Anglická rocková kapela Muse na konci minulého týždňa zverejnila skladbu Dig Down spolu s videoklipom. Ide o prvú novinku kapely od vydania albumu Drones (2015). Dej vizuálu sa zameriava na modelku Lauren Wasser, ktorá sa snaží prebojovať zo stráženej budovy. O réžiu sa postaral Lance Drake.

"Keď som písal túto skladbu, chcel som sa postaviť súčasnej negatívnej nálade vo svete a dať ľuďom inšpiráciu a optimizmus, aby bojovali za to, čomu veria. Ako jednotlivci si môžeme vybrať a zmeniť svet, ak to chceme," uviedol spevák a gitarista kapely Matt Bellamy o pesničke, ktorej refrén nápadne pripomína hit Freedom! '90 od nedávno zosnulého Georgea Michaela.

Videoklip režíroval Lance Drake, talentovaný umelec a režisér z Los Angeles, ktorý spolupracoval s interpretmi ako Miike Snow, Middle Class Rut, Five Knives alebo Twin Shadow. Hlavnú postavu v akčnej scéne klipu Dig Down zveril modelke Lauren Wasser, o ktorej sa dočítal a jej príbeh ho veľmi zasiahol. Mladé dievča trpí takzvaným syndrómom toxického šoku a vedie zdĺhavý boj s výrobcami menštruačných tampónov. Po aplikácii ich výrobku totiž takmer zomrela a kvôli stafylokokovej infekcii a intoxikácii organizmu, ktoré použitie tampónu vyvolalo, prišla o nohu.


Kapela Muse vznikla v roku 1994 a okrem Bellamyho ju tvoria aj Dominic Howard (bicie) a Christopher Wolstenholme (basgitara). Prvý album Showbiz vydali v roku 1999 a nadviazali naň nahrávkou Origin Of Symmetry (2001). Po nej nasledovali albumy Absolution (2003), Black Holes And Revelations (2006), The Resistance (2009), The 2nd Law (2012) a Drones (2015), ktoré sa dostali na prvé miesto britského albumového rebríčka, pričom s poslednou menovanou dobyli aj americký rebríček Billboard 200.

Za nahrávky The Resistance a Drones získali ceny Grammy v kategórii Najlepší rockový album. Na konte majú aj množstvo ďalších ocenení ako napríklad 17 NME Awards, päť MTV Europe Music Awards, sedem Q Awards, dve BRIT Awards, štyri Kerrang! Awards či jednu MTV Video Music Award.

Text: SITA, Warner Music, Hudba.sk
Foto: Warner Music

Súvisiaci interpreti: Muse