Tradične v druhej polovici júla (od 19. do 22. 7.) sa u našich západných susedov stretnú veľké hviezdy hudobnej scény a zástupcovia rôznych žánrov z celého sveta. Festival Colours of Ostrava má dôvod na oslavu, koná sa totiž už dvadsiaty raz.

Na čele zoznamu gratulantov sú headlineri OneRepublic, Macklemore, Ellie Goulding, Niall Horan, Tom Grennan, nigerijská superstar Burna Boy, kultoví indie-rockeri Interpol, fenomenálny spevák a hudobník Jacob Collier, brazílska hudobná legenda Gilberto Gil na svojom rozlúčkovom turné, hviezdy elektronickej hudby Kavinsky, ZHU a Danger, nekompromisné duo Sleaford Mods, ale aj zástupcovia českej scény Ewa Farna, Ben Cristovao, Monkey BusinessVypsaná fiXaPrago Union & Krotitelé Dechů, PSH Live band či Lenka Dusilová.

V unikátnom industriálnom areáli ostravských Dolných Vítkovíc na ôsmich hudobných pódiách vystúpi viac ako 70 medzinárodných kapiel mnohých žánrov zo všetkých kútov sveta a vyše 40 domácich mien. V ďalších viac ako desiatich priestoroch si návštevníci užijú bohatý nehudobný program - napríklad debaty v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, filmy, workshopy a umelecké aktivity. Predovšetkým však bude vládnuť letná atmosféra, radosť, tanec a spoločné zážitky s priateľmi a rodinou.

SÚŤAŽ: O dve permanentky na Colours of Ostrava môžete súťažiť do stredy 28. júna na našej Facebook stránke.

Na základe starostlivého dramaturgického výberu do Ostravy toto leto zavítajú kapely a umelci z 24 krajín zo všetkých kútov sveta - od Austrálie, Japonska, Južnej Kórey, Brazílie, Guatemaly, Kolumbie, Mexika, Tuniska, Konga, Alžírska, Nigérie až po Estónsko, Francúzsko, Turecko, Slovinsko, USA a Veľkú Britániu. A žánre? Celá škála – world music, rock, pop, elektronika, neoklasika, cumbia, punk, jazz, hip hop, soul... Každý fanúšik hudby si nájde niečo pre seba a odíde s pocitom, že zažil niečo výnimočné a vzrušujúce.

Okrem dvoch hlavných pódií pod holým nebom sa budú konať koncerty aj na obľúbenom Drive stage, v multifunkčnej aule Gong, ktorá ponúkne pokojný, sústredený hudobný zážitok, alebo na Full Moon Stage zameranom na to najaktuálnejšie zo súčasnej alternatívnej medzinárodnej a domácej hudobnej scény. Nový Cacao Stage zavedie divákov do azúrových morí Strednej Ameriky a ponúkne tanečné a pohybové workshopy, intímne hudobné vystúpenia spevákov a skladateľov a popredných svetových dídžejov a hudobníkov zo žánru organickej elektroniky.

Vstupenka na Colours of Ostrava platí aj pre vstup na medzinárodné diskusné fórum Meltingpot. Na jeho šiestom ročníku vystúpi viac ako 200 inšpiratívnych rečníkov z celého sveta z rôznych oblastí spoločenského života. Hlavnou témou tohto ročníka bude dlhovekosť, zdravie a biohacking. Medzi hlavných rečníkov patria Matthew Walker, popredný svetový odborník na spánok a autor svetového bestselleru Prečo spíme, Patrick McKeown, odborník na dýchanie, autor knihy The Oxygen Advantage a niekoľkých ďalších bestsellerov, a Jamie Catto, zakladajúci člen skupiny Faithless, filmár, hudobník, spisovateľ a fotograf. 

Program festivalu bude tiež zahŕňať divadelné predstavenia, filmové projekcie, workshopy a umelecké aktivity. Rodiny s deťmi sa môžu tešiť na veľkú rodinnú zónu s bohatým programom a strážením detí. V rámci Colours Plus budú môcť návštevníci festivalu vďaka zľavám alebo voľným vstupom spoznať najzaujímavejšie turistické atrakcie Ostravy a potvrdiť si alebo zistiť, že Moravskosliezsky kraj stojí za návštevu. Tradičný projekt Colours bez bariér ponúkne hendikepovaným návštevníkom celý rad výhod a služieb, aby si festival užili bez obáv. 

A kde sa dá počas Colours of Ostrava spať? Okrem ponuky ubytovania pod strechou môžu návštevníci využiť festivalový kemp pri Sliezskom hrade v Ostrave alebo luxusnú Chill Village a vopred postavené stany Tent Inn Village v blízkosti miesta konania. Prahu a Ostravu bude spájať aj tradičný Colours Express Českých dráh. 

V predaji sú permanentky aj jednodňové lístky. Deti do 140 cm majú vstup zdarma, nad 140 cm a do 15 rokov majú zľavnené vstupné. Klienti Českej spořitelny a držitelia kariet ISIC, IYTC, ALIVE majú zľavu 600 Kč z aktuálnej ceny štvordňového lístka.

Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.colours.cz

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu pre Slovensko Zdenko Hanout. Správu sme upravili.