Určite si pamätáte časy, keď ste si púšťali nahrávky Korn v garážovej kvalite. To ale nevadilo. Mali gule, kopec energie a jedinečný štýl. Žiaľ, to už neplatí. Našťastie tu stále máme kvantum dobrej hudby, ktorá nám zacelí rany.


Šrot týždňa

Vyzerá to tak, že Korn definitívne zostane verný rádiovému rocku, na ktorý presedlal pár albumov dozadu. Potvrdzuje to aj nový song, ktorý minulý týždeň kapela zverejnila. Hater je jednou zo skladieb, ktorá sa objaví na reedícii ostatného albumu The Paradigm Shift. Aj preto znie takmer rovnako, ako všetky ostatné pesničky z neho – plocho, bez náboja a energie, s akou robili prvé albumy. (pm)


Magnet týždňa

Videá už zrejme v súčasnosti nie sú veľmi podstatné. Väčšinou je to o samotnej kapele, ktorá hrá a tvári sa a.) strašne drsne (metalcore, hardcore, grindcore), b.) veľmi temne (black, death) alebo sa oblečú do kože (heavy, speed, power). Vrcholom kreativity sú potom rôzne efekty – psychedelické (sludge, stoners), či počítačové (metalcore). O to viac sa človek poteší, keď niekto natočí fakt dobré video, ako napríklad minulotýždňový Mastodon a ich High Road. Keď sa ale ku príbehu pridá aj unikátne prevedenie a skvelé spracovanie, dokázal by som to pozerať stále dookola. Dámy a páni, ďalší adept na video roka. Kapela Throne s klipom ku songu Tharsis Sleeps, ktoré si vyrobili (takmer) sami. Za pomoci vyšívania a počítačových animácií. (pm)


Týždeň ušami Rudiho Rusa

Užívam si festivalovú sezónu, tá tohtoročná je naozaj veľmi podarená. Som rád, že náš malý "slovenský Brutal Assault" zostal v Novej Bani, v malebnom prostredí jazera Tajch. O Gothoome bude reč aj v pondelok večer v metalovej show Headbanger_FM – pozvanie prijal Peter Beťko, šéf festivalu. Okrem veľkých zahraničných mien typu Hypocrisy, Alcest či Gorguts si na ňom zahrá aj slovenská špička. Nebudú chýbať ani banskobystrickí Brainscan, ktorí majú na konte nový klip. Veľmi podarený. (rr)


Udalosťou letnej sezóny na domácej scéne je bez debaty novinka od ČAD. Čertova kovadlina sa kula v štúdiu Shaark, mastering budú mať opäť na svedomí machri na Floride – máme sa veru na čo tešiť. Už prvé zábery do kuchyne sa postarali o zaslúžené ovácie fanúšikovskej obce. (rr)


Štvrtkový večer v bratislavskom Randale bol úplne neuveriteľný. Austrálske hviezdy Karnivool v našej domácej obývačke s dvomi stovkami nadšených fanúšikov. Jeden z top koncertov nielen tohto roka. (rr) Viac o koncerte


A čo takto trochu chladnej elektroniky do týchto letných dní? Vatican Shadow je meno, ktoré mi odporúčal aj Greg z The Dillinger Escape Plan v našom minuloročnom telefonickom rozhovore. V tejto skladbe môžete počuť Justina Broadricka z Godflesh. Koncept o teroristoch, násilí na Blízkom východe či v Čečensku – veľmi skľučujúci a zaujímavý hudobný zážitok. (rr)


Novinky

Tento týždeň si nezabudnite v lekárni kúpiť štuple do uší a vo štvrtok naklusať do Majestic Music Clubu. Death metalový večer tam odpália dvaja špeciálni hostia z USA. Najprv technickí Gorguts, ktorých minuloročný album Colored Sands sa umiestnil v TOP zoznamoch viacerých metalových médií a pripravia pôdu pre Death DTA (Death to All), legendu, ktorú tvoria pôvodní členovia Sean Reinert, Paul Masvidal, Steve DiGiorgio, spolu s nováčikom v čele, Maxom Phelpsom. Je jasné, že v očiach fandov sa Phelps Chuckovi nikdy nevyrovná, ale je krásne mať tú možnosť vidieť takmer pôvodný Death. (ak)


Pomerne málo známa rocková kapela zo Severnej Karolíny, zvaná He Is Legend, ktorá na scéne pôsobí už desiaty rok, propaguje svoj štvrtý dlhohrajúci album Heavy Fruit zverejnenou piesňou na youtube, Miserable Company. Príjemne plynúca záležitosť dáva spomenúť si na Alice in Chains, či Soundgarden, ktorým je He Is Legend zvukovo príbuzná. Server Metal Insider o kapele píše ako o neprávom podceňovanej. Súhlasíte? (ak)


Baroness zverejnili koncertné video vo fasa zelených odtieňoch. Klip bol zachytený v auguste 2013 a ide o skladbu s príznačným názvom Green Theme, ktorá otvára druhý disk ich posledného počinu Yellow & Green. Na Youtube možno nájsť i ďalšie dve live videá z totožného koncertu, zverejnené predtým, menovite Sea LungsIsak. Skupina mala krátko po vydaní albumu, v auguste 2012, autonehodu, pri ktorej sa zranilo viac pasažierov a jej budúcnosť bola ohrozená. Došlo k dvom zmenám v zostave, no Barónka je v súčastnosti aktívna a koncertuje. (ak)


Uplynulý týždeň bol pre fanúšikov hardcoreu opäť srdečný. Nový album konečne vypustili američania Expire. Pretty Low je ďalšia priamočiara nahrávka, ktorá sa na nič nehrá. Iba poctivý hardcore ideálny na letnú sezónu. Bohužiaľ, kvalitatívne sa nechytá na predošlý album Pendulum Swings. Ak ich chcete zastihnúť naživo, budete musieť trochu pocestovať. Najbližšie hrajú v Budapešti, Poznani, či Novom Sade. Pretty Low môžete počúvať na Deezeri. (pm)


Naopak sklamaním pre mňa bol nový album kapely Vanna s názvom Void. Prvé zverejnené skladby (ako napríklad Yuth Decay) sľubovali celkom dobrý nášup. Na albume sú ale v menšine. Celkovo som mal z dosky taký metalcorový dojem. Ale však skúste, možno sa vám bude páčiť viac. Aj Void nájdete na Deezeri. (pm)


Pripomínajú sa aj legendy z New Yorku Madball. Cez týždeň vypustili nové video. Je ku skladbe Born Strong, ktorá pochádza z deviatej štúdiovky Hardcore Lives. Na pomoc si do videa zavolali aj Candace Puopolo z Walls of Jericho, keďže ho nahrávali na nedávnom vystúpení v ich domovine. (pm)


Code Orange Kids vyrástli a sú z nich Code Orange. A majú novú skladbu. Aj s videom. Volá sa I am King. Ich poňatie hardcoreu nie je zrovna ortodoxné. Nájdete v ňom napríklad aj prvky industrialu. Rozhodne odporúčam. Ale pozor, video je len pre silnejšie povahy. (pm)


Ak by ste sa chceli preniesť v čase na prelom tisícročí, máme pre vás recept. Vypočujte si novinku od (hed) p.e. Áno, naozaj je to novinka. Volá sa One More Body a pochádza z albumu Evolution, ktorý vyjde zhruba o mesiac. Som naň celkom zvedavý, lebo podľa prvej skladby kapela evolúciou od roku 2000 určite neprešla. (pm)



Príjemný deathgrind ako od babičky hrajú junáci z Misery Index. Piata štúdiovka The Killing Gods im vyšla len nedávno a pochádza z nej klipovka The Calling, ktorú treba vidieť nižšie. 43 minútová nahrávka je najdlhšou v kariére kapely. (ak)


A smrteľným žánrom sa zaoberajú aj Fallujah, ktorým ich záľubu babka zakazovala, preto s ňou svoju hudbu nechcú spájať. Progresívnejšie poňatie klepačkového základu obohacujú o oddychové pasáže, aby mohli po chvíli zas útočiť. Tie rytmy! Toto na koncerte Miley Cyrus nezažijete. Ich štúdiovka zvaná The Flesh Prevails vyjde 22. júla. Zverejnenú skladbu z nej menovanú Carved from Stone počúvajte na serveri Blabbermouth. (ak)

Nemali by ste zostať ochudobnení ani o kapelku Nunslaughter, rifľový old school death/thrash na vlne takých Six Feet Under. Kapela to ťahá už od roku 1987, preto nečakajte žiadne novodobé fičúry. Hopsačka pekne od podlahy, taká je skladba Coffins and Crosses, ktorej názvu a iste i textu nechýba dávka morbídnosti a nadsadenia. Počúvajte na stránke Noisey. (ak)

Extrémne správičky zakončíme technical deathovou záležitosťou Allegaeon, ktorá podobne, ako tri pred ňou, je americká. Tretia štúdiovka tejto bandy prinesie okrem iných aj skladbu Our Cosmic Casket, ktorej klip má milý úvod. Vyberte si svoju doporučenú dávku gitarovej ekvilibristiky a kuknite na klip pod textom. (ak)


Zaujímavý trend spájania nežných chlapčenských vokálov a tvrdých zásekov osemstrunoviek, zvaný djent, má ďalšiu obeť, o ktorej sme tu už písali. Tou obeťou je kapela Monuments. A zatiaľ čo úvodná skladba ich albumovej novinky bola super, track Atlas znie ako všetko to, čo sme už počuli od Tesseract či Periphery. Som to len ja, alebo sa djentové kapelky podobajú ako vajce vajcu aj Vám? (ak)


Proggy borci zo Švédska, Evergrey, zverejnili malý kúsok zvuku nového albumu v rámci traileru. Novinku, ktorá vyjde až 26. septembra sa bude volať Hymns for the Broke, podporí prvý singel King of Errors, ktorého sa dočkáme 15. augusta. To znamená more, more času. Ale správny fanda počká (veď inú možnosť ani nemá). (ak)


Devin Townsend, ktorý má aktuálne vonku album v rámci projektu Casualties of Cool, zahral akustickú verziu Hyperdrive pre Youtube kanál EMGtv. Skladba pochádza zo sedem rokov starého albumu Ziltoid the Omniscient, na ktorého pokračovaní hudobník aktuálne pracuje. K spolupráci si veľmi netradične prizval i fanúšikov, ktorí majú spievať refrény troch skladieb. Na internete sú zverejnené hudobné podklady, podľa ktorých fanúšikovia nahrajú svoj spev a ten potom uploadnú na pripravenej stránke. Vyzerá to veľmi zábavne, aj keď samotné vokálne linky nie sú vôbec jednoduché. Túto zaujímavosť si pozrite TU. (ak)


Haluz týždňa

Zaujímalo vás niekedy, ako by to mohlo vyzerať, keby One Direction nehrali tie sr... skladby, ktoré hrajú, ale rozhodli by sa prejsť na metal? V podstate to nezaujíma ani mňa. To ale neodradilo tvorcu videa, ktorý dal dokopy ich vystúpenie so skladbou od Lamb of God. (pm)


A na úplný záver tu máme niečo, čo vyzerá ako kapela fínskych sedliakov s jedným indiánom(?), ktorí hrajú unplugged cover legendárneho songu The Trooper od ešte legendárnejších Iron Maiden. Keby vás to zaujalo, pozrite si aj iné veci od Steve’n’Seagulls. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr)
Foto: www.facebook.com/korn

Súvisiaci interpreti: Čad, Korn