Kým sa Rytmus s inými háda, kto má väčšieho pipíka, jeho parťák z Kontrafaktu Ego nelenil a natočil videoklip k novej verzii skladby Deti stratenej generácie. Tá mnohých fanúšikov prekvapila, pretože po diskotékovom hite Žijeme len raz, akustickej Skús ma chápať či experimente Moje prázdniny ide opäť o úplne iný hudobný štýl.

Na spoluprácu si piešťanského rapera prizvala skupina Zoči Voči z Nitry, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie mladé slovenské kapely. Jej členovia sa rozhodli prerobiť do rockovej podoby pieseň Deti stratenej generácie, ktorá je jednou z najsilnejších na Rytmusovom albume Fenomen (2011). Samotný Rytmus bol však zrejme príliš zaneprázdnený rapovou vojnou, a tak sa na zaujímavej prerábke podieľa iba Ego, ktorý v originálnej verzii hosťuje. "Sme veľmi radi tejto spolupráci. Vo svete sa v hudbe stále častejšie dejú takéto veci, tak sme si povedali, že to vyskúšame aj my," hovorí za kapelu Zoči Voči spevák Michal Žitňanský.

Skladba s videoklipom bola zverejnená na Youtube v nedeľu. V tom istom čase, kedy sa Rytmus v rámci medializovaného beefu zmohol len na úbohú odpoveď na Molochove video, teda Ego na možné výčitky o jeho odklone od "pravého rapu" odpovedal ďalším počinom, ktorý málokto čakal. Kým v USA je spojenie rocku/metalu a rapu bežné už od 80. rokov (Beastie Boys, Run-DMC, Public Enemy a neskôr mnohí ďalší v rámci žánra nu metal), na Slovensku je podobných projektov ako šafranu (napr. Zlokot).


Zabudnite na "pravý" a "nepravý" rap

Ego touto spoluprácou ukázal, že kombinovanie rapu s inými žánrami je preňho prirodzenou cestou k progresu a pestrosti svojej tvorby a zároveň, že debaty o "pravom" a "nepravom" rape v roku 2013 už ani len na Slovensku nemá zmysel riešiť. Škoda len, že Rytmus sa v rámci propagácie nového Kontrafaktu rozhodol ísť práve cestou ohovárania iných, že nie sú dosť "praví" a výsledkom je vojna, v ktorej už ani on sám nevie, či chce byť pravý alebo ľavý. A nielenže v beefe ťahá za kratší koniec, ale si aj serie do vlastného hniezda.

Či už sa Vám cover Detí stratenej generácie páči alebo nie, na tom, že v jeden deň raper nahrá diskohit, na druhý deň hosťuje v rockovej skladbe a na tretí vydá album pre fanúšikov "pravého hip-hopu" dnes už nie je vôbec nič zvláštne. Základ je však nenadávať iným za to, čo sám robím.

Zoči Voči: jeseň v znamení albumu a turné

Nová verzia skladby Deti stratenej generácie síce pekne zapadá do schizofrenického konceptu Rytmusovej promo kampane, no nesmieme zabúdať ani na samotnú kapelu Zoči Voči, bez ktorej by coververzia nevznikla. Kapela ňou propaguje svoj nový album Milovaní - Nenávidení, ktorý vychádza už o niekoľko dní. Na podporu albumu, ktorý produkoval Jimi Cimbala, vyrazí kapela už tento piatok na veľké česko-slovenské turné. Bude mať 21 zastávok a ako predkapely sa predstavia skupiny Zakázaný Ovoce z Prahy a Borra z Nitry.

"Svoju latku určite zdvihneme opäť o pár stupienkov vyššie," dodal na margo turné gitarista kapely Jano Pisoň. Aby si fanúšikovia koncerty užili naplno aj pri hraní nových skladieb, rozhodla sa kapela, že v nasledujúcich dňoch na Youtube zverejní komplet celý album. "Chceme, aby si ľudia na našich koncertoch mohli spoločne s nami zaspievať nové skladby, hoci album ešte fyzicky na svete nie je," vysvetlil tento krok bubeník Vlado Kovár. 

Zastávky United Federation Tour 2013:

27. 9. – Liptovský Mikuláš – Reduta
28. 9. – Trenčín – Piano Music Club
4. 10. – Prievidza – Element Music Club
5. 10. – Košice – Diamond
11. 10. – Nitra – PKO
12. 10. – Čadca – Dom kultúry
25. 10. – Bratislava – MMC
26. 10. – Zvolen – ROH
31. 10. – Praha – Storm
1. 11. – Plzeň – Divadlo Pod Lampou
2. 11. – Jablonec nad Nisou – Eurocentrum
8. 11. – Zlín – Golem music club
9. 11. – Valtice – Kinopolis
14. 11. – Brno – Melodka
15. 11. – Pelhřimov – Stará tiskárna
16. 11. – České Budějovice – Café Klub Slavie
22. 11. – Ostrava – Barrák
29. 11. – Litvínov – ATTIC Rock Club
30. 11. – Jistebnice – KD
6.12.2013 – Olomouc – Scube
7.12.2013 – Pardubice – Žlutý Pes  

Autor: Patrik Marflák (zdroj: Nikoleta Kováčová, PR manažérka kapely Zoči Voči)
Foto: archív kapely Zoči Voči

Súvisiaci interpreti: Ego, Zoči Voči