut-rockom, psychedelickým space rockom (Hawkwind) a proto-synthpopom (Suicide, raní Human League, či Fad Gadget).

Autumnist Zdroj: Milo FabianFoto: Milo Fabian

Viac spevu aj hostí

"Album sa oproti predošlým presunul ešte viac do piesňovej formy, nebol za tým žiadny špeciálny zámer, ale veľa skladieb vzniklo zo skíc spevu nahratých do mobilného telefónu," objasňuje Vlado výraznú zmenu pomeru spievaných skladieb voči inštrumentálkam - na albume sa nachádza tentokrát iba jedna (Hail). 

Viac než polovica skladieb bola napísaná v spolupráci s vokalistami. Ešte užšia spolupráca nastala s Richardom Imrichom (Nylon Union), ktorý sa na tomto albume autorsky veľmi výrazne podieľal, navyše sa pridali ďalší zaujímaví hostia a skvelí ľudia ako Jonatán Pastirčák (Pjoni / Isama Zing), Samo Štefanec a Jana Štefancová (Bulp), Rowanna (Szabina Csánó z už nefungujúcej skupiny Moustache, spolupracovala aj s Foolk-om), Gabriel Kain, Oleg Tera alebo nový spevácky objav Nina Kohoutová (hosťuje na aktuálnom albume Fallgrapp).

"Myslím, že sme dosiahli veľmi pestrú zostavu, ale napriek tomu, že na albume sa objaví až sedem vokalistov (v jednom tracku dokonca traja naraz), mám pocit, že album je dosť kompaktný," dopĺňa Vlado. Album podľa neho od začiatku nebol poňatý konceptuálne, niekde vzadu bol ale stale prítomný boj medzi dystopickým a utopickým videním sveta, s dobre skrytou malou dávkou satiry (Aldous Huxley?). Jedinou konkrétnou inšpiráciou bol hyperrealistický veľkovýpravný sen invázie tisíciek kozmických lodí nad Súľovskými skalami (Inner Space Invaders).


Súčasný, ale nie trendový

"Snažil som sa dosiahnuť zvuk, ktorý by bol súčasný, ale nie trendový, aby zároveň obstál v čase a nedal sa ľahko spätne určiť dátum vzniku albumu. Vždy som mal mimoriadnu slabosť pre dychové nástroje (odkedy som počul It Ain't Necessarily So v podaní Bronski Beat) a samplované a rôznymi spôsobmi zmutované dychy boli prítomné v mojej tvorbe od úplného začiatku, často v reálne nezahrateľnej podobe. Vďaka prítomnosti saxofonistu/klarinetistu v kapele som sa naučil veľa o tom, čo dychy v skutočnosti dokážu zahrať, takže ich forma na albume je o niečo reálnejšia, nedokázal som si ale občas odpustiť niekoľko až škodoradostných zásahov a posunov do abstraktna," s úsmevom komentuje zvuk albumu Vlado Ďurajka.

Okrem spomenutých skladieb Inner Space InvadersEvening Falls On Mars pred vydaním albumu oficiálne vyšla aj skladba Feather. Tá sa najskôr objavila na prvom Ostrove hudby a potom vyšla ako singel v rámci minuloročného Record Store Day spolu s remixom od Stroona.

Nahrávka False Beacon vznikla vo Vladovom vlastnom štúdiu a v štúdiu Men-at-sound v Trenčíne, o mastering albumu sa postaral Tom Karásek v štúdiu Gargle&Expel v Dubline. Dizajn albumu je (tradične) dielom samotného Vlada Ďurajku. Novinka vychádza tradične na značkách Deadred / Starcastic ako 12" vinyl LP v dvoch verziách, na CD, a tiež digitálne vo formátoch MP3 a FLAC. Zároveň novinku nájdete aj v streamingových službách Deezer, Apple Music, Spotify, Google Play atď. Špeciálna limitovaná edícia LP obsahuje strieborný vinyl s pribaleným gramofónovým slipmatom s logom False Beacon. Vydanie albumu z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.

Autumnist - False Beacon, 2018 Zdroj: Deadred Records

Nový album podporí koncertná zostava Autumnist fanúšikom naživo aj na krátkom turné False Beacon Tour, na niektorých koncertoch sa so svojím novým programom pripojí špeciálny hosť Stroon a 10. apríla vo Fuge predstavia naraz svoje nové albumy bratislavskému publiku. V piatok 13. apríla Autumnist album oficiálne uvedie do života na release party aj v domácom Klube Lúč v Trenčíne. V máji sa predstaví aj v nemeckých Drážďanoch.

False Beacon Tour - jar 2018:

4. 4. - Brno, Music Lab (+ Stroon)
10. 4. - Bratislava, Fuga (+ Stroon)
13. 4. - Trenčín, Klub Lúč (+ Stroon)
14. 4. - Liptovský Mikuláš, Diera do sveta (+ Stroon)
27. 4. - Prešov, Christiania 
3. 5. - Praha, Café v lese 
4. 5. - Dresden, Jazzclub Tonne 
5. 5. - Ústí nad Labem, Kino Hraničář

Vypočujte si album False Beacon na Bandcampe:



Autumnist je projekt Vlada Ďurajku a pôvodne pod názvom Abuse vydal niekoľko EPs ako Silt, 4th Floor Sinking (2001) či Sleepfields (2002). Kritikou i poslucháčmi výborne prijatý debutový album The Great Outdoors (2005) bol nasledovaný množstvom koncertov. Eponymný album The Autumnist (2009) bol ocenený ako Album roka 2009 podľa kritikov v rámci Radio_Head Awards.

Na Sound Of Unrest (2013) je badať trend mierneho vzďaľovania sa od elektroniky v ústrety organickejšiemu zvuku. Aktuálny zvuk kapely tak predstavuje hypnotickú zmes najsúčasnejšej elektroniky s nadžánrovými presahmi ako manifestom. V širokospektrálnom mixe kombinuje ambient s hip-hopom či breakbeatom, hi-tech postupy s lo-fi popom či bizarnú filmovú atmosféru s mimozemským folklórom.

Autumnist naživo je pôsobivá päťčlenná kapela, kde elektroniku dopĺňa živá rytmická sekcia s basou a bicími, gitarista a alternujúci saxofón s klarinetom spolu s podporou synchronizovanej videoprojekcie. Kapela sa objavila na viacerých zahraničných festivaloch a kluboch a predskakovala na koncertoch známych projektov ako Recoil, Laika, Cinematic Orchestra či Mouse on Mars.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach autumnist.com a deadred.sk.

Titulná fotografia: Marcel Huljak

Súvisiaci interpreti: Autumnist