Videoklip a vydanie piesne Kdyby je prvou pozvánkou na oslavu dvadsiateho výročia violoncellového dua Tara Fuki. Oslavy zahŕňajú vydanie albumu Motyle, sériu koncertov a tri krsty albumu v prvej polovici novembra. Na starších nahrávkach krehké piesne Andrey Konstankiewicz a Doroty Barové znejú v poľštine, ale nová skladba prekvapí českým textom Tomáša Tajchnera.

Tara Fuki za dvadsať rokov svojej existencie nahrávajú už šiesty radový album, ale českých textov napočítate v ich piesňach na prstoch jednej ruky. Hoci poľština je tak trochu ich "domovský jazyk", tentokrát hneď pri prvej vydanej skladbe z pripravovaného albumu je tomu inak. "Táto pesnička vznikla momentálnou inšpiráciou básní Tomáša Tajchnera. Bol to jeden z tých vzácnych okamihov, kedy sa pri čítaní zároveň odkiaľsi vynorila aj melódia a až potom sa pridali violončelá," hovorí Andrea Konstankiewicz a dodáva: "Na pripravovanom albume pokračujeme v jazykovej tradícii, ktorá Tara Fuki vždy charakterizovala. Je prevažne v poľštine, ale tentoraz sa na ňom objavia aj tri česky otextované piesne."

V nádherne sa rozpadajúcom objekte bývalých kúpeľov natočili Tara Fuki krásny, poetický videoklip. Ale videoklip a nahrávka kvôli súčasnej situácii takmer nevznikli. Andrea žije už natrvalo vo Francúzsku a ako priznáva, je to teraz pre akékoľvek plánovanie veľká komplikácia: "Nikto nevie, aké prídu opatrenia, a nám sa to ešte komplikuje tým, že sme vlastne medzinárodná kapela závislá na otvorených hraniciach a funkčnosti leteckých spoločností. Doska Motyle sa mala pôvodne nahrávať v marci, ale moja trojmesačná karanténa vo Francúzsku spôsobila, že sa nakrúcala až v júli. A vlastne do poslednej chvíle sa nevedelo, či sa mi podarí priletieť, pretože sa neustále rušili letenky. Budeme radi, keď sa nám spoločných 20 rokov podarí osláviť tak, ako sme si naplánovali."


Na jeseň roku 2000 sa na českej hudobnej scéne objavil nový fenomén - violončelové duo Tara Fuki. Duo tvoria spievajúca cellistka Andrea Konstankiewicz (ex BOO, ex Rale, kubilay Khan Investigations) a Dorota Barová (Vertigo, Kuzmich Orchestra, doma Ensemble, hosťuje napr. V kapele Anety Langerovej, ex Chorchestr, ex Asyl Akt). Od svojho vzniku oslavuje Tara Fuki koncertné úspechy po celej Európe (ČR, Slovensko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Rakúsko, Švédsko, Poľsko, Rusko, Ukrajina, Rumunsko, Holandsko, Anglicko, atď.), Strednej Amerike a Egypte. V rokoch 2005-2007 Tara Fuki hrali vo Francúzsku detské predstavenie Kvapka.

Za svoju hudbu dámy získali ocenenie Anděl Českej hudobnej akadémie v kategóriách Alternatívna hudba-World music a Objav roka za rok 2001 a v kategórii World music za rok 2007. V tom istom roku vystúpili ako prvá česká kapela na medzinárodnom hudobnom veľtrhu Womex v španielskej Seville. V roku 2015 duo získalo cenu odborníkov na 2. ročníku showcasového festivalu Czech music crossroads 2015. Za 20 rokov svojho účinkovania Tara Fuki vydali vo vydavateľstve Indies Scope päť radových albumov (Piosenki do sna, Kvapka, Auris, Sens a Winn) a v roku 2015 výber The Best of Tara Fuki. Šiesty radový album Motyle vyjde na jeseň roku 2020.

Dátum vydania nového albumu Motyle je naplánovaný na 6. novembra a špeciálne koncerty potom na 11. novembra v pražskom divadle Archa, 12. novembra v Ostrave a 13. novembra v Brne.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.

Foto: Zuzana Bonisch