Keď v marci 1967 vyšiel debutový album newyorskej kapely The Velvet Underground s nemeckou modelkou a speváčkou Nico, nevyvolal žiaden veľký ohlas. Surový zvuk, drsné a zároveň romantické texty speváka Loua Reeda nezaujali rozhlasové stanice. Album sa v americkom Billboarde pôvodne dostal najvyššie na 171. priečku.

Vo výraznom úspechu mu nepomohol ani obal s veľkým žltým banánom, ktorému sa dá odlepiť a znova prilepiť šupka. Jeho autorom je popartový umelec so slovenskými koreňmi Andy Warhol, ktorý oficiálne vystupoval aj ako producent nahrávky a na The Velvet Underground, najmä na Loua Reeda, mal v začiatkoch kariéry veľký vplyv.

Postupne však prínos banánového albumu dozrieval a dnes patrí medzi kultové nahrávky. Napríklad magazín Rolling Stone ho v roku 2003 zaradil na zozname 500 najlepších albumov všetkých čias na 13. miesto. Ako jednu z najvplyvnejších nahrávok ho označuje celá rada interpretov. Niektorí z nich sa stretli v rámci projektu I'll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico, ktorý vzdáva česť albumu i samotnej kapele. Za každou z jedenástich piesní sa skrýva zvučné meno, pripadne mená.

Zatiaľ jedinou zverejnenou ukážkou z albumu je cover piesne Run Run Run, o ktorý sa postarali Kurt Vile & The Violators. Nahrali ju ešte pred rokmi, no teraz sa odhodlali k jej dokončeniu. Starú lásku pobozkali moderným, psychedelickým zvukom. Dopriali jej dunivejšiu basu aj bicie a kľúčový gitarový riff ovešali ďalšími gitarami s rôznymi efektami. Spev 41-ročného lídra formácie je výborný, a to najmä vďaka samotnej farbe hlasu a tiež frázovaniu, ktoré jasne odkazuje na Loua Reeda.


Skladbu predĺžili bez jednej sekundy na sedem minút. Radio edit je o tri minúty kratší, má teda podobnú dĺžku ako pôvodná verzia. Kratšiu verziu sprevádza aj farebné popartové video. Aj vďaka velvetovskej medzihre, ktorou Kurt Vile & The Violators osviežili cover, presvedčili, že sa Run Run Run dostala do tých správnych rúk.


Legendy aj súčasné mená svetovej alternatívnej scény

Uvidíme, ako na tom budú ďalšie piesne. Či sa do žíl dostane Heroin v podaní Thurstona Moorea z kultových Sonic Youth, ktorý nahral jednu z najikonickejších skladieb v repertoári kapely spolu s Bobbym Gillespiem z Primal Scream. Ako si poradia s majestátnou a nedobytnou Venušou v kožušinách (Venus In Furs) huslista Andrew Bird a Lucius, ako zvládne Nedeľné ráno (Sunday Morning) Michael Stipe z rozpadnutých R.E.M. alebo ako sa zhostia úlohy Femme Fatale Sharon Van Etten spolu s Angel Olsen.

Pomerne nová zostava na írskej post-punkovej scéne Fontaines D.C. nahrala cover hypnotickej The Black Angel's Death Song. Pieseň I'm Waiting for the Man, ku ktorej sa Reed vracal aj počas sólovej tvorby, zase dôstojne interpretuje Matt Berninger zo skupiny The National. Fanúšikovia sa o tom mohli presvedčiť už koncom roka 2020, kedy skladbu zahral v šou Jimmyho Fallona.


Pre 22-ročnú Newyorčanku King Princess je iste poctou, že môže prispieť vlastnou verziou krátkej, no údernej skladby There She Goes Again. Album bude obsahovať aj ďalšie výrazné speváčky. Talent Courtney Barnett sa odzrkadlí v I'll Be Your Mirror a St. Vincent sa bude zabávať na All Tomorrow's Parties. V piesni, ktorú ženie vpred dravý klavír, jej pomôže aj klavirista Thomas Bartlett, známy ako Doveman.

Záver albumu patrí skladbe, ktorou Velveti v 60. rokoch posunuli hranice v skladaní, nahrávaní, textoch a v celkovom pohľade na možnosti muzikantov, z ktorých dodnes čerpajú ich nasledovníci naprieč žánrami. Je ňou European Son, ktorou uzavrie tento výnimočný tribute počin legendárny Iggy Pop. Verme, že ju spolu s gitaristom Mattom Sweeneym obdarí dávkou svojho vkusného šialenstva, ktoré si tento potomok už takmer vymretých nekompromisných newyorských hriešnikov s tmavými okuliarmi na očiach zaslúži.

Z pôvodnej zostavy The Velvet Underground žijú už len 79-ročný sláčikový mág a multiinštrumentalista John Cale a 76-ročná bubeníčka Maureen "Moe" Tucker, originálna hrou na bicie i výzorom.

Pôvodná verzia skladby I'll Be Your Mirror:


Prípravu tribute albumu, ktorý sa dostane na trh 24. septembra, sprevádzala aj smutná správa. Stal sa totiž posledným projektom, na ktorom pracoval producent Hal Willner. Zomrel 7. apríla 2020, len deň po svojich 64. narodeninách.

Kolekcia coververzií vyjde pod hlavičkou spoločnosti Verve Records. Zástupca labelu Jamie Krents uviedol, že kapela The Velvet Underground je neoddeliteľnou súčasťou histórie spoločnosti a jej nebojácnosť a hudobná integrita stále inšpirujú jej zamestnancov. "Veľmi nás potešilo vzdať česť ikonickému albumu kapely, a to spolu so zosnulým Halom Willnerom. Je neskutočná pocta mať na nahrávke Verve každého z týchto umelcov. Veríme, že album prijmú vo svojich zbierkach noví aj starí fanúšikovia skupiny," dodal.

Na žltom obale sa opäť týči banán. Tentoraz je však strieborný, ako steny vo Warholovej Továrni (The Factory), ktorá sa stala na čas útočiskom pre The Velvet Underground aj Nico.

I'll Be Your Mirror Zdroj: artwork / Verve Records

Tracklist albumu I'll Be Your Mirror: A Tribute to the Velvet Underground & Nico:

1. Sunday Morning – Michael Stipe (3:50)
2. I'm Waiting For The Man – Matt Berninger (3:44)
3. Femme Fatale – Sharon Van Etten (w/ Angel Olsen on backing vocals) (4:43)
4. Venus In Furs – Andrew Bird & Lucius (6:55)
5. Run Run Run – Kurt Vile & The Violators (6:59)
6. All Tomorrow's Parties – St. Vincent & Thomas Bartlett (4:52)
7. Heroin – Thurston Moore feat. Bobby Gillespie (7:24)
8. There She Goes Again – King Princess (3:29)
9. I'll Be Your Mirror – Courtney Barnett (2:27)
10. The Black Angel's Death Song – Fontaines D.C. (3:12)
11. European Son – Iggy Pop & Matt Sweeney (7:45)

Autor: Lukáš Dedík
Foto: koláž Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Velvet Underground