Pandémia si vyžiadala množstvo zmien a neobchádza ani šoubiznis, ktorý sa za bežných okolností môže zdať neohrozený. Opak je však pravdou. Sklamanie iste pocítili aj fanúšikovia anglickej kapely Genesis, ktorá ohlásila návrat na pódiá. Ten sa mal konať vlani na jar, no pre koronavírus ho museli odložiť na jeseň, kedy sa zopakoval rovnaký scenár.

Fanúšikovia tejto legendy 70. a 80. rokov sa tak konečne dočkali až túto jeseň. Prvý koncert šnúry s názvom The Last Domino? Tour sa konal v pondelok 20. septembra v anglickom Birminghame a dopadol výborne. Radosť bola cítiť na oboch stranách – pod pódiom i na ňom.

Oplatilo sa čakať. Aj to si iste hovorili spokojní návštevníci, ktorí mali po 14 rokoch konečne opäť možnosť vypočuť si naživo nadčasovú tvorbu svojej obľúbenej kapely. Na pódiu sa stretli klávesák Tony Banks, basgitarista a gitarista Mike Rutherford a bubeník a spevák Phil Collins, teda najúspešnejšia zostava tejto skupiny, ktorá pôsobí na scéne od roku 1967. V sprievodnej kapele hrá na bicie aj spevákov 20-ročný syn Nicholas Collins.


Možno aj tí, ktorí nesledujú kariéru Genesis, vedia, že 70-ročný Phil Collins má už roky zdravotné problémy. To mu však nebránilo prikývnuť návrhu na turné, a napokon aj podať kvalitný výkon počas prvého koncertu. I keď počas vystúpenia sedel na stoličke, jeho nezameniteľný hlas znel pomerne silno a energicky.

Formácia zaradila do setlistu dvadsiatku skladieb. Nechýbali medzi nimi napríklad Land of Confusion, Invisible Touch, No Son of Mine, Throwing It All Away alebo Tonight, Tonight, Tonight. Prídavok odpálili hitom I Can't Dance, ponúkli tiež intro Dancing With the Moonlit Knight a pred pomyselným zatiahnutím opony zaznela The Carpet Crawlers.


Nemohlo chýbať ani viacero prekvapení, ako napríklad živá verzia skladby Duchess z albumu Duke (1980), ktorú Genesis nehrali naživo od roku 1981. Muzikanti si pripravili aj svoj vôbec prvý akustický miniset, v ktorom ponúkli piesne ako That’s All, Follow You Follow Me či The Lamb Lies Down on Broadway so zmeneným aranžmánom.


Phil Collins prezradil, že po skončení tohto turné už zrejme nebude s Genesis nikdy vystupovať. Fanúšikovia majú ešte možnosť vycestovať na koncerty do Veľkej Británie, USA alebo Kanady. Turné potrvá do 16. decembra, dá sa však očakávať, že niektoré koncerty sa budú kvôli pandémii presúvať. Už sa tak stalo v prípade koncertov v írskom Dubline a severoírskom Belfaste, ktoré sa mali konať ešte pred Birminghamom. Nové termíny pre tieto mestá zatiaľ nie sú známe.

Tesne pred začiatkom turné, v piatok 17. septembra, kapela vydala dvoj-CD výberovku obsahujúcu 27 skladieb z rokov 1973 až 1991 s návzom The Last Domino?.

Vypočujte si ju na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Genesis