Medzi divákmi na bratislavskom koncerte Toma Jonesa nechýbali ani dvaja víťazi Česko Slovenskej SuperStar, ktorí disponujú podobne sýtymi hlasmi a radi spievajú jeho pesničky. Košičan Lukáš Adamec v súťaži spieval jeho hit It's Not Unusual, kým český spevák Martin Chodúr mal jeho hity vo svojom koncertnom repertoári aj roky po skončení talentovej šou.

Dvadsaťdeväťročný barytonista s rozsahom troch oktáv sa so svojím o 50 rokov starším vzorom prvýkrát stretol ešte v roku 2010 v Kodani. "Keď som pred desiatimi rokmi vyhral talentovú súťaž Česko Slovenská SuperStar, jej usporiadatelia mi rok na to splnili jeden zo životných snov a ja som sa s Tomom Jonesom osobne stretol. Bolo to v Kodani krátko pred jeho exkluzívnym koncertom vo veľmi malom priestore, kde propagoval svoj vtedy aktuálny album Praise & Blame," zaspomínal si Martin Chodúr.

Vo štvrtok sa vďaka slovenskej agentúre Vivien s "tigrom z Walesu" stretol opäť. Pred jeho bratislavskou šou v aréne NTC mal možnosť sa s ním v zákulisí koncertu rozprávať a odfotiť, a samozrejme si potom užil aj samotné vystúpenie. "Tom Jones ma opäť nesklamal. Krátko sme sa porozprávali, je to skutočne nesmierne milý a príjemný človek. A je naozaj v dychberúcej forme," hovorí Martin.

Reportáž: Tom Jones zobral Bratislavu na výlet do histórie. Spieva v ohromnej forme

Tom Jones v Bratislave, 20.6.2019 Zdroj: Martina MlčúchováViac fotografií z bratislavského koncertu Toma Jonesa

Najprv ho nemohol vystáť, no stal sa jeho obdivovateľom

Ako však priznáva, k interpretovi hitov Sex Bomb či Delilah mal spočiatku vlažný, dokonca až negatívny vzťah a dodnes si viac cení jeho spevácke schopnosti ako samotnú tvorbu. "Toma Jonesa som objavil relatívne neskoro. Respektíve dlho som ho nemohol ani vystáť - taká je sila predsudkov. Keď sme nahrávali s kapelou Robson na náš album Who Is Martin? (2008) pieseň Rabbit, chlapci z kapely mi radili, aby som ju skúsil zaspievať trochu ako Tom Jones. 'Tom Jones?' spýtal som sa s hrôzou, 'skôr ako Ian Gillan alebo Robert Plant, nie?'. Napriek tomu mi to nedalo a nejaké piesne som si od neho vypočul," spomína Chodúr na svoj prvý kontakt s legendárnym spevákom.

Po prekonaní predsudkov sa mu napokon stal veľkým speváckym vzorom. "To, čo ma na Tomovi Jonesovi zaujíma, je spevácka technika a feeling. Pokiaľ človek odhliadne od mnohokrát podpriemerných piesní a niekedy trochu podivný imidž, je skutočne Tom Jones jedným z najpozoruhodnejších spevákov 20. storočia. Najmä v 60-tych rokoch a tiež v posledných asi dvadsiatich rokoch bol jeho spev a jeho javiskový prejav skutočné strhujúci. Navyše keď si človek uvedomí, že v tých dobách sa všetko nahrávalo naživo, je to o to viac obdivuhodné," dodáva.

"Mám rád jeho album From the Heart z roku 196, kde spieva množstvo štandardov, avšak vyložene po svojom. Prvý album, ktorý som od neho mal, bol album duetov Reload z roku 1999, a postupne som zbieral a zbieram všetky jeho albumy a DVD. Je fascinujúce počúvať, ako sa jeho hlas za neuveriteľných viac než 50 rokov vyvíjal," uzatvára Martin Chodúr.

Redakciu Hudba.sk informoval manažér Martina Chodúra Jan Adam. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Zuzana Mundy (titulná fotografia), Martina Mlčúchová (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Martin Chodúr, Tom Jones