V zozname opätovne potvrdených umelcov presunutého ročníka Pohody pribudli za posledný týždeň britská avant-popová diva FKA twigs, tuniská speváčka Emel Mathlouthi označovaná za "hlas Arabskej jari", islandská industriálno-techno-punk-rocková zostava Hatari, ako aj česká lahôdka Iva Bittová a Dunaj. Pribudli však aj ďalšie, predtým nezverejnené mená.

Prvým novopotvrdeným menom Pohody 2021 je hip-hopová trojica z Phoenixu Injury Reserve a dnes do zoznamu umelcov Pohody 2021 pribudli britskí punk-rockeri Frank Carter & The Rattlesnakes. Kapela je známa pre svoje divoké vystúpenia, čo potvrdzuje ich víťazstvo na Kerrang! Awards v kategórii Spirit of Punk. Boli tiež nominovaní na Heavy Music Awards (Best UK Band) či minuloročných Kerrang! Awards (Best British Live Act).


Kapela debutovala v lete 2015 albumom Blossom, ktorému dal magazín Kerang! najvyššie možné hodnotenie. O dva roky neskôr nasledoval album Modern Ruin, ktorý NME označil za "silnú osobnú a politickú katarziu bývalého frontmana kapiel Gallows a Pure Love". V máji minulého roka vydali tretiu štúdiovku End of Suffering - 40 minútový rock'n'rollercoaster, s ktorým sa dostali do top 5 britského rebríčka. Podľa magazínu DIY je album "ďalším odvážnym pokusom, ktorým sa kapela postupne prebíja na vrcholné pozície súčasného ostrovného rocku".

Novinka ešte viac než predchádzajúce albumy reflektuje pestrosť hudby, ku ktorej Frank Carter inklinuje - od Björk cez Madness až po klasiku - ako aj prácu producenta Cama Blackwooda. Q Magazine píše, že "tieto pochmúrne, ale brilantné punkové konfesie vás schmatnú ako zverák, aj keď sa pri tom občas bojíte o Carterove duševné zdravie". To platí obzvlášť pre ich koncerty, čo potvrdili aj ako predkapela Foo Fighters či počas svojej februárovej headline šou v Manchester Academy.


Aktuálne potvrdení umelci Pohody 2021: FKA twigs, The Libertines, Metronomy, Wolf Alice, Frank Carter & The Rattlesnakes, Archive, Hatari, black midi, Emel Mathlouthi, Shame, Kokoroko, Marina Satti & Fonés, Black Country, New Road, Injury Reserve, Bazzookas, Wooze, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Iva Bittová a Dunaj, PENGSHUi, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Space Lady, Malox, Crack Cloud, Shht, PoiL, Murman Tsuladze, Trupa Trupa.

Výzva pre umelcov pokračuje s novou online kategóriou

Presunom festivalu o jeden celý rok nastala nová situácia, trenčianske letisko bude počas pôvodne plánovaného dátumu konania takmer prázdne. Organizátori preto pristupujú k mimoriadnej výzve a k predĺženiu termínu v súvislosti s každoročnou súťažou Pohoda Visual Art Contest. Jej uzávierka sa posúva na 13. máj 2020 a výnimočne pribudla druhá kategória - okrem site specific diela do fyzického priestoru festivalového areálu rozširujú organizátori súťaž aj do online priestoru.

"Rozpočet upravujeme na 2020 eur s tým, že každá kategória bude mať po 1010 eur, respektíve rozdelenie medzi tieto dve kategórie upravíme podľa náročnosti zaslaných diel. Víťazov vyhlásime počas pripravovaného Pohoda Dňa_FM 15. mája a diela budeme prezentovať počas festivalu Pohoda in the Air v dňoch 9. až 12. júla 2020," uvádza PR manažér Pohody Anton Repka.

Zájemcovia sa môžu do súťaže prihlásiť vyplnením formulára, ktorý nájdete na stránke www.pohodafestival.sk/contest a jeho zaslaním spolu s návrhom diela na adresu contest@pohodafestival.sk. Súťaž je otvorená pre jednotlivcov aj tímy bez obmedzenia vzdelania, veku či povolania a prihlásiť sa môžu aj ľudia zo zahraničia. "Už poslané diela zaradíme do výberu, alebo ich presunieme na rok 2021, budeme to riešiť po konzultáciách s každým autorom," dodáva Repka.

Viac o presunutom ročníku a špeciálnom podujatí Pohoda in the Air nájdete na oficiálnom webe festivalu v novej sekcii s názvom Pohoda 20 → 21 a v tomto článku.

Redakciu Hudba.sk informoval Anton Repka z agentúry Pohoda Festival. Tlačovú správu sme upravili.