"That’s that me, espresso," spieva 25-ročná Sabrina Carpenter v pesničke, ktorá sa pred pár dňami pýšila nálepkou najstreamovanejšia skladba na svete. A nielen to. Čerstvým hitom sa speváčke podarilo zosadiť z vrcholu britského singlového rebríčka Taylor Swift a jej singel Fortnight, a nepustiť ju tam už tri týždne po sebe. To sa v ostatnom období nedarí hocikomu. Spoznajte skladbu, ktorá bude hitom tohto leta, ale predovšetkým speváčku a skladateľku, ktorá je jej hlasom a tvárou.

S Taylor Swift ju nespája iba súboj o prvenstvo v singlových rebríčkoch (v americkom je Espresso už štyri týždne v top 10), ale aj spoločné vystúpenia. Sabrina bola hostkou Eras Tour v Latinskej Amerike, Singapure a Austrálii. Na koncertoch o nej Swift hovorila ako o sladkej anjelskej princeznej. O krátky čas nato princezná načiahla ruku za korunkou singlovej kráľovnej a zosadila ju z trónu piesňou o "vnímaní ženskosti ako superschopnosti".

Letnú atmosféru vniesla Sabrina Carpenter aj do sprievodného videoklipu, v ktorom sa ocitá na pláži. "Odo dňa, keď som pieseň počula, som videla plážovú atmosféru – konkrétnejšie tento druh starej školy a moderného prostredia," dodáva. Cieľom bolo zachytiť hravosť, ktorú používa vo všetkých svojich videoklipoch.  Dôležité pre ňu však bolo najmä zachytenie množstva farieb a ich chladných kontrastov. "Zafarbenie videa bolo pre mňa mimoriadne dôležité."

Z Disney Channel do hudobného priemyslu

Na výraznejšie ohrozenie Taylor Swift ale rozhodne jeden hit nestačí. Úspech, ktorý práve teraz Sabrina Carpenter zažíva, je výsledkom jej desaťročnej cesty. Mala iba 14 rokov, keď podpísala zmluvu s Hollywood Records vlastneným Disney. Popri vydávaní hudby hrala od roku 2014 do roku 2017 v komédii Disney Channel Girl Meets World, kde pôsobila vo viac ako 70 epizódach a účinkovala v ďalších televíznych projektoch.

Tak ako Miley Cyrus, aj Sabrine chvíľu trvalo, kým sa zbavila nálepky tínedžerskej seriálovej hviezdičky. A hoci má Hollywood Records vo svojom portfóliu aj dospelých interpretov, Carpenter sa rozhodla z vydavateľstva po štyroch vydaných albumoch odísť a začať pracovať na svojej hudobnej kariére odznova. V roku 2021 podpísala zmluvu s vydavateľstvom Universal Music Group's Island Records.

Nasledujúci rok vydala pod touto značkou prvý album s názvom Emails I Can't Send, ktorým jasne ukázala, že je popovou speváčkou, ktorá prináša chytľavé melódie a dôvtipné a hravé texty. Ukázalo sa tiež, že veľká časť jej podporovateľov z čias Girl Meets World ju nasledovalo a podporovalo aj na jej hudobnej ceste. A hoci album bezprostredne po svojom vydaní nepriniesol žiadny zásadný hit, Sabrina s ním húževnato vyrazila na rozsiahle turné po štyroch kontinentoch.

Espresso zachutilo aj Adele a Katy Perry

Fanúšikovská základňa mladej speváčky sa výrazne rozrástla najmä po jej účasti na Eras Tour Taylor Swift, počas ktorého si návštevníci koncertov obľúbili skladbu Nonsense zo spomínaného albumu. Sabrina Carpenter z toho dokázala šikovne vyťažiť a na každom z koncertov menila text piesne podľa toho, kde práve hrala. Vzdávala tak hold mestu a miestnym fanúšikom. Tí začali tieto momenty natáčať a masovo zdieľať na sociálnych sieťach.

Nemohli pripraviť vhodnejšiu atmosféru pre nadchádzajúci singel Espresso, ktorý opisuje pocit, keď je na vás niekto vo vzťahu závislý. Podobne ako na kofeíne, sú teraz fanúšikovia Sabriny Carpenter závislí na jej letnom hite. "Prirovnávať to ku kofeínu a tomuto druhu závislosti bolo pre mňa naozaj zábavné. Určite mám aj ja závislosť na kofeíne," vysvetlila Sabrina. Závislosť na hite Sabriny Carpenter okúsili aj Katy PerryAdele, ktoré sa k nej otvorene hlásia.

V apríli zverejnila Katy Perry na Instagrame video zachytávajúce jej náročný pracovný deň v prostredí speváckej súťaže American Idol. V krátkych zostrihoch sa z jej pier dá odčítať práve text hitu Espresso. "Som speváčka (a matka, porotkyňa a...)," napísala k príspevku v odkaze na virálny text skladby. V jednom z rozhovorov uštedrila pesničke ďalšiu poctu, keď ju označila za najlepšiu skladbu na svete.

Speváčka Adele sa v megahite našla tiež. Svojmu publiku v Las Vegas prezradila, že sa v posteli po koncerte pristihla pri tom, ako si spieva o tom, že pracuje do neskorých hodín, pretože je speváčka, čím odkázala na text piesne.  "Espresso je môj jam," dodala. Na túto poctu zareagovala Sabrina humorným komentárom, že Adele o nej premýšľa v posteli. O čom teraz premýšľa Sabrina Carpenter zatiaľ nevieme. Dá sa len predpokladať, že súčasný hit Espresso, ktorý na seba strhol toľkú pozornosť, je predzvesťou nového albumu americkej speváčky.

Autorka: Miroslava Rabčanová