Britská kapela Portishead zverejnila videoklip ku coververzii skladby SOS, ktorú pôvodne nahrala švédska formácia ABBA. Temná podoba známeho hitu sa na sociálnych sieťach šírila už pred pár mesiacmi, no až pri príležitosti nedožitých narodenín zavraždenej anglickej političky Joanne "Jo" Cox sa dostala na internet v oficiálnej podobe.

Novinka v čiernobielom prevedení sa zameriava na speváčku formácie Beth Gibbons. Tá sa počas videa mlčiac pozerá dole, v závere sa však otočí na kameru a načiahne ruku. Klip končí citátom zosnulej anglickej političky Joanne "Jo" Cox, ktorú minulý týždeň smrteľne postrelil istý Thomas Mair.

Formácia z Bristolu videoklip uviedla pri príležitosti jej nedožitých 42. narodenín. Kontext skladby tak nielen hudobne posunula do novej roviny a jej slová dostali ďalší význam. Pri pôvodnej verzii od švédskej ikony ABBA by ste sotva mali zimomriavky, v tomto prípade sú však zaručené.

Pre kapelu je coververzia SOS prvou skladbou, ktorú vydali od roku 2009. Novinku je možno počuť aj v sci-fi dráme High Rise (2015), v ktorej si zahrali napríklad Tom Hiddleston, Jeremy Irons, Luke Evans, Sienna Miller či Elisabeth Moss. 


Portishead, ktorí na scéne pôsobia s prestávkami už viac ako 20 rokov, patria k najdôležitejším skupinám trip-hopu a alternatívnej scény. Za debut Dummy (1994) dostali prestížnu Mercury Music Prize a magazín Rolling Stone album zaradil medzi 500 najlepších nahrávok všetkých čias. Skupina na úspešnú štúdiovku nadviazala o tri roky neskôr albumom Portishead (1997), z ktorého vyšli single All Mine, Over a Only You.

V roku 1998 kapela nahrala koncert s Newyorským filharmonickým orchestrom. Záznam z vystúpenia vyšiel v tom istom roku na VHS a o štyri roky neskôr na DVD pod názvom Roseland NYC Live. Od roku 1999 do roku 2005 sa Portishead vytratili zo scény, na ktorú sa vrátili až v roku 2007 úspešným albumom Third. Už v máji 2008 líder trojčlennej kapely z Bristolu Geoff Barrow načrtol, že Portishead uvažujú nad ďalším albumom, doteraz však s prácou nezačali. Kapela sa v roku 2011 predstavila aj na festivale Pohoda. 

Zdroj: SITA, Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Portishead