Po piatich rokoch od predchádzajúceho albumu predstavuje slovenská rocková kapela The Butchers skladbu Everything. Novinka je ochutnávkou nedávno vydaného EP a predstavuje novú podobu hudobného štýlu skupiny. Okrem hutnejšieho a vyzretejšieho zvuku je zásadnou zmenou spev.

Toho sa totiž tentokrát ujal gitarista János Hushegyi, ktorý je zároveň autorom skladby. Pracoval na nej približne dva roky. "Napriek priamočiarejšiemu textu by som rád upriamil pozornosť na to, že vypovedá o pomerne vážnej téme. Opisujem v nej to, ako depresia dokáže ovplyvniť ľudí v rodine a ich blízkych. Túto skladbu sme venovali práve ľudom, ktorí sa v ťažkých životných situáciách, ktoré život prináša, vedia obetovať a pomôcť. Veľakrát je to však takmer nemožné, nakoľko v takýchto situáciách si ľudia, ktorí majú depresiu, volia skôr samotu a izoláciu od okolia," hovorí hudobník, ktorý pri písaní osobného textu vychádzal z vlastných životných skúseností.

Skladba Everything pochádza z novej EP nahrávky s názvom Wounds, ktorá vyšla 30. mája a je dostupná na stránkach rôznych streamovacích služieb. O videoklip sa postaral talentovaný kameraman Krisztián Kovács. "Toto je už tretie video, ktoré pre nás natočil a pracovalo sa s ním fakt dobre. Veľa ľudí má rôzne kamery, ale iba málo z nich s nimi vie aj pracovať tak ako Krisztián," pochvaľuje si spoluprácu János.


Skladby z nového EP predstavujú nové hudobné smerovanie kapely The Butchers. Jej aktuálny zvuk je tvrdší, surovejší, priamočiarejší a od klasického rocku sa hudobníci posúvajú k stoner rocku. K tomuto zreteľnému a jednoznačne pozitívnemu hudobnému posunu János Hushegyi dodáva:

"Vždy sa snažíme robiť nové skladby tak, aby bolo cítiť progres. Nazdávam sa, že ak človek vyhľadáva a počúva veľa hudby, tak aj podvedome dozrieva a dospieva a jeho vnímanie i tvorba naberá iný smer. Po vydaní predošlého albumu sme sa rozhodli vybrať trocha iným smerom a trvalo nám päť rokov, kým sme vedeli vytvoriť dosť silný materiál na to, aby sme sa s ním stotožnili a následne ho aj vydali. Cieľom bolo, aby sme nahrali iba také skladby, ktoré budeme s radosťou hrať na koncertoch, a to sa nám podarilo."


Zaujímavosťou je, že základy skladieb ako bicie, basu a gitary nahrávali hudobníci naživo, celá kapela naraz - presne tak, ako sa to robilo za čias Elvisa Presleyho. "Okrem toho, že to pre nás bol veľký zážitok, tak takéto nahrávanie zachytí niečo magické, čo pri klasickom štúdiovom nahrávaní a vrstvení nezachytíte. Je to tá spoločná energia a synergia, ktorá sa deje v práve prítomnom momente a vzniká medzi hudobníkmi," vysvetľuje János Hushegyi proces vzniku nových piesní. Mix a mastering celého EP mal na starosť Ádám Szabó z galantského štúdia Gila.

Výsledok rozhodne stojí za vypočutie, The Butchers spravili od predchádzajúcej štúdiovky obrovský pokrok. "Našou ambíciou je, aby sa naša hudba dostala k čo najviac poslucháčom a divákom, a to si vyžaduje húževnatosť a veľa práce," dodáva János. Skupina The Butchers vznikla v roku 2012 v Šamoríne a jej ďalšími členmi sú András Hushegyi (spev a gitara, Jánosova dvojička), Tomi Bartha (basgitara) a Attila Mucha (bicie). Kapela má za sebou množstvo koncertov nielen na Slovensku, ale aj v ďalších krajinách strednej Európy a vydala dva albumy - Train to Freedom (2013, remastrovaná reedícia vyšla v roku 2018 v celosvetovej distribúcii) a The Butchers (2015.)


Vypočujte si celé EP Wounds na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Michal Neffe. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.