Pred necelým mesiacom sme predstavili jej debutový singel Big Brother, inšpirovaný situáciou na Ukrajine, a teraz Sona Kmet prichádza s ďalšou nahrávkou. V piesni s názvom Knocks, ktorú zverejnila spolu s lyric videom, potvrdzuje, že patrí medzi domáce objavy, ktoré sa oplatí sledovať.


Knocks
je síce jej druhým singlom, no v skutočnosti je to prvá pieseň, ktorú Sona Kmet vo svojom živote napísala. Počiatky jej vzniku sa datujú ešte do obdobia jej stredoškolských čias. Vtedy ako 16-ročná prežila svoj prvý vážnejší vzťah a prvýkrát mala zlomené srdce po rozchode.

"Pri tejto skladbe som pochopila, že hudba mi vždy pomôže prekonať emocionálne náročné situácie, ktoré práve prežívam. Vďaka tomu, že sa z nich vypíšem. Odvtedy sa pre mňa písanie hudby spojilo s cieleným tvorením, čo trvá dodnes," hovorí talentovaná speváčka a autorka, vlastným menom Soňa Kmeťová.

Márna túžba po jemnom zaklopaní na dvere

K napísaniu svojej hudobnej prvotiny ju priviedla skúsenosť z posledného dňa školského roka. "Bol koniec školy a ja som cez otvorené okno počula niekde v diaľke hlasnú hudbu z prvej letnej párty. Mohlo byť tak dve hodiny nad ránom, nemohla som zaspať. Dokonca som sa ani netúžila zúčastniť tej párty, aj keď sa tam moji spolužiaci zabávali celý večer. Pretože sa mi v hlave odohrávali myšlienkové pochody, ktoré opisujem v piesni Knocks. V spojitosti s obrovským hlukom mi napadla metafora o tom, ako mi ku šťastiu stačí len slabo počuteľné klopkanie na dvere; samozrejme to klopkanie musí prísť od tej správnej osoby."

Celou piesňou sa nesie myšlienka "falling into the blindness" (proces, kedy sa človek stáva zaslepeným), ktorá symbolizuje, ako sa ľudia nechcú vzdať svojich zidealizovaných očakávaní vo vzťahoch, aj keď si vnútorne uvedomujú, že im tieto márne očakávania neprinášajú nič pozitívne. "Niektorým ľuďom sme ochotní tolerovať aj tie veci, ktoré nám na ostatných vadia a nechceme od nich žiadne grandiózne gestá, jednoducho sa uspokojíme aj s minimálnym náznakom sympatií," dodáva Soňa.


Spolupráca s členmi Darkness Positive

V záverečnej časti dva a pol minútovej piesne sa objaví veľké množstvo rôznych vokálov, ktorými autorka zhmotňuje častý moment v hlave mladého človeka, ktorý do hĺbky analyzuje všetky svoje myšlienky, či už to robí vedome alebo nevedome. V pomyselnom finále piesne Knocks zo všetkých strán dolieha zhluk rôznych protichodných názorov a pocitov, ktoré vytvárajú masu Soniných vokálov s inými nástrojovými harmóniami. Na prvé vypočutie môže táto časť piesne pôsobiť chaoticky. Pri pozornom započúvaní sa však každý vokál a každá myšlienka majú svoje miesto.

"O aranži skladby som mala už dopredu dosť jasnú predstavu. Akurát som potrebovala skúsených muzikantov, ktorí by túto moju predstavu dokázali zhmotniť. V prvom kole sa pri harmonizácii piesne stal mojím spolupracovníkom Tomáš Gulán, ktorý ma následne zoznámil s martinskou špičkovou rytmickou sekciou z kapely Darkness Positive - Matejom Richtarčíkom na bicích a Adriánom Simonidesom na base. U nich v skúšobni sme počas lockdownu pracovali na hudobnom prevedení viacerých mojich skladieb," hovorí speváčka.

Počas spolupráce s triom Gulán-Richtarčík-Simonides vznikol behom pár mesiacov materiál na debutovú EP nahrávku, ktorú Soňa plánuje predstaviť počas tohto roka. "Celé EP je vlastne jeden rozvitý príbeh, ktorý zhŕňa toto obdobie môjho života a moje vtedajšie emocionálne rozpoloženie. Druhý singel z EP príde, dúfam, do konca júla, pracujeme ešte na finálnych detailoch, a celý projekt plánujem vydať koncom leta."

Pesničku Knocks, ktorú nájdete aj na streamovacích službách, predstavila Sona Kmet s jednoduchým lyric videom. "Rozhodli sme sa nenatočiť celý klip, nakoľko stačí, aby pieseň bola podporená iba jednoduchým estetickým vizuálom. V tomto prípade vizuál dotvára melancholickú atmosféru a rovnako to plánujem aj s ostatnými skladbami z toho projektu," uzatvára Soňa, ktorá vo svojej tvorbe zachytáva každodenné radosti a hlavne starosti dospievajúceho dievčaťa, týkajúce sa najmä rodinných, kamarátskych a partnerských vzťahov.

O to pôsobivejší je fakt, že v prvej zverejnenej skladbe Big Brother si trúfla na takú veľkú tému, akou je vojna. A zvládla ju naozaj dobre, pričom vzťah (súrodenecký) v nej použila ako veľmi dobrú a trefnú metaforu. Tešíme sa na Soninu ďalšiu tvorbu.


Redakciu Hudba.sk informovala Soňa Kmeťová. Správu sme upravili a doplnili.