Vek je len číslo je dosť silné klišé. 96-ročná Rakúšanka je však dôkazom, že v niektorých prípadoch to naozaj platí.

Magnety týždňa

Inge Ginsberg trávila predvojnové obdobie v susednom Rakúsku. Pred holokaustom ušla do Švajčiarska, odkiaľ sa neskôr s manželom presťahovali do USA, kde spoločne skladali hudbu pre mnohých hudobníkov. Postupom času ale pani Ginsberg potrebovala nový spôsob, akým sa vyjadriť. A keďže jej poézia bola pomerne temná, voľba padla na death metal. V 93 rokoch celkom pochopiteľná voľba... O jej živote nedávno vyšiel v The New York Times krátky dokument, ktorý vrelo odporúčam. Nižšie nájdete aj ukážku jej tvorby.


A keď už som spomenul vojnovú tému - na konci septembra vydajú Anaal Nathrakh album A New Kind of Horror, ktorý stavia práve na drsných motívoch Prvej svetovej vojny. Prvým singlom z albumu je Forward! a ako to už býva pri tejto dvojici zvykom, sklamaní rozhodne nebudete. Práve naopak. Forward! je fantastická skladba, z ktorej vám bude behať mráz po rôznych častiach tela. Industriálny zvuk je dokreslený robotickými riffmi a neľudským škrekom. Výborným momentom je aj použitie samplu zo streľby samopalu namiesto bicích.


Šroty týždňa

Smutné správy pre fanúšikov seriálu Metalocalypse - jeho režisér Jon Schnepp bohužiaľ tento týždeň zomrel. Dôvodom bola mŕtvica, z ktorej by sa už nezotavil, takže sa jeho partnerka a sestra rozhodli odpojiť ho. Jon bol okrem Metalocalypse známy aj vďaka komiksu Repentless, ktorý nedávno robil pre Slayer.

Rušný týždeň majú za sebou Nóri Kvelertak. Erlend Hjelvik, frontman kapely, sa z čista jasna rozhodol po jedenástich rokoch opustiť kapelu, ktorú výrazným spôsobom formoval. Na Facebooku napísal, že to už ďalej nevie ťahať, a že jeho ciele, motivácia a potreby sa zmenili. Kapela to samozrejme vedela už dávnejšie, takže netrvalo dlho a ohlásili nového frontmana a album, ktorý vyjde budúci rok. Na čelo Kvelertak sa postaví Ivar Nikolaisen a už teraz môžete posúdiť, či je dôstojnou náhradou za Erlenda.


Chcete si spraviť srandu z fanúšika kapely Tool? Povedzte mu, že vydali nový album. Hneď v pondelok sa to nechtiac podarilo Googlu, ktorý miliónom ľudí na celom svete poslal notifikáciu o tom, že kapela vydala dlho očakávanú dosku. Ukázalo sa, že interpretom nie je spomínaná skupina, ale rapper Tool$. Reakcie fanúšikov na túto chybu rozhodne pozitívne neboli. Ale aspoň sa môžeme pobaviť.

Novinky

Soundtrack DC komiksu Dark Nights: Metal bude jedným z top momentov tohto roka. Prispeli naň Brann Dailor z Mastodon alebo Chino Moreno z Deftones a obe skladby boli fantastické. Ďalším v rade je Jerry Cantrell z Alice in Chains. Jeho Setting Sun výborne ladí z predošlými pesničkami a celej dosky sa už neviem dočkať.


Bývalý gitarista a vokalista Torche, Andrew Elstner, má nový projekt. Dead Now vydajú ich rovnomenný debut začiatkom septembra a podľa skladby Ritchie Blackmourning sa môžeme tešiť na moderné poňatie klasického hard rocku. Jedno upozornenie - po vypočutí skladby sa tých riffov len tak ľahko nezbavíte.


Na jednoduchých a chytľavých riffoch je postavená aj novinka od Black Tusk. Scalped začína ako umiernená vec, ktorá sa ale rýchlo naplno rozbehne až do punkového rytmu. V závere sa ale kapelníci vrátia do ich typickejšej sludgeovej podoby. Album T.C.B.T. vyjde o necelý mesiac.


Týždennú dávku progu nám tentokrát prinášajú Machines of Man. Ich hudba je miestami podobná tvorbe Between the Buried and Me, najmä v kompozícii a úletoch od death metalu až po viac exotické pasáže. To celé s nutnou dávkou experimentovania a lietania po hudobnej stupnici. Kapela aktuálne pripravuje nový materiál, ale našla si čas, aby sa vrátila k albumu Dreamstates, z ktorého pochádza aj skladba I am the Colossus. Bonus - je nahratá naživo a musím uznať, že páni rozhodne vedia hrať.


S príjemnou skladbou Kind svoj návrat ohlasuje Plini. Jeho EP Sunhead vyjde už tento piatok. Tešiť sa môžeme na inštrumentálne šialenstvo spojené s majstrovským hraním na gitare.


Opomenúť nemôžeme ani black metal. V podaní skupiny Infera Bruo načrieme do úplných začiatkov tohto subžánru, inšpiráciu cítiť napríklad aj z tvorby Emperor. Atmosféru však dotvárajú omnoho modernejšie prvky a vo výsledku tu máme vyše sedem minútovú skladbu Shroud Enigma, ktorú si radi vypočujete viackrát. Album  Cerement tu bude začiatkom septembra.


Ak sa ale nebránite ani moderným post-blackovým experimentom, dajte šancu novinke Crux od Bosse-de-Nage. Sú v podstate zakladateľom tohto sub-sub-žánru a vďaka nim vznikli aj skupiny ako Deafheaven. Album Further Still už je ohlásený, termín vydania však ešte nevieme.


Ak by existovalo niečo ako progresívny grindcore, jeho poprednými predstaviteľmi by boli newyorskí Sulaco. Album The Prize vydajú v polovici augusta. Ak chcete malú ochutnávku ich fúzie chaosu do výbornej hudby, smerujte svoje kliky na ich Bandcamp.

Haluze týždňa

Z tohtotýždňovej ponuky coverov vyberám The Pot od Tool v dychovej verzii od Brass Against. Asi neulahodí každému, ale je to minimálne zaujímavý kúsok s fantastickým vokálom.


A keďže internet je čudné miesto s množstvom podivuhodných videí, máme tu aj pár skladieb od Korn hraných s kukuricou...


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Pavol Magic
Foto: reprofoto YouTube

Súvisiaci interpreti: Anaal Nathrakh, Kvelertak